Świąteczny pasztet z perliczki lub kury

Pierwszy i drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia to spotkania w gronie rodzinnym, zazwyczaj przy pełnym pyszności stole. Chciałabym zaproponować Wam jedną z takich pyszności, która na pewno posmakuje miłośnikom mięsnych wyrobów.

pasztet-z-perliczki

Świąteczny pasztet z perliczki 

Przygotowanie:

Perliczkę dzielimy na kawałki. Dodajemy przyprawy i gotujemy mięso na wywar czyli około 5 godzin. Dodajemy pod koniec (ok 40 minut przed końcem gotowania), warzywa – marchew, pietruszkę, seler i por dokładnie myjemy, wrzucamy do garna i gotujemy.

W międzyczasie kroimy cebulę w drobna kostkę, podsmażamy ją na maśle klarowanym, a następnie przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni podsmażamy wątróbkę.

Ugotowane w rosole mięso oddzielamy od kości i obieramy ze skóry.  Wyciągamy z rosołu ugotowane warzywa, dodajemy do nich cebulę oraz mięso zarówno wątróbkę jak i perliczkę. Mielimy/miksujemy całość na jednolitą masę. Na koniec dodajemy jajka i jeszcze raz miksujemy. Przelewamy do foremki i pieczemy około godzinę w 180 stopniach z termoobiegiem.

Komentarze 60 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Aniu, pasztet cudowny!! Zrobil furorę! Pasztet zrobiłam z wątróbki indyczej i udek z kurczaka, gotowałam udka około 2 godzin, tak, że mięso samo odchodziło od kości. Dałam nawet trochę więcej warzyw. Pasztet po prostu rewelacja, chyba będę go robić co miesiąc 🙂

Aniu jest to mój pierwszy pasztet w życiu, który zrobiłam. Mój był z kury. REWELACJA!! Rodzinka się zajada

Aniu, pasztet przepyszny 🙂 juz zrobiony ale czuje ze do swiat moze zniknac ????

Pasztet wyszedl super. Kolejny zrobie dzien przed swietami. Dodam tylko mniej watrobki bo zbyt intensywny smak jak dla mnie. Jutro zabieram sie za pierogi bezglutenowe.
Dziekuje za te przepisy 🙂
Wesolych Swiat dla Wszystkich 🙂

Czym bedzie roznil sie pasztez z perliczki od pasztetu z kury? Pytam gdyz obecnie nie znalazlam nigdzie perliczki. Czy w takim razie pasztet bedzie tak samo pyszny gdy dodam mieso z kury??

Oba pyszne 🙂
Śmiało można zastąpić

Również chciałam zapytać czy wątróbkę można czymś zastąpić? Ewentualnie w ogóle wyeliminować z przepisu. Pozdrawiam

szkoda eliminować 🙁

Zrobiłam! To mój drugi pasztet w życiu 🙂 Pierwszy robiłam tuż przed porodem a teraz z myślą o dziecku, aby jadł to co lubi a ja wiem jaki jest tego skład. Chciałabym jeszcze zrobić pasztet z warzyw… może jakiś pomysł na przepis? :*

Muszę w końcu zrobić kiedyś swój pierwszy pasztet i właśnie znalazłam na niego przepis. Dzięki!

Ludzie czytajcie ze zrozumieniem ( 40 minut przed końcem gotowania dodać warzywa )!!!!

Gosiu,wyraźnie jest napisane,ze warzywa dodajemy 40min przed końcem.. ;))
BTW. super przepis ☺

Super byłoby móc zjeść taki pasztet wykonany przez Ciebie. Może kiedyś zorganizujesz konkurs: obiad z Anną Lewandowską:-)

A jakieś konkrety odnośnie ilości przypraw? Bo ja jestem mało zdolna przyprawowo 🙂

Wyraźnie jest napisane że wywar z mięsa 5 godzin ,a na 40 minut przed końcem wrzucić warzywa.

myślicie, że blenderem dobrze się zmieli? niestety nie mam takiej maszynki do mielenia

Aniu, a czy masz pomysł czym mogłabym zastąpić jajko ? Niestety am alergie ;(, a pasztet wygląda przepysznie 🙂

Rosół zawsze gotujemy długo, na wolnym ogniu.

