Zamienniki jajek dla alergików

Często poruszam temat nietolerancji i alergii pokarmowych, ponieważ sama zmagałam się z tym problemem przez lata i wiem ile można zyskać eliminując z diety produkty, które nam nie służą.

Walczysz z chronicznym zmęczeniem, otyłością, migrenami i innymi dolegliwościami, a rezultatów nie widać… Przyczyny często leżą gdzie indziej, niż mogło Ci się wydawać. Wielu z nas cierpi na alergię i nietolerancję pokarmową, chociaż wielokrotnie nie są one zdiagnozowane. Jeżeli zauważasz u siebie objawy takie jak dolegliwości żołądkowo-jelitowe, problemy skórne, infekcje, nadwagę i otyłość, częste bóle głowy i zaburzenia nastroju, to warto sprawdzić, czy alergia i nietolerancja pokarmowa nie dotyczy również Ciebie.

Jeśli tuż po posiłku czujesz dyskomfort, ból brzucha i pojawia się trądzik na skórze, to najprawdopodobniej jest to  alergia pokarmowa IgE – zależna (typu I). Czasami jednak objawy te występują po kilku dniach i reakcja opóźniona (utajona) charakteryzuje nadwrażliwość pokarmową IgG – zależną oraz IgA – zależną nazywane często nietolerancjami pokarmowymi. W przypadku IgG mogą się pojawić również problemy ze zdrowiem, które pozornie nie mają wiele wspólnego z dietą, tzn. bóle stawów, depresje, a nawet niepłodność. Nieleczone nietolerancje i alergie pokarmowe mogą doprowadzić do rozwoju chorób immunologicznych i nowotworów, dlatego warto się im przyjrzeć z bliska. Niejednokrotnie poza własnymi obserwacjami trzeba zrobić specjalistyczne badania, by wykryć produkty alergizujące, gdyż niektóre objawy mogą wystąpić dopiero po kilku dniach.

Często nadwrażliwość pokarmowa dotyczy jajek, bez których większość z nas nie wyobraża sobie kuchni. Sama przekonałam się na własnej skórze, że ten najzdrowszy produkt pochodzenia zwierzęcego nie zawsze mi służy. Po serii badań i miesiącach odpowiedniej diety potwierdziły się podejrzenia, że mam nietolerancję pokarmową na jajka. Byłam twarda i zmotywowana, więc udało mi się bez nich wytrwać 1,5 roku, a teraz znowu są częstym gościem w mojej kuchni. W odpowiedzi na Wasze pytania o zdrowe zamienniki jaj przygotowałam kilka propozycji, które dla mnie były zbawieniem i pomogły bezboleśnie wytrwać to rozstanie. Na pewno każdy z Was wybierze coś dla siebie 🙂

Do gotowania zamiast jaj używałam siemienia lnianego, które najpierw mieliłam w młynku, a następnie łączyłam z wodą w proporcji 1,5/3. Jest to świetny zagęszczacz do zup i sosów, ale również doskonałe źródło witamin z grupy B i E, oraz wapnia, żelaza i zdrowych tłuszczy.

Awokado służyło mi w kuchni jako zagęszczacz i nawilżacz do potraw wytrawnych. Ważne jest jednak, by wybierać odpowiednie owoce, tzn. bardzo dojrzałe. Właściwości tego owocu to obniżanie poziomu cholesterolu i regulacja ciśnienia krwi. Dla osób nie jedzących mięsa awokado jest również cennym źródłem zdrowych tłuszczy. Do potraw na słodko takich jak ciasta, czy inne desery polecam banany i jabłka, które wystarczy zmielić na mus. Takie zamienniki oprócz walorów smakowych są źródłem wielu wartości odżywczych. Banany są cenną pomocą w walce z nadciśnieniem ze względu na obecność potasu, ale też sprzymierzeńcem naszego serca i źródłem wielu witamin. Jabłka są źródłem cennych składników mineralnych i witamin, dzięki czemu pozwalają zachować zdrowie i dobre samopoczucie, a zawarte w nich antyoksydanty również i młodość.

