Duszone warzywa – rozgrzewający i zdrowy lunch

Została mi w lodowce końcówka cukinii. Myślę, że to już ostatnia tura w tym sezonie, a ja zdecydowanie stawiam na sezonowe warzywa.

Dzisiaj dalsza część regeneracji po Sylwestrze 🙂 i szybki przepis na duszone, zdrowe warzywka.

 

Sposób przygotowania:

Obrałam i starłam na tarce imbir, a czosnek wycisnęłam przez praskę. Następnie rozpuściłam na patelni masło ghee i podsmażyłam na nim przygotowany czosnek z imbirem – można też opcjonalnie dodać połowę cebuli lub białą część pora dla smaku.

Umyłam dokładnie cukinię i paprykę. Cukinię pokroiłam w półksiężyce, a paprykę wzdłuż. Obrałam bataty i marchewkę i pokroiłam w talarki.

W pierwszej kolejności dodałam na patelnię bataty i marchewkę. Dolałam wodę, która przykryła warzywa. Dusiłam pod przykryciem, a następnie dodałam przyprawy. Po 6-8 minutach dodałam resztę warzyw oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki. Całość dusiłam razem do miękkości.

Podałam z prażonymi pestkami dyni i słonecznika.

 

Komentarze 11 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Zrobione…?z dodatkiem kurczaka (białko ??) zjedzone ? pycha ?

Właśnie przed chwilą takie zjadłam ( po godzinnym treningu☝?) pyycha!! Oczywiście wzbogadzcilam kaszą jaglaną pozdrawiam Aniu?

Ania moge spytac bo na insta pewnie nie odpowiesz: skad kroliczkowa czapeczka klaruszki z dzisiejszego stories??? baaardzo prosze o odpowiedz , pozdrawiam

Aniu czy dodasz jeszcze jakiś inny post o trądziku? Jak go leczyć co jest przyczyną? Stosuje się do twoich rad odżywiania a trądzik jak był tak jest;( zdrowa dieta nie przynosi mi żadnych korzyści;( nie mam nietolerancji

Aniu, czy będzie post o anoreksji? Zaburzeniach odżywiania? Przydałoby się wielu młodym dziewczynom..

pyszności ja jutro robię “fafernuchy” – regionalne ciastka kurpiowskie (jestem ze śląska ale taki prezent dla mojego taty ) u nich w domu piekło sie to na święto Trzech Króli 😛
1kg marchewki
1,5 łyżeczki sody
1 szklanka cukru
Mąki ( w zależności ile się wgniecie, zawsze jest inna miara, zależy to od marchewek)
Marchewki obieramy i tarkujemy na najmniejszych oczkach.
Dodajemy pozostałe składniki.
Ciasto kroimy tak jak kopytka i wkładamy na blachę wysmarowaną olejem i pieczemy w piekarniku 20-30 min w 180°???w między czasie fafernuchy należy przekręcić, aby upiekła się z każdej strony i gotowe

polecam można zrobić z miodem albo na pikantnie z ziołami i pieprzem

Świetny przepis. Jestem pod wrażeniem pani pomysłów. Jest pani studnią coraz to nowych i jeszcze nowszych konceptów. I są one. Po pierwsze unikatowe. Po drugie oryginalne. A po trzecie nowatorskie. Także ów przepis jest niezwykle ciekawy i interesujący. Pozdrowienia.