Sałatka ze szparagami z figą i zielonym sosem!

Sezon na szparagi trwa. Dziś proponuję Wam przepis na pyszną i zdrową sałatkę z zielonych warzyw. Taka sałatka to idealne rozwiązanie dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, ale także na lekki lunch w pracy, czy obiad. Zielone warzywa zawarte w sałatce dostarczą nam sporą ilość kwasu foliowego, żelaza, magnezu i witaminy C. Zielone warzywa są również idealnym źródłem chlorofilu, który posiada właściwości silne przeciwutleniające.

Przygotowanie:

Umyłam szparagi, odkroiłam drewniane końcówki i gotowałam około 8 minut w lekko posolonej wodzie (najlepiej, aby nie były zbytnio miękkie). Na talerzu rozłożyłam umyty szpinak (wysuszałam go wcześniej ręcznikiem papierowym). Ugotowane szparagi przełożyłam na talerz. Umyłam figi, na patelni rozpuściłam olej koksowy i delikatnie podgrzałam figi.

Sos:

Do naczynia włożyłam wszystkie produkty i zmiksowałam do momentu otrzymania jednolitej konsystencji. Polałam nim sałatkę i na koniec dodałam orzeszki pinii. Opcjonalnie polecam też pestki dyni czy słonecznika.

Sałatkę można podawać z awokado.

 

Komentarze 3 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Przepyszna! Zamiast fig dodałam podsmażone wiśnie na oleju kokosowym. Pycha!

Super sałatka. Na pewno bardzo dietetyczna. A zielony kolor to bomba witaminowa. Pozdrawiam.