Zdrowe zamienniki

Ciepło, cieplej, wiosna nadeszła wielkimi krokami, a my już lada dzień zaczniemy przymierzać letnie ubrania oraz szukać diety cud.

 

MAM DLA CIEBIE PROPOZYCJĘ!

 

Zamiast diety z serii last minute już dziś zastanowimy się wspólnie jak małymi krokami przybliżyć się do zdrowia?

 

O zdrowej diecie pisałam już setki razy :). Teraz czas na małe kroki, dla tych najbardziej opornych.

 

ZDROWE ZAMIENNIKI

 

Zacznę od tego, że… warto odstawić sztuczne aromaty i przetworzone produkty na rzecz naturalnych i zdrowych. Zaraz przejdę do sedna sprawy.

 

Zacznij od słodyczy

Chyba wszyscy czujemy do nich słabość, ale głowa do góry. Mam dla Ciebie dobrą nowinę! Możesz je jeść, ale postaw na przysmaki własnej roboty. Na moim blogu znajdziesz szereg rozwiązań i ciekawych przepisów. Dzięki nim połechcesz podniebienie bez wyrzutów sumienia. Nie musisz już sobie odmawiać ciasta, ale zamiast tego ze sklepowej półki wybieraj domowy wypiek bez dodatku cukru. Możesz słodzić naturalnym miodem, a także erytrolem, cukrem kokosowym, stewią i ksylitolem (uwaga! nadmierna ilość ksylitolu może doprowadzić do rewolucji żołądkowych). Te dwie ostatnie substancje słodzące są dobrą alternatywą nie tylko dla cukrzyków. Szczególnie poleca się stewię, która jest znacznie słodsza od ksylitolu, zawiera znikomą ilość kalorii oraz ma zerowy indeks glikemiczny, podczas gdy ksylitol minimalnie podnosi poziom cukru.

 

Wybieraj zdrowe przekąski

Jeśli jesteś amatorem wytrawnych przekąsek to zamień chipsy ze sklepu na te domowej roboty, np. z buraków, selera i marchewki. Jeśli lubisz chrupać, to z pewnością do gustu przypadną Ci też orzechy.

 

Jedz świeże owoce

Zawsze sięgaj po te sezonowe, a zimą również po mrożone. Najbardziej polecam owoce leśne, bo zwierają najmniej pestycydów i są bogactwem witamin i antyoksydantów. Możesz z nich przyrządzać pyszne sorbety, które doskonale zastępują lody ze sklepu.

 

Twoja kuchnia stoi dla Ciebie otworem

Zupy w proszku i drugie danie z zamrażarki są szybkim rozwiązaniem, ale bardzo niezdrowym. Przyrządzanie potraw samemu ze świeżych produktów i z dużą ilością warzyw jest znacznie korzystniejsze dla Waszego zdrowia, samopoczucia i portfela. Masz wtedy wpływ na to co jesz nie tylko Ty, ale też serwujesz swojej rodzinie.

Produkty pochodzenia zwierzęcego zawsze warto kupować prosto od rolnika zamiast z marketu.

Możesz rozwinąć skrzydła w kuchni i sama przyrządzać jogurty, pasztety i pasty.

Twoje dania będę znacznie zdrowsze, jeśli zamiast ziemniaków, makaronów i białego ryżu użyjesz kaszy jaglanej, gryczanej lub komosy ryżowej. Nie powodują one szybkich skoków poziomu glukozy we krwi. Kasze ponadto zawierają niewiele tłuszczu i dodatkowo pęczniejąc w żołądku utrzymują uczucie sytości na dłużej, a zawarty w nich błonnik znacznie przyspiesza pracę jelit.

 

Co z tą pszenicą?

Zdecydowanie warto także zamienić produkty pszeniczne takie jak mąki i płatki na zamienniki ryżowe, gryczane, jaglane i z amarantusa. Gluten zawarty m.in. w pszenicy jest jedną z najczęstszych przyczyny nietolerancji pokarmowych. Dlatego jeśli chcesz zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie, to wyklucz go z diety. Co więcej, jak wykazały przeprowadzone badania, osoby będące na diecie bezglutenowej rzadziej są otyłe. Tak więc wykluczenie glutenu z diety może być również dobrym rozwiązaniem dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Dieta bez pszenicy ma także korzystny wpływ na zdrowie osób borykających się z chorobami tarczycy, a zwłaszcza z chorobą Hashimoto. Gwarantuję, że z łatwością znajdziesz zdrowe zamienniki pszenicy, a Twoja dieta nabierze kolorów 🙂

 

Wybieraj zdrowe tłuszcze

Zaproś do kuchni zdrowe tłuszcze takie jak masło klarowane, olej kokosowy oraz oliwę z oliwek. Masło klarowane ma wysoką temperaturę dymienia (temperatura, w której tłuszcz zaczyna się ,,palić”), dzięki czemu idealnie nadaje się do przygotowywania potraw smażonych. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe stanowią ponad połowę kwasów tłuszczowych zawartych w oleju kokosowym. Dzięki temu trawienie oleju kokosowego przebiega bardzo szybko. Oliwa z oliwek jest natomiast cennym źródłem korzystnych dla naszego organizmu jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

 

Uwaga na sól

Możesz wykluczyć sól, która zaburza gospodarkę wodną i elektrolitową organizmu i może prowadzić do rozwoju nadciśnienia. Zamiast niej używaj aromatycznych ziół, np. tymianek, lubczyk, estragon, oregano, papryka, pieprz, majeranek, rozmaryn i inne. Jeśli nie chcesz rezygnować ze spożycia soli zamiast soli kuchennej wybieraj sól morską lub sól himalajską. Sól morska uważana jest za bardziej wartościową pod względem odżywczym i zdrowszą od soli kuchennej. Niestety ten typ soli może zawierać śladowe ilości zanieczyszczeń i metali ciężkich. Sól himalajska zawiera natomiast wiele cennych minerałów, które nie występują w soli kuchennej oraz pozbawiona jest zanieczyszczeń mogących występować w soli morskiej.