Warzywa to także doskonały zamiennik jaj, który nie tylko pomoże przygotować ulubione potrawy, ale także urozmaicić ich znany smak. Szczególnie w tym celu upodobałam sobie dynię i bataty. W roli nawilżaczy i zagęszczaczy równie dobrze sprawują się tarte buraki, marchew, i cukinia. O znaczeniu warzyw w żywieniu nikogo już nie trzeba uświadamiać, ale zawsze warto przypomnieć, że są bardzo ważnym składnikiem diety i dostarczają bezcennych składników mineralnych i witamin. I tak np. dynia jest pomocna w walce z cukrzycą, bataty stanowią doskonałe źródło energii, buraki to silna oręż w walce z anemią, a nawet białaczką, a marchew to źródło  beta-karotenu, które szczególnie latem pomoże nam zyskać piękną opaleniznę. O warzywach mogłabym tak bez końca… 🙂

By zagęścić potrawy często sięgałam po nasiona chia, które wcześniej namaczałam np. w wodzie, lub w mleku kokosowym i odkładałam na noc do lodówki. Nasiona pochłaniały płyn i „puchły”, a tym samym nabierały objętości. Doskonale sklejają i nawilżają potrawy, a także dają uczucie sytości. Nasiona chia są obecne w mojej diecie ze względu na zawartość błonnika, przeciwutleniaczy, kwaów tłuszczowych omega – 3, oraz wielu cennych witamin i składników mineralnych.

Jeśli zmagasz się z chorobami autoimmunologicznymi, to sięgnij po żelatynę, która doskonale zastąpi jaja, a także dostarczy dużo białka i nie zaszkodzi Twojemu zdrowiu.

Często do pieczenia zamiast jaj używam mąki ziemniaczanej, kukurydzianej i owsianej. Pozwalają nadać potrawie odpowiednią gęstość i puszystość.

Sama bardzo rzadko stosuję produkty sojowe, bo moim zdaniem nie są zdrowe. Jeśli jednak są wśród nas miłośnicy silken tofu, do wypieków takich jak ciasta, biszkopty i muffiny. Wśród produktów sojowych, które również mogą pełnić rolę jajek znajdują się także mąka i jogurt.

Jak widzisz eliminacja jaj z diety wcale nie oznacza zubożenia Twojego jadłospisu, a wręcz przeciwnie. Stosowanie zamienników pomoże Ci urozmaicić menu i wzbogacić Twój organizm w wiele dodatkowych źródeł cennych składników mineralnych.

Zamiennik Zamiast 1 jajka użyj: Doskonale pasuje do:
Siemię lniane 1,5 łyżeczki namoczone w 3 łyżeczkach gorącej wody Słodkie wypieki – ciasta, muffiny, ciastka
 

Awokado

 

1 sztuka zmiażdżona widelcem

Słodkie wypieki z dodatkiem czekolady – ciasta, muffiny, ciastka
Banany 1 sztuka zmiażdżona widelcem Słodkie wypieki – ciasta, muffiny, ciastka
Jabłka 1/2 szklanki musu Słodkie wypieki – ciasta, muffiny, ciastka
Dynia, Bataty 1/2 szklanki zmiażdżone widelcem (po ugotowaniu) Słodkie wypieki – ciasta, muffiny, ciastka
Marchew, Buraki, Cukinia 1/2 szklanki startych warzyw Słodkie wypieki – ciasta, muffiny, ciastka
Nasiona Chia 1 łyżka nasion namoczonych w łyżce wody Słodkie wypieki – ciasta, muffiny, ciastka
Mąka kukurydziana, owsiana, ziemniaczana, sojowa  

1-2 łyżki na 3 łyżki wody

 

Biszkopty, słodkie wypieki, naleśniki

Silken tofu 1/2 szklanki zmiażdżone widelcem Słodkie wypieki – ciasta, muffiny, ciastka
Jogurt 1/2 szklanki Słodkie wypieki – ciasta, muffiny, ciastka

Komentarze 45 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Ania, czyli po 1,5 roku wróciłaś do jedzenia jajek? Nietolerancja zniknęła? Sama mam nietolerancję razem z synek-min na jajka i chciałabym wiedzieć jak długo musimy odstawiać produkty i kiedy możemy wrócić do ich jedzenia.

