Zapiekane płatki z owocami na śniadanie

Dawno nie było owsianki, a nie ukrywam, że często podpytujecie o nowe odsłony 🙂 Nadrabiam zaległości. Będzie moczenie, będzie pieczenie i będzie dużo owoców, a wszystko to w 20 minut.

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyłam owoce i pokroiłam w plasterki brzoskwinie, banany. Płatki owsiane zalałam wrzątkiem w osobnej misce i moczyłam ok. 5 minut. Następnie dodałam do nich słód, szczyptę soli morskiej, cynamon, wanilię, olej kokosowy i sezam. Wszystko wymieszałam.

Do żaroodpornego szklanego pojemniczka wyłożyłam na spód owoce i przykryłam je mieszanką z płatków owsianych. Włożyłam do  rozgrzanego już wcześniej piekarnika i piekłam ok. 15 minut w 180 stopniach na najwyższej półce w piekarniku.

Podałam na ciepło i zjadłam :))

Rada: Można dodać do mieszanki jeden z moich produktów liofilizowanych Foods by Ann 🙂 Tym razem dodałam Aronię 🙂

Komentarze 11 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

brakuje mi kcal w twoich przepisach, troche trudno policzyć kalorie jak sie nie wie ile danie go ma

ja robię z syropem klonowym, żeby było słodziutkie 🙂 taka wytrawna wersja jest dla mnie za kwaśna, szczególnie jak się trafią kwaśne owoce

Czy można zastąpić sól morską solą zwykłą? A tak poważnie to czemu pani mąż zjadł wszystko i nie podzielił się z panią? Chyba było tak smaczne i zdrowe,

Ja uwielbiam “owsiane crème brûlée”… ugotowaną owsiankę, z dodatkiem wanilii, lekko słodką i o raczej płynnej konsystencji zapiekam w ceramicznych naczyniach. Wierzch polewam syropem klonowym i podaję w owocami 🙂

może być dla 2, jednak mój mąż zjadł cała sam 🙂