 

Coś dla wegetarian i wegan

Jeśli stosujesz dietę bezmięsną, to dobrym źródłem białka są dla Ciebie warzywa strączkowe, nasiona i orzechy. Świetną alternatywą dla mleka krowiego jest mleko kokosowe, owsiane, ryżowe i migdałowe.

 

Wypróbuj zdrowe zamienniki, a szybko zauważysz, że tracisz nie tylko centymetry w talii. W zamian zyskasz zdrowie, dużo energii i doskonałe samopoczucie!

Bibliografia:

  1. Guo W, Lei T, Wang T, Corkey BE, Han J. Octanoate inhibits triglyceride synthesis in 3T3-L1 and human adipocytes. J Nutr. 2003;133(8):2512-2518.
  2. Kim HS, Demyen MF, Mathew J, Kothari N, Feurdean M, Ahlawat SK. Obesity, metabolic syndrome, and cardiovascular risk in gluten-free followers without celiac disease in the United States: results from the National Health and Nutrition Examination Survey 2009-2014. Dig Dis Sci. 2017;62(9):2440-2448.
  3. Marina AM, Che Man YB, Amin I. Virgin coconut oil: emerging functional food oil. Trends Food Sci Technol. 2009;20(10):481-487.
  4. St-Onge MP, Jones PJ. Physiological effects of medium-chain triglycerides: potential agents in the prevention of obesity. J Nutr. 2002;132(3):329-332.
  5. Zdrojewicz Z, Wasiuk S, Wróbel M. Rola soli w organizmie człowieka oraz fenomen sodowrażliwości i sodooporności. Med Rodz. 2016;19(2):75-82.

Komentarze 11 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

mam największy problem ze słodyczami. kiedyś już nie jadłam ich przez 3 miesiące, ale potem zaczęłam z powrotem jeśc i teraz jem więcej niż poprzednio 🙁

Cześć,
odnośnie słodyczy, to prawda Aniu, wystarczy odstawić te przetworzone i gotowe produkty, które mają niekończące się ilości składników. Bywało tak, że jadłam tabliczkę czekolady dziennie lub ptasie mleczko (niecałe) oraz inne. Od 2 lat udało mi się odstawić słodycze. Nawet nie ćwicząc intensywnie, tylko spacerując zeszło ze mnie 5 kg. Nie chciałam schudnąć, ale kiedy odstawiłam przetworzone produkty, to samo z siebie zeszło. Obecnie wagę utrzymuję, ważę 60 kg, a nie chcę mniej ważyć.
Bardzo dużym plusem jest też kwesta finansowa. Teraz pieniądze wydaję na owoce i warzywa – wychodzi dużo taniej!

Naprawdę warto!
Pozdrawiam,

Aniu a co sądzisz o piciu naturalnych izotonikow zamiast czystej wody. Tam jest miód cytryna i sól. Podobno lepiej przyswaja się taka woda. Proszę o opinię. Podobno sportowcy to piją. ( A nie te markowe napoje izo) Z góry dziękuję za odpowiedź jeśli będziesz mogła.

Zdarza mi się piec ciastka i ciasta bezglutenowe, ale to nie to samo. Na szczęście jestem w tych ponad 80% ludności, którym gluten nie szkodzi. Ciocia ma nietolerancję więc jak przyjeżdża to często korzystam z twoich Aniu przepisów. Super, że dla każdego można tu znaleźć coś i zdrowego, i smacznego.

Małymi krokami wdrażam twoje blogowe porady w życie i czuję się coraz lepiej, mam więcej siły, nie jestem śpiąca a życie od razu staje się lepsze! ?

Bardzo to wszystko interesujące. Sam też zrezygnowałem z soli. I chyba na tym nie straciłem. Pewnie trochę zyskałem. Jestem orędownikiem tego aby wyeliminować ten produkt. I go po prostu nie spożywać. Pozdrawiam.

Aniu, istnieją badania dowodzące, że eliminacja glutenu z diety prowadzi do niedoborów witaminowych, a także do zwiekszenia prawdopodobieństwa wystąpienia pewnych chorób. Warto o tym pamiętać zachęcając ludzi do rezygnacji z glutenu.

Aleksandra pokaż te badania może najpierw zanim się wypowiesz.. sama chętnie je przeczytam. Pozdrawiam.

Jeżeli ktoś nieumiejetnie wprowadza taką dietę to nie ma się co dziwić.. bo trzeba to robić mądrze, dieta musi być odpowiednio zbilansowana i jeżeli taka będzie to nie będzie niedoborów..

Chyba tylko w przypadku osób, które owszem odrzuciły gluten, ale oprócz tego ich dieta jest marnej jakości. Nie jedzą wartościowych zbóż, np. gryki czy kaszy jaglanej, unikają warzyw i owoców, nie stronią od tradycyjnego nabiału. Dobrze zbilansowana dieta bez glutenu może tylko pomóc, nie zaszkodzić!