Prosta sałatka – dynia z burakiem i karmelizowanymi orzechami włoskimi

Często wymyślamy kombinacyjne dania, które jak najbardziej są równie mile widziane raz na jakiś czas:) Jednak z podstawowych produktów również można wyczarować proste i pyszne danie lub dodatek.

Dzisiaj sałatka z trzech głównych składników.

Sałatka – dynia z burakiem i karmelizowanymi orzechami włoskimi 

Rozgrzej piekarnik do 200 C

W  misce przygotuj pokrojoną i obraną w kostki dynię. Posyp ją nasionami kopru, majerankiem, polej oliwą z oliwek i dodaj sól morską.

Rozłóż w piekarniku papier do pieczenia i piecz przygotowaną dynię ok 15 minut.

W drugiej misce przygotuj część buraczaną czyli pokrojone w kostkę ugotowane buraki, ocet jabłkowy, sól, pieprz. Odstaw na bok

W małym garnuszku/na patelni roztop syrop klonowy i podpraż orzechy włoskie, aż się lekko  skarmelizują, odstaw na bok.

W półmisku połącz przygotowane wcześniej w miskach składniki na sałatkę: zielone liście, ugotowane buraki, dynię oraz orzechy włoskie. Wymieszaj i polej wszystko sosem.

Komentarze 6 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Aniu, czy mogłabyś polecić coś dla ciężarnej odczuwającej ciągłe mdłości i wymioty ? Produkty, których nie jadałam teraz są najlepszym przysmakiem (czyli biała bułka z żółtym serem oraz płatki czekoladowe, których nie jadłam kilka lat….) oraz zupy i jabłka, które na szczęście pochłaniam z apetytem. Mam wstręt do wszelkiego rodzaju mięsa i “drugich dań”. Czy mogę Cię prosić o wzbogacenie mojej diety ? pozdrawiam Cię oraz wszystkich czytelników

jeśli mdłości: imbir i blanszowane migdały oraz herbatę z kopru.
Polecam też odpowiednią suplementację: omega 3, jod, mangan, cynk (koniecznie), magnez.
Jeśli chodzi o same produkty: sok z granatu 100 %, buraki, ryby, mięso w szczególności perlicze, królik, drób, komosa ryżowa, amarantus, warzywa (bardzo dokładnie umyte), jajka (jeśli nie ma nietolerancji pokarmowej, gdyż maleństwo później może mieć), bataty, dynia, jabłka (np. gotowane. duszone), olej kokosowy, oliwa z oliwek, masło ghee.
Zupy krem – polecam z dodatkiem tłuszczu 🙂

Pani Aniu dowiedziałam się że jestem w ciąży.. Czasami korzystam z Pani przepisów. Czy jest coś czego nie powinno się pić / jeść w ciąży? no oczywiście oprócz używek i fast foodów. Pytam raczej o te zdrowsze rzeczy które jednak mogłyby w nadmiarze zaszkodzić.

mdłości, na ratunek: migdały blanszowane, imbir, herbata z koprem
zdrowe produkty: między innymi drób ekologiczny, szczególnie mięso perlicze, ryby (z powodu na rtęć, która z łatwością przenika do łożyska, uwaga na hodowlanego łososia, proszę wyeliminować tuńczyka, makrela królewska, węgorz, tilapia, panga rekin, miecznik, ostrożnie z owocami morza – tylko z DOBREGO ŻRÓŽŁĄ), polecane ryby to halibut, turbot, dorsz, marlin,sardynki, sum, pstrąg hodowlany, flądra, śledź.
wywar z rosołu, warzywa korzenne, warzywa zielone (uwaga – bardzo dokładnie należy myć warzywa i owoce), buraki, buraki i buraki :), 100 % sok z granatu – szklanka dziennie, olej kokosowy, oliwa z oliwek, awokado, jajka (jeśli nie ma nietolerancji pokarmowych), komosa ryżowa, amarantus, bataty, dynia, marchew, ryż czerwony, ryż bamsanti, owoce leśne, jabłka, gruszki, daktyle (uwaga z ilością), chleb żytni na zakwasie żytnim, produkt bezglutenowe – ELIMINACJA PSZENICY.
Pozdrawiam i życzę zdówwka Wam 🙂