Dziękuje za odpowiedź

Tak.:) Na początku wprowadziłam dietę eliminacyjną, a następnie rotacyjną.W 3 trymestrze ciąży wykluczyłam jajka i teraz obserwuję…

A jak długo trwała faza eliminacyjna a jak długo rotacyjna? Udało się „naprawić jelita” ? Eliminacja przyniosła efekty?

Dziękuję za odpowiedź ?

Aniu dziekuje Ci za ten wpis. Sama przez to przechodze, bylo bardzo zle ze mna, od 20 lat mordowalam sie z przeroznymi problemami, zaden lekarz mi nie pomogl!!!!!! ani nie zasugerowal co to moze byc!!!Schade! dopiero niedawno odkrylam ze to jajka i nabial sa moim problemem. A jeszcze niedawno ze tak samo maslo i wedlina z drobiu! odstawilam wszystko i jest o niebo lepiej. Aniu prosze o odpowiedz skad wiedzialas ze juz mozesz wrocic do ich jedzenia. Jestes wspaniala i jestes moim wielkim autorytetem i przykladem. Co za przyjemna i pozytywna energia!?Pozdrawiam serdecznie☺

Kupilam ostatnio jajka w Tesko jajka klasa 0 zeby nie bylo. I wiecie co . Byl zbuk. Pozostale 5 nue wiem jakie byly ale tez wyrzucilam .

W artykule zabrakło mi informacji o zastosowaniu aquafarby – wody z ugotowanych roślin strączkowych w celu ubicia piany np. do tortów lub bez. Aniu, czy 1,5 roczna dieta spowodowała, że alergia na jajko u Ciebie ustąpiła? Mam dwójkę alergicznych dzieci. Stosuje w domu dietę bez laktozy, białka jajka i glutenu. Przeraża mnie ilość produktów, które właśnie takie alergeny zawierają lub mogą zawierać. Mam nadzieje, że kiedyś moje dzieci z tej alergii wyjdą lub objawy się wyciszą. Sezon zimowy jest dla mnie utrapieniem, bo dzieci prawie w ogóle nie chodzą do przedszkola. Cały czas zmagają się z infekcjami, z których bardzo trudno im wyjść. Aniu, dzięki Tobie i wielu innym osobom, które otwarcie mówią o swoich alergiach i nietolerancjach pokarmowych zaczynam widzieć światło w tunelu. To iskierka nadziei. Doprowadza mnie do szału jak członkowie naszej rodziny mówią: „Biedne dziecko” (patrz: masz alergię i nie możesz jeść kindera) lub „Co Wy z tymi dziećmi robicie, że ciągle Wam chorują?”. Zdarzają się sytuacje, że nie chcą się z nami spotykać, bo mają następujący problem: Co my wspólnie zjemy? Serdecznie pozdrawiam wszystkich zmagajacych się z alergiami i nietolerancjami pokarmowym. Powodzenia

Super artykuł. dawno nie wchodziłem na Twojego bloga ale teraz znowu jestem codziennie. Wiele się tutaj nauczyłem. Fajnie że wspominasz o osobach które nie jedzą mięsa(jest ich w brew pozorom miliony).

A przykładowe śniadania białkowo-tłuszczowe bez jajek?
Mam nietolerancję na jajka, a bez nich takie śniadania mają o wiele mniej opcji..

Jestem zainteresowana zrobienie testów pokarmowych. Natomiast obecnie jestem w 5 miesiącu ciąży. Dlatego moje pytanie brzmi, kiedy będę mogła wykonać takie testy? Po okresie karmienia?

Proszę wykonać rok po urodzeniu. Teraz nie ma to sensu 🙂
Pozdrawiam

Wg Bożeny Kropki powinno się pobrać krew pepowinowa i oddać do badania, by wykryć czy dziecko ma alergię bądź nietolerancję pokarmową.