A jak gotujesz rosół, to bez warzyw? Rosół gotuje się bardzo długo, na małym ogniu. Podobnie jest tutaj. Poza tym napisane jest “około 5 godzin”. Jeśli zmniejszysz do 4, to się nic nie stanie.

Przeciez to i tak na pasztet xD

Rosół zawsze gotujemy na bardzo małym ogniu aby tylko lekko ” pykał” 😀 z warzywami i mięsem nic się wtedy nie stanie 🙂

A rosół to w godzinę gotujesz?

Laska, czytaj ze zrozumieniem.

Czytanie ze zrozumieniem☺

ok 40 minut przed końcem gotowania), warzywa – marchew, pietruszkę, seler i por dokładnie myjemy, wrzucamy do garna i gotujemy

Warzywa dodajesz na ok. 40 minut przed końcem gotowania wywaru….czytaj ze zrozumieniem 🙂

W przepisie jest podane że 40min przed końcem gotowania wywaru masz dodać warzywa

Najpierw czytać ze zrozumieniem potem komentować!!!
Dodajemy pod koniec (ok 40 minut przed końcem gotowania), warzywa – marchew, pietruszkę, seler i por dokładnie myjemy, wrzucamy do garna i gotujemy.

napisane jest wyraźnie żeby warzywa dodać na ostatnie 40 minut gotowania

Należy że zrozumieniem czytać tekst. Warzywa wrzuca się na 40 minut przed końcem gotowania. 🙂

“Dodajemy pod koniec (ok 40 minut przed końcem gotowania), warzywa – marchew, pietruszkę, seler i por dokładnie myjemy, wrzucamy do garna i gotujemy.”

Gosiu, warzywa 40 min przed końcem 🙂

Warzywa 40min, mięso 5h, jest napisane 🙂

Gosia. Ale jest napisane, że 40 min przed końcem gotowania mięsa dodać warzywa. Nie gotowac ich przez całe 5 godzin ????

“Dodajemy pod koniec (ok 40 minut przed końcem gotowania), warzywa ”

?

GOSIA czytaj ze zrozumieniem.Perliczkę z przyprawami gotujemy 5 godzin.Warzywa dodajemy pod koniec (40 minut przed końcem czyli po 4 godzinach i 20 minutach )

Przeciez pisze wyraznie ,że warzywa sie dodaje 40 min przed końcem gotowania.

Jest napisane wyraźnie, że warzywa dodajemy później- na 40 minut przed końcem.

Przeczytaj raz jeszcze przepis!

“Dodajemy pod koniec (ok 40 minut przed końcem gotowania), warzywa – marchew, pietruszkę, seler i por dokładnie myjemy, wrzucamy do garna i gotujemy.”

Napisane jest 40 min przed koncem dodac warzywka 🙂

Jakie 5 godzin? 40 minut warzywa 😉

w przepisie jest napisane: “Dodajemy pod koniec (ok 40 minut przed końcem gotowania), warzywa – marchew, pietruszkę, seler i por dokładnie myjemy, wrzucamy do garna i gotujemy.”

Czytaj uważnie!!! Gotujesz mięso, warzywa dodajesz 40 min przed zakończeniem gotowania.

Jest napisane zeby warzywa dodac ok. 40 min przed koncem 😉

Warzywa 40 min pod koniec gotowania….czyraj dokladnie

przecież jest napisane ,że warzywa dodajemy pod koniec gotowania…..

Czytać trzeba dobrze. Warzywa dodać 40 min. przed końcem gotowania

Przecież jest napisane ze warzywa gotujemy 40 min

Czytaj dokładnie przepis. Warzywa dodać 40 min przed końcem gotowania.

Pychaaaaaaaa, juz poprosilam mame 🙂 dziekuje Healthy Team !!!!!