słodki jaglaniec na zimno z malinami

Wiosna za oknem, wiosna w naszych sercach, czas na wiosnę na talerzu, no w tym wypadku na talerzyku:)

Składniki (masa):
  • 500 g kaszy jaglanej
  • 4 łyżki słodu
  • szklanka malin
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta wanilii
  • szczypta cynamonu
Składniki (spód):
  • 150 g pestek dyni
  • 6-7 daktyli
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • odrobina soli morskiej

Tym razem proponuję ciasto. Uwierz mi – warto robić domowe słodycze. Wykonanie takich przysmaków nie jest trudne, a korzyści jakie daje naszemu organizmowi rezygnacja ze słodkości ze sklepu są nieocenione.

Sposób przygotowania:

Kaszę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Płuczemy ją 2 x pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy w wodzie, w proporcjach 2:1 (jeśli chcesz możesz dodać na pół z mlekiem kokosowym).

W tym czasie miksujemy produkty na spód do ciasta i wykładamy nim blaszkę. Wkładamy do lodówki na 1-2 h. Ugotowana kaszę odstawiamy do wystygnięcia.

Dodajemy do niej resztę produktów i wszystko miksujemy blenderem, do uzyskania jednolitej masy.

Przekładamy masę na spód do formy i wkładamy do lodówki na 3 h.

Smacznego!:)

Komentarze 57 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Ciacho jest świetne! Idealne na śniadanie, jeśli ktoś jada na słodko. Bardzo bogate w składniki odżywcze, kasza, maliny, ziarna i olej kokosowy. Super połączenie tylu zdrowych rzeczy.
Kasza jaglana to jedyna kasza, która nie zakwasza organizmu. Po przeczytaniu uwag oczywiście dokonałam modyfikacji: zmniejszyłem ilość kaszy o połowę, dwukrotnie zwiększyłam maliny i ziarna, dodając słonecznik, orzechy włoskie i dwie łyżki masła orzechowego.

Wyszlo pyszne. Po uprzednich komentarzach zmodyfikowalam ilosc skladnikow.na blache 22cm wrzucilam 175g pestek dyni, 10daktyli,kaszy 250g no a malin z 2szklanki. Pyszne i takie samo jak ma zdjeciu;) tylko spod bardziej zielony.

Witam, skusiła się dzisiaj na zrobienie tego pięknego ciasta. Zastanawiałam się nad proporcjami bo pisaliście, że coś z nimi nie tam.

Moim zdaniem Pani Ani wkradł się niewielki błąd. Przez przypadek do ilości koszt jaglana dopisała jedno zero za dużo ( i tak z ilości 50 gr powstało 500gr.) resztę zrobiłam według przepisu. Konsystencją wyszła super, kolor również.
Tylko zamiast pakować je do tortownicy przełożyłam do trzech salaterek. WYSZŁO IDEALNE!!!
Dziękuję Aniu za super przepis i za świetną dietę…
Pozdrawiam

Za dużo kaszy…. za mało owoców..:( Niestety! Nie wiem jakim cudem ciasto na zdjęciu jest tak czerwone… jak dodałam kg malin to nawet w połowie nie przypominało foty. smutek.

Chciałam się pochwalić, ciasto zrobione, było pyszne!!! Podobnie jak pisały dziewczyny, kaszy jaglanej dałam mniej, ponadto zmiksowałam z jeżynami, malinami, truskawkami i galaretką, myślę że konsystencja na tym zyskała. poza tym do spodu dodałam orzechy laskowe, kilka włoskich i resztkę pestek słonecznika. Polecam , ciacho pierwszorzędne :))

Ciasto zrobione, tak jak pisaly kolezanki powyzej, 500 g kaszy to za duzo, ja dalam 250 i wystarczylo, co do spodu, na styk, moznaby podwoic skladniki i byloby idealnie…w przepisie jest szklanka malin ja dalam 2 i ciasto wyszlo blade….ogolnie przepis do poprawki, ciasto bardzo dobre 🙂

A czy można przyozdobić ciasto plasterkami banana (dla smaku) lub kokosem zamiast borówkami. Czy będzie pasowało? Czy lepiej zostawić i nic nie dodawać? Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam

I ile może on leżeć w lodówce?