Kiedys czytałam o wodzie z cieciorki, nie pamiętam dokladnie nazwy. Czy rzeczywiście można ją ubić jak jajka ?

Aniu czy pomimo nietolerancji można po jakimś czasie wrócić do danego produktu, tak jak Ty wróciłaś do jajek?

W zależności od tego jaki stopień nietolerancji mamy, po wskazanym czasie możemy wrócić do danego produktu.

Ania, czyli po 1,5 roku wróciłaś do jedzenia jajek? Nietolerancja zniknęła? Sama mam nietolerancję razem z synek-min na jajka i chciałabym wiedzieć jak długo musimy odstawiać produkty i kiedy możemy wrócić do ich jedzenia.

Dziękuje za odpowiedź

Naprawdę fajnie skonstruowany artykuł z dokładnymi wytycznymi?

Jakie badania trzeba zrobić żeby wiedzieć na jaki pokarm ma się nietolerancje ?

Są to specjalistyczne badania z krwi. Polecam poznańskie Vitaimmun.

Droga Aniu widac ze ten post byl baardzo pracochlonny, dziekuje!
Moze moglabys mi podpowiedziec co zrobic w przypadku nietolerancji pokarmowej na bardzo wiele produktow m.in. gluten, jaja, laktoze, drozdze, proso, jablka, bannay, cytrusy i wiele innych.
Jak zyc, co jesc zeby pozbyc sie tych nietolerancji ktore tak utrudniaja zycie. Moze polecasz jakas lekture na ten temat.

Aniu z 1-go komentarza znam Twoj problem bo mam synka 10 mies. ktory na AZS z silnymi alergiami. Jestem mama karmiąca piersią wiec przeszklam na scisła diete eliminacyjna. Chleb pieke sama. Ogolnie bardzo uwielbiam kasze i make jaglaną. Makarony kupije gryczany,jaglany… Duzo pomogla mi poniższa strona: http://www.celiakia.pl/wykaz-produktow-bezglutenowych/. Owoce testowalam i u nas znalazlam odmiane jablek ktore kupije na ryneczku i moge jesc-w malych ilosciacg. Cytrusow nie jem. Herbate zastapilam Rooibosem. Kawy nie pijam. Mleka roslinne robie sama-kokosowe albo owsiane->ale trzeba kupic platki z przekreslonym kłosem.Bylo to wyzwaniem i zalamaniem na poczatku, ale teraz jestem bardzo dumna ze mi sie udalo i nie wroce juz do mleka,jaj,drozdzy,itd… 🙂

Aniu, dziękuję Ci za ten post! Badania na nietolerancję robiłam na Twoim obozie. Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Ja jestem na diecie eliminacyjno-rotacyjnej i już nie wyrabiam . 16 tydzień eliminacji. Celowana probiotykoterapia. Blisko 70 odstawionych produktów . Od jakiegoś czasu próbuje robić rotacyjnie prowokacje ale wszystko mój organizm odrzuca.
I słyszałam 2 wersje żeby nie włączać nic przez 12 miesięcy i żeby próbować robić prowokacje raz na jakiś czas?
Aniu, której wersji się przychylasz?
I czy uważasz ze składniki dozwolone trzeba tez rotować wszystkie czy ze można ich używać codziennie?
Proszę o odp. Bo słyszę różne opinie. A jestem już szczerze zmęczona i eliminacja i rotacja i ciągłymi problemami skórnymi i żołądkowo-jelitowym gdy tylko próbuje włączyć niedozwolony składnik.

Droga Aniu mój 15 letni syn od trzech tygodni jest na bezglutenie ponieważ okazało się że ma bakterie candide czy jest to do wyleczenia prosze o odpowiedź pozdrawiam

Trzeba zastosować odpowiednią kurację przeciw Candida.

Czy są badania na nietolerancje i alergie pokarmowe, które Pani poleca?

Tak, polecam klinikę VitaImmun.

