Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Najlepsza wersja mojego ciasta marchewkowego – i najsłodsza 😉

Rodzynki dokładnie umyłam i sparzyłam wrzątkiem, namoczyłam. Marchew utarłam na bardzo drobnej tarce. Ubiłam jajka stopniowo dodając mąkę, a następnie marchew i wszystkie dodatki . Wymieszałam wszystko. Foremkę wysmarowałam klarowanym masłem i przelałam do niej ciasto. Piekłam godzinę w 180°C. Wyjęłam z piekarnika aby ostygło na zewnątrz.

Na pewno zagości na świątecznym stole! 🙂

Komentarze 23 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Ne polecam -mokra packa,szkoda czasu i składników. Piekłam juz ciasta marchewkowe ale to jest naprawdę kiepski przepis,może zdrowy ale w smaku jak pasztet,cieniutkie,środek mokry,góra sucha.Nie warto.

Aniu dlaczego u Ciebie ten drzem jest na wierzchu? Piszesz ze dodac go do wszystkich skladnikow ;( chyba jakis blad

Niezłe gdyby nie to, że chyba dodalam za duzo skórki cytryny i przeważa jej smak w cieściem? są sposoby na zabicie tego smaku?

Mi nie wyszło :/ dodałam ok 400g marchewki i piekłam ponad godzinę w 180 stopniach, ciasto wyszło mokre w środku, wyrzuciłam do kosza :/ składniki zmarnowane :/ może to wina że jaja ubiłam razem z żółtkami ?

Mi wyszło tak samo… mokra papka która się rozpada, nie można ani ukroic ani wyjąć z blaszki… piekłam nawet chwile dłużej niż w przepisie…

Hej:-)
Owoce zamrożone wsyp do gara ( dolej odrobinę wody lub poczekaj, aż się rozmrożą) i na bardzo małym ogniu odparuj wodę , mieszając.
Najlepsze teraz są maliny, truskawki lub śliwki, oczywiście o tej porze mrożone . Jeżeli stwierdzisz, że marmolada jest za mało słodka dodaj zmiksowanego banana, daktyla do gotowania lub inną słodycz.
pozdrawiam
Mariola

Mozna kupic w sklepie konfitury Dalfour, nie sa slodzone cukrem. ?

Wyszło wyśmienite 🙂 Dla mnie trochę za mało marchewkowe, chociaż dodałam 400g marchewki. Do wypieku użyłam skrobię kukurydzianą, moją marmoladę jabłkowo dyniową bez cukru i białka ubiłam na sztywno z 4 łyżkami cukru brązowego, wyszła duża keksówka.
Rady praktyczne:
– Dodajcie dziewczyny rodzynki (ja nie dodałam) to będzie jeszcze lepsze.
– Keksówkę obłożyłam papierem do pieczenia i trzeba odrywać go delikatnie po ostygnięciu.
– marchewkę starłam w blenderze na tarce, a porem jeszcze nożem blenderowym potraktowałam, tak samo migdały
– konieczna przeprawa do piernika
NIE kruszy się i NIE rozwala.
pozdrawiam
świątecznie
Mariola

Wygląda rewelacyjnie! W jakiej ilości należ dodać cynamon i imbir, aby było idealne? Pozdrawiam i życzę Wesołych świąt!

Pani Aniu! Chcialam zapytac o porade odnosnie posilkow i zasad dotyczacych ilosci posilkow dziennie. Wyglada, ze sa dwie glowne teorie- 3 albo 5 razy dziennie i chcialam zapytac, ktora jest prawdziwa? I w jakich odstepach czasowych powinno sie jesc?

Bede bardzo wdzieczna za pomoc,
pozdrawiam!

Na pewno wypróbuję! Ale już po świętach. Zrobiłam Aniu ciasto pomarańczowe z Twojego przepisu i nie mogłam się oprzeć, musiałam dzisiaj spróbować, pycha!

Wesołych Świąt,
Monika 🙂

Bez tłuszczu, interesujące. Mam nadzieję że ładnie się trzyma i nie kruszy, nie rozpada i nie będzie suche jak papier. Mam w lodówce 2 kg marchewki i wszystkie wyżej wymienione składniki, więc być może jeszcze dziś przetestuję. Pierwszy raz widzę przepis na ciasto marchewkowe bez jakiegokowiek tłuszczu. Dotychczas wszystkie przepisy jakie znalazłam w internecie były z jakąś jego odmianą. Odezwę się jak wyszło.
http://www.apetytnafitness.pl

Mielone migdały zawierają około 80g tłuszczu, jajka około 20g. W sumie 100g, także bez obaw. Osobiście najpierw piekę marchewkę.