Tarta z puree dyniowo – sezamowym

Tarta, tarta grzechu warta …

img_7141

Nie masz pomysłu co tu dziś upichcić? Nie przejmuj się – mnie też się to zdarza :). Służę pomocą – mam pomysł na troszkę inne wykorzystanie dyni. 🙂

Tarta z puree dyniowo – sezamowym 

Przygotowanie:

Do miski robota włożyłam składniki na spód tarty i zmiksowałam. Być może będzie potrzeba dodania jeszcze odrobinę wody, w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Włożyłam do foremki posmarowanej tłuszczem i piekłam 20-25 minut w temperaturze 180 stopni na średniej półce piekarnika. Równocześnie (też 20-25 minut) piekłam pomidory i cukinię posypane oregano, a dynię w skórce piekłam około 40 minut.

Po wyjęciu dyni z piekarnika przełożyłam jej miąższ do miksera i zmiksowałam z pastą tahini i wanilią . Na upieczonym spodzie rozłożyłam puree, a na nim warzywa.

Komentarze 18 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Niestety ani dieciom, ani mężowi, no i mnie takze nie smakowało. Ale wyglądało ładnie 😉

Pycha!!! 😛 Troche doprawiłam puree dyniowe pieprzem cayenne, sola i słodką papryka bo takie mdłe było, ale tarta mega! Zjedzona w 5 minut!! 😛

Strasznie nijaka w smaku ta tarta. Rodzina po spróbowaniu odmówiła dalszej konsumpcji.

Ja policzylam makro.. wyszlo (mniej wiecej) ok 1900kcal calosc (B 40g; W 160g, T 117g) -co sugeruje, ze chyba nie jest to porcja “na raz” 😉

ps. smaczne, ale w smaku troche mdle.. czyms moznaby to podciagnac.. imbir/chili?

Już nie mogę się doczekać otwarcia restauracji Pani Ani 🙂

pasta tahini- co to jest? Jakie ma właściwości oprócz sklejania pure nie mam a tartę bym jutro zjadła….

Pani Aniu
co Pani mysli na temat diety zgodnej z grupą krwi?

Pozdrawiam

Ile porcji wychodzi? Chętnie zrobię, a nie wiem ile mogę zjeść 😉

Pyszne!
zrobione, częściowo zjedzone- pozostawione na jutro:))

proste jak barszcz 😀 Skladniki sa bedzie tarta 😀 sezon dyniowy rozpoczety na calego <3

Czy ma znaczenie jaka to będzie dynia?
Pytam, bo się na nich nie znam:) Ale zawsze chciałam zrobić coś z dyni:)