Wegański mus czekoladowy

Dziś proponuję Wam przepis na wyśmienity, wegański mus czekoladowy – bo w końcu kto nie lubi czekolady? Jednak z powodu wysokiej kaloryczności tego produktu (wynikającej z dużej zawartości cukru i tłuszczu), wielu z nas rezygnuje z jego spożycia. Należy jednak podkreślić, iż pomimo wysokiej zawartości sacharozy, czekolada ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po jej spożyciu nie następuje gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Ponadto jest ona dobrym źródłem wielu cennych składników aktywnych biologicznie, takich jak: witaminy, składniki mineralne oraz antyoksydanty. Co więcej najnowsze badania wykazują, że gorzka czekolada spożywana w umiarze, może zmniejszać ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

 

Sposób przygotowania:

Zmiksować awokado i banana. Mleko roślinne, kakao, cukier kokosowy dodać i wymieszać/zmiksować. Następnie posypać pokruszoną czekoladą i udekorować owocami leśnymi.

 

Masz ochotę na więcej nowych i pysznych przepisów? Znajdziesz je w Diet by Ann!

 

Komentarze 9 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

witam,
Mozna wiedziec w jakich proporcjach przygotowac ten deser ?:)
dziekuje

Aniu, mam pytanie odnośnie twoich treningów z aplikacji. Czy zalecasz trenować tak jak w aplikacji każdego dnia coś innego, czy można zrobić np. W poniedziałek trening z poniedziałku i z wtorku???

Nowy pogląd na temat czekolady. Nawet podoba mi się ów pogląd. Pozdrowienia.