Czy można zmieszać owoce ? Np, trochę malin, jeżyn i truskawek ? I czy można użyć zamrożonych? Obawiam się, że nie mam podanej ilości tych samych owoców a jutro robię ciacho na urodziny. Oby wyszło 😉

Ciasto super! Jeśli chodzi o spód to trochę więcej dodałam składników niż w przepisie i wyszło wspaniale! Polecam do late z mlekiem bez laktozy i odrobiną syropu waniliowego… mniam:)

Aniu czy możesz od czasu do czasu coś innego? Nie sądzisz że kasza na przemian z wiórkami kokosowymi to nie jest zróżnicowana dieta? Wiem że bezglutenowa dieta jest mniej zróżnicowana niż zwykła, ale nie musi być naprzemian kasza, kokos, łosoś

Ciasto jest pyszne!
Brałam je do pracy jako drugie śniadanie, byłam najedzona i miałam dużo energii na resztę dnia 🙂
Dodatkowo nie miałam już ochoty na nic słodkiego w ciągu dnia.
Polecam 🙂

Dzień dobry Aniu.
Mam prośbę o radę dotyczącą wzdęć, a konkretniej brzucha, jak balon. Mam 22 lata, uprawiam sport kilka razy w tygodniu, staram się odżywiać zdrowo, nie piję napojów gazowanych, a moją jedyną używką jest kawa. Ostatnio odstawiłam nabiał zwierzęcy i zauważyłam lekką poprawę, ale nie na długo. Codziennie mój brzuch wygląda jak napompowany. Przez to nie czuję się dobrze w dopasowanych ubraniach, jestem szczupła, a tu nagle taki brzuch. Poradź, proszę, co mogę zrobić, żeby pozbyć się wzdęć, zapobiegać im, co jeść, a co omijać szerokim łukiem? Od dziecka leczę tarczycę, która często przechodzi z niedoczynności w nadczynność, czy to może być jedną z przyczyn?
Z góry dziękuję za Twój i czas i pomoc. Jesteś dla mnie wielką inspiracją do życia w zgodzie z samą sobą, dziękuję, trzymaj tak dalej!

prosze sprawdzić bo być może ma pani kandydoze. mam dokładnie takie same dolegliwosci i tego właśnie grzyba. ale takie dolegliwości tez mogą świadczyc o nietolerancji na gluten.
pozdrawiam

Miałam te same problemy i ta sama chorobę, po konsultacji z lekarzem i badaniach wyszło, że mam celiakię, więc gluten nawet w najmniejszych ilościach wyeliminowałam z diety. I przestałam mieć wzdęcia. Na początku jest ciężko wyeliminować gluten, bo okazuje się, że jest często tam, gdzie się jego nie spodziewamy. Ale samopoczucie wynagradza to! Najnowsze badania pokazują też, że przy niedoczynności powinno się zrezygnować z glutenu, ale i tak najlepiej jest to zrobić pod kontrolą lekarza. Lekarz także przepisał mi Letrox zamiast Euthyrox, gdyż Euthyrox w składzie zawiera gluten. Powodzenia!

Niestety muszę przyznać, że przepis nie jest do końca udany. Składniki na spód ciasta wystarczyły mi na styk do formy o średnicy ok.22cm. Natomiast kasza po ugotowaniu zwiększa swoją objętość nawet dwukrotnie. Wzięłam szklankę suchej kaszy (ok.230g). Po ugotowaniu było jej ok. 500g. Myślę, ze wystarczy w przepisie podać, że chodzi o ilość kaszy po ugotowaniu i nie będzie problemy. Faktycznie szklanka owoców jedynie nadała nieco koloru. Nie udało mi się z takiej ilości uzyskać takiego koloru, jak na zdjęciach. Następnym razem, wiem co jeszcze powinnam zmodyfikować. 🙂
Ogólnie ciekawy fit-przepis i na pewno jeszcze nie raz go wykonam 🙂
Dziękuję za inspirację! 🙂

To dziwne, ciasto wychodzi mi za każdym razem.

