Sałatka z dwukolorowymi burakami i komosą ryżową

Młoda sałata rzymska z komosą ryżową, burakami i orzechem włoskim

 

Dziś propozycja sałatki z burakami, ale nieco mniej znanymi;)
Słyszeliście o  żółtej odmianie buraków?
Mniej znana, ale równie zdrowa odmiana. Widziałam, że są dostępne w wielu sklepach, wiec jeśli macie okazje to polecam spróbować. Według mnie są słodsze i mają delikatniejszy smak od ich czerwonych “kuzynów”. Dodatkowo rozświetlą Twój talerz w zimowe, często szare dni 🙂

Sposób wykonania :

Włoszczyznę dokładnie umyj, obierz i ugotuj wywar warzywny. Następnie praż komosę ryżową na patelni, po czym zalej częścią wywaru warzywnego i gotuj około 8-10  minut. Cukinię pokrój w małą kostkę i zblanszuj w pozostałym wywarze. Następnie przełóż do wody z lodem, aby cukinia szybciej wystygła. Żółte i czerwone buraki umyj, posyp solą, pieprzem i świeżym tymiankiem i wstaw do pieczenia na 2 godziny, w temperaturze 160 stopni.

Z pozostałych żółtych buraków wyciśnij w sokowirówce sok i przelej go do rondelka. Gotuj, aż 2/3 odparują lub do momentu powstania gęstego syropu. Gdy całość odparuje i wystygnie dolej odrobinę oliwy z oliwek. Owoce leśne gotuj do miękkości, a następnie zmiksuj na puree o gładkiej konsystencji.

Komosę ryżową wymieszaj z oliwą z oliwek, dodaj ugotowaną cukinię, posiekaną natkę  i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Upieczone buraki pokrój w plastry i dopraw przygotowanym wcześniej dressingiem buraczanym.

Orzechy włoskie pokrój w małej kawałki. Na talerzu ułóż komosę ryżową, na nią poukładaj kawałki buraków i orzechy. Całość przykryj liśćmi młodej sałaty i polej delikatnie sosem z owoców leśnych.

Smacznego!

Komentarze 3 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Nie spotkałam żółtych buraków.
Ale przepis brzmi bardzo ciekawie i smacznie. Trochę czasu zajmuje, ale na pewno odwdzięcza się smakiem.
Jak mi dzieć pozwoli to kiedyś spróbuje;)
Pozdrawiam

Mam pytanie . Nie za bardzo lubię owsiankę ale zamówiłam u Ciebie Aniu w sklepie musli i chcę się zapytać czy zamiast zalewać je wodą można dodać do tego musli np. jogurtu naturalnego ? Lub kefiry/maślanki

Bardzo zdrowa i smaczna potrawa. Tak jak wszystko co pani sugeruje na blogu. Pozdrowienia.