Wielkanocny “sernik” z kokosa dla alergików

Często słyszę, aby nie przesadzać i chociaż w święta pozwolić sobie na odrobinę więcej wolności w potrawach, że wszyscy mogą i powinni sobie odpuścić zasady w święta.

Otóż niestety nie wszyscy. Znam wiele osób, które nie mogą pozwolić sobie np. na potrawy z nabiałem (laktozą) i żadne odstępstwa nie wchodzą w grę. Sama osobiście bardzo często polecam potrawy skierowane do osób, które eliminują w swojej diecie laktozę.

Szczególnie w okresie świątecznym nie jest to łatwa sprawa, bo aż roi się od pokus.

Znajdziemy rozwiązanie dla takich osób – nawet na sernik 😉

Oto moja propozycja na mały serniczek z … kokosa

Kokosowy sernik 

Sposób przygotowania:

Jajka utarłam z cukrem brzozowym, dodałam mąkę, mleko kokosowe oraz wodę. Zmiksowałam blenderem i dodałam sok cytryny, sodę  oraz rodzynki. Włożyłam do foremki o wymiarach 20×11 (mała foremka). Piekłam 35 minut z termoobiegiem w 180 stopniach. Pozostawiłam w piekarniku na 2 h.
Zjeść…z umiarem :))

Smacznego!

Komentarze 48 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Ciacho w smaku bardzo fajne (faktycznie sernikowe 🙂 ) Mam jeden problem, wyszło potwornie suche i sypie się podczas krojenia … 🙁 może dodać jedno jajko więcej ???

W wymienionych składnikach napisane jest 1 jajko.. nastepnie w opisie “jajka” tzn? 1 czy 2?3?
Zrobiłam 2 razy to ciastko i 2 razy nic nawet nie urosło.. fakt smak zbliżony do “sernika” ale suchy, mąż po degustacji musiał popić wodą… nie wiem już gdzie jest błąd…?
Pozdrawiam

Jakiego mleka kokosowego najlepiej używac? Bo jak czytam skład takiego mleka to jest tam kolorowo 😀
Miłego dnia życzę! 🙂

ja też upiekłam i nie wiem jak to możliwe, ale naprawdę smakuje jak sernik! pycha. dziękuję za słodkie, zdrowe inspiracje 🙂

Pani Aniu,
zrobiłam ciacho i jest CUDOWNE. Nie spodziewałam się, że będzie tak podobny do sernika. Super pyszne i zdrowe ! Dziękuję za przepis <3

Gratuluję przepisu, to najbardziej sernikowy “bezsernik” jaki udało mi się upiec! Mąka kokosowa doskonale oddaje sernikową teksturę, co za nic nie udawało się przy wypiekach na przykład z jaglanki. Nie miałam mleka kokosowego, ale świetnie wyszedł na ryżowym. 🙂

A to mleko kokosowe to takie zwykłe mleko np. z wiórków, czy takie gęste z puszki?

Super na pewno spróbuję, to coś w sam raz dla mnie czyli bezglutenowca i beznabiałowca;)

Ania a smaczny ten sernik? Bo nie wiem czy go zrobić czy babkę z twojego przepisu

Czy zamiast mąki kokosowej można dodać wiórki kokosowe?

Czy poleca pani serwatke bialkowa z koziego mleka i sucroza ?

Pozdrawiam

Sernik bez sera ? Potrzebna inna nazwa dla tego kokoczegoś

Czy Pani sama wymyśla te przepisy? Jeśli tak, to jestem pod wrażeniem inwencji i efektów. 🙂

taaaaak ja 😉

Mam pytanie nie z tej beczki ? jaki podkład pani urzywam ? Pani buzia zawsze tak ładnie wygląda. Gorąco ściskam

czy zamiast mąki kokosowej można użyć mąki kokosowej własnej roboty?

Czy poleca Pani picie Immunocalu przy nietolerancji mleka krowiego? Wiem, że jest tam bardzo mało kazeiny i laktozy, stąd pytanie. Jestem ciekawa Pani zdania i będę wdzięczna za odpowiedź.

Wygląda smakowicie, sprobuje z zurawina zamiast rodzynek 😉

jak najbardziej 😉

Wygląda smakowicie ale co mozna dac zamiast rodzynek? Bo nie lubię ich w ciescie 🙂

Wyglada smakowicie ale nie lubię rodzynek w ciescie 🙁 czym mozna je zastąpić?

Pani Aniu czym można zastąpić jajko? Niestety mam nietolerancję 🙁 będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam

tutaj nie obejdzie się bez jajka

też nie mogę chwilowo jeść jajek, zastąpiłam je połową banana, też wyszły pyszne 🙂

Pani Aniu, co mam powiedzieć ?!! jest Pani wspaniała, uwielbiam Pani bloga, muszę się zabrać za siebie w końcu ;/ to co Pani piszę na prawdę do mnie przemawia. Wierzę, że dzięki Pani dam radę schudnąć te 15 kg. Dziękuję Pani za cały ten trud, który zadała Pani sobie pisząc wszystko na blogu. Zaczynam od zaraz za miesiąc napiszę o moich rezultatach. Uwielbiam Panią !!!

Raczej z kartonu, bo z gęstym mlekiem puszki ciasto wyszło za suche. Pozdrawiam

Wypróbuję w święta, 🙂
Można zastąpić cukier miodem?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wszystkie inspirujące przepisy i motywację do treningów. Zdrowych, spokojnych świąt i radosnej rodzinnej atmosferze. 🙂

Kinga

Pani Aniu, robiłam test na nietolerancje pokarmowe, w których wyszła mi nietolerancja ma mleko oraz jajka.. Chce dodać ze wprost uwielbiam jajka oraz wszelkie jogurty, twarożki ponadto nie jem miesa.. Zastanawiam sie wiec jakie produkty spozywac , by nie nawabić sie roznorodnych brakow min.wapnia?

Dołączam się do pytania 🙂

Pani Aniu, bardzo interesująca alternatywa, codziennie tu jestem i czekam na kolejny przepis na coś pysznego. Serdecznie pozdrawiam i życzę wspaniałych Świąt.

Świetny przepis dla takiego wrażliwca jak ja 🙂
Koniecznie wypróbuję i nie tylko od święta!
🙂

A czy zamiast cukru brzozowego można dodać 3 łyżki melasy z karobu?

myślę, że jedna wystarczy