Pozdrawiam

Zrobiam z jagodami zamiast malin (nie dostałam) i Aniu to jest mistrzostwo, dzieki :*

Zrobilam dzisiaj, jest wspanialy:) smakuje rewelacyjnie!

Pani Aniu martwi mnie wysoki indeks glikemiczny kaszy jaglanej. Bardzo ją lubię. Czy powinno się ją ograniczyć. Ciasto super.

Niestety nie mogę polecić tego przepisu. 500 gramów kaszy jaglanej to stanowczo za dużo. Dawno nie gotowałam już jaglanki i nie wiedziałam co zrobic z pelnym garnkiem kaszy, połowę wyrzucilam, bo za nic by się nie zamieściła do tortownicy o średnicy 26cm. Za to składniki na spód wystarczyły na styk, bo trzeba było sie nakombinować żeby równomiernie wyłożyć tortownicę. Moim zdaniem szklanka owocow na taką dużą ilość kaszy jaglanej to za mało. Choć użyłam może połowę kaszy i wiecej niż szklankę truskawek to masa miała lekki posmak owocowy, bardziej smakowała kaszą niż truskawkami. Całość w smaku niezbyt przekonująca. Cóż de gustibus non est disputandum, a człowiek uczy się na błędach.

Zgodzę się, zrobiłam z połowy kaszy – stanowczo na dużo. Dałam więcej owoców, a dodały głównie koloru. Spód na styk.

Ja już mam spod w lodowce?szkoda ze długo się czeka bo wygląda pysznie

A te daktyle to posiekac?czy jak ten spód przygotować?
I czy mozna ewentualnie jakoś zastąpić olej kokosowy i czym?
Z góry dzięki za wskazówki.

Na pewno w przepisie należy użyć pół kilograma kaszy jaglanej?

ugotowanej kaszy

Aniu czy mogłabyś napisać ile to kalorii bo ja ich muszę pilnować 🙂 Ciasto wygląda przepysznie 🙂 Fantastyczny pomysł nawet dla gości 🙂 Dziękuje za przepis 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

To jest waga przed ugotowaniem 🙂

Ewelka, te 500 g jak teraz czytam komentarze, to jednak waga po ugotowaniu jest podana. Sorki 🙂

suszonymi innymi owocami, daktyle dają smak słodki 😉

Bardzo fajny i prosty przepis 🙂 skorzystam na pewno. Popróbuję z róznymi owocami, na początku z moimi ulubionymi truskawkami a później może z jeżynami… 🙂
Pozdrawiam 🙂

Ania, oleju czy leju kokosowego??Bo nie xnalazlam czymze moze byc ten lej kokosowy?

Oczywiście oleju.

Aniu a co zamiast daktyli mogą być np.suszone morele czy żurawina? ?

Fantastyczny przepis! Mam jedno pytanie – podane proporcje wystarczą na formę o jakiej średnicy?

Jakiej wielkości formę użyła Pani dla powyższych składników?
Pozdrawiam

Podpinam się pod pytanie o wymiary foremki! 🙂

Czy kawałek tego ciasta może być np. Drugim śniadaniem?

oczywiście 😉

Ania twoje przepisy są boskie widać że wkładasz dużo serca w to co robisz 😉 Wiadomo już kiedy książka z przepisami zawita w księgarniach?

Proszę śledzić bloga;) Informacja pojawi się na pewno chwile wcześniej.

Dowolnie;) Jeśli są suszone proszę je wcześniej namoczyć we wrzątku.

Uwielbiam kasze jaglaną ?
Czy pestki dyni można zastąpi nasionami słonecznika?
Dziękuję za inspirację! ?
Pozdrawiam majowo i sportowo! ? Dzisiaj łagodny trening mobility?

Eli ja często używam właśnie słonecznika zblendowanego z namoczonymi daktylami, jest genialny, smacznego 🙂
Mariola

Wygląda genialnie Aniu jak tylko otworzą jutro sklepy to jadę po maliny!