Trochę teorii – jak przygotować zdrowo i smacznie stek!

Dzisiaj mam dla Ciebie kilka wskazówek jak przygotować dobrego steka. Trzymając się tych kilku istotnych zasad zobaczyć, że to wcale nie jest takie trudne.

O czym pamiętać ?

  •  Mięso nie może być zimne! Koniecznie wyjmij je wcześniej z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej,
  • Do smażenia steka koniecznie użyj masła klarowanego (ghee) – ma wyższą temperaturę dymienia,
  • Patelnia musi być dobrze nagrzana (steki smażymy w temperaturze około 150˚C),
  • Nie wolno nakłuwać steka! Mięso ma zachować swoją soczystość, a nakłuwając soki wypłyną i mięso stanie się suche,
  • Jak długo smażyć mięso? Żeby uzyskać średnio wysmażonego steka, na 1 centymetr grubości smaż po 1 minucie z każdej strony. Zobaczcie trick z dłonią, który jest niezawodny 🙂
  • Kiedy solić? Są dwie szkoły, jedni solą przed smażeniem od strony na której będzie smażony stek, żeby przeszedł smakiem, inni twierdzą, że solić należy po usmażeniu, żeby soki nie wypłynęły,
  • Stek musi odpocząć po usmażeniu! Jeżeli przekroicie go zaraz po zdjęciu z patelni wszystkie soki wypłyną, pozwólcie mu odpocząć kilka minut – będzie dużo smaczniejszy.

Podobną propozycję steka znajdziecie w Diet by Ann . W takim zestawieniu czekać będzie na Was na poziomie 3: Wyzwanie Wojowniczki.

Dla przypomnienia wyróżniki tego poziomu diety:

  • całkowicie eliminujemy nabiał, zapewnię Ci inne źródła białka i wapnia
  • utrzymujemy dietę bezglutenową
  • eliminujemy strączki, ze względu na pro zapalne lektyny
  • trzymamy się diety rozdzielnej, dzięki niej zachowasz “lekkość w brzuchu”

Pamiętaj! Jeżeli nie masz potrzeby wykluczania któregoś ze składników z diety, lub chcesz powoli rozpocząć proces zmiany nawyków na drodze do zdrowia zacznij od Dorego Startu (1 poziom diety).

Zajrzyj po więcej informacji na Diet by Ann

Komentarze 5 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Steki wołowe uwielbiamy 🙂 Ja osobiście solę po usmażeniu, zaraz przed podaniem – grubą solą, czasami ziołową. Takie najbardziej nam smakują 😉

nie za bardzo rozumiem tego tricku z dłonią – o co chodzi z tymi palcami? 🙂

Poziom wysmażenia można sprawdzać, porównując napięcie mięśnia na dloni w określonych pozycjach i naprężenie mięsa. Poprostu po dotyku miesa sprawdzisz jak mocno jest wysmazony.