Jaki jest koszt takiego badania? na ich stronie nic nie mogę znaleźć niestety a byłabym zainteresowana! Pozdrawiam

Aniu czy to że jajka wróciły do Twojej kuchni oznacza że nietoleracja przeszła po 1,5 roku niejedzenia?
Tez mam nietolerancje która wyszła majac 25 lat po 3 latach regularnego codziennego jedzenia jajek i nie wiem czy to oznacza że juz nigdy nie bede mogła ich jeśc? 🙁

Poddawanie obróbce termicznej siemienia lnianego i chia nie jest dobrym pomysłem, zawarte w nich tłuszcze przejdą w konfigurację trans. Nigdy nie zrozumiem ludzi którzy nie smażą na oleju słonecznikowym, lnianym czy z pestek dynii a dorzucają garściami nasiona do domowego chleba czy innych rzeczy i pieką godzine w 200 stopniach..

Droga Aniu codziennie obserwuję Twojego bloga, oraz profil na instagramie jestem Twoją wielką fanką. Czytałam wielokrotnie Twój post o zaburzeniach hormonalnych i insulinooporności. Niestety cierpie na niedoczynność tarczycy oraz insulinooporność. Podpowiedz proszę jakie produkty spożywać, aby zrzucić kilogramy których nabawiłam się podczas spożywania leków. Pozdrawiam

Od 4 lat mój starszy syn jest na diecie cukrzycowej (typ1),dodatkowo celiakia.myślałam że na tym koniec wyzwań w życiu…niedawno u młodszego syna wyszła alergia na mleko i jajka…hmm połączyć te dwie to dopiero wyzwanie…dziękuję za pomoc na blogu,wiele wskazówek i przepisów wykorzystuje,czytam i motywuję się do życia,bo przeciez nie ma lepszego lekarstwa niż zdrowe jedzenie…?

Kochana Aniu, czy zdarzają Ci się zachcianki np. na tradycyjne ziemniaki z kefirem czy lody czekoladowe? Jak sobie z nimi radzisz?Serdecznie pozdrawiam i całuski dla Klary;-)

Aniu, ogromna prośba o post na temat nietolerancji na drożdże.
Pozdrawiam i z góry dziękuję 🙂

Nie wiedziałem, że pani Anna Lewandowska ma uczulenie na jajka. Ale pomimo to potrafi jajka zastąpić innymi produktami. Całe zestawienie jest jak najbardziej pouczające.

Świetny post Aniu. Właśnie na taki czekałam, bo sama zmagam się z licznymi alergiami, w tym właśnie na jajka. Kilka metod zamiany jajek np. na nasionka chia, czy siemię lniane już znałam, a reszta to dla mnie coś nowego, ale na pewno wypróbuję.

Witaj Aniu! Czy nasiona chia można stosować w okresie karmienia piersią? Pytam, bo gdzieś czytałam, że wstrzymują laktację, przede mną jeszcze 1,5 miesiąca oczekiwania na dzidzię, ale mleko w piersiach mam od kilku miesięcy i nie chciałabym go stracić, pozdrawiam rodzinkę

Aniu, co zrodlo to inne informacje na temat jajek. Piszesz, ze sa one zdrowe. American Heart Association, Dr. Michael Greger („How not to die”) zaprzeczaja temu. Ciezko wiedziec w co wierzyc. Nie jem miesa, ale jem jajka, moze 3-4 w tygodniu. Ten artykul napewno pomoze mi w urozmaiceniu mojej kuchni i zastapieniu jajek alternatywami. Pozdrawiam ;-)))

Polecam również używania czarnej soli, która przypomina smak jajek. 🙂

Aniu kochania, juz wyslalam Twoj post do mojej bratanicy.
Dziekuje, ze nas tu edukujesz!!!!

Buziaki !

Świetny, wyczerpujący wpis. Zamiennik jajek dla alergików, to coś dla mojej siostry. Pozdrawiam serdecznie

Świetny temat. Na to czekałam. Aniu, poproszę jeszcze o taki wpis dot. mąk bezglutenowych z podziałem na zastosowania.

Aniu przepraszam cofam pytanie znalazłam już odpowiedź na blogu:) pozdrawiam!!!