Bezglutenowe ciasto marchewkowe
Najlepsza wersja mojego ciasta marchewkowego – i najsłodsza 😉
Rodzynki dokładnie umyłam i sparzyłam wrzątkiem, namoczyłam. Marchew utarłam na bardzo drobnej tarce. Ubiłam jajka stopniowo dodając mąkę, a następnie marchew i wszystkie dodatki . Wymieszałam wszystko. Foremkę wysmarowałam klarowanym masłem i przelałam do niej ciasto. Piekłam godzinę w 180°C. Wyjęłam z piekarnika aby ostygło na zewnątrz.
Na pewno zagości na świątecznym stole! 🙂
Komentarze 23 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Ne polecam -mokra packa,szkoda czasu i składników. Piekłam juz ciasta marchewkowe ale to jest naprawdę kiepski przepis,może zdrowy ale w smaku jak pasztet,cieniutkie,środek mokry,góra sucha.Nie warto.
Aniu dlaczego u Ciebie ten drzem jest na wierzchu? Piszesz ze dodac go do wszystkich skladnikow ;( chyba jakis blad
Niezłe gdyby nie to, że chyba dodalam za duzo skórki cytryny i przeważa jej smak w cieściem? są sposoby na zabicie tego smaku?
Wyszło super. Dziękuje
Jest niewiarygodnie dobre:) polecam
Aniu,
Ciasto bomba 🙂 Szybkie proste i pyyyyszne 🙂
Mi nie wyszło :/ dodałam ok 400g marchewki i piekłam ponad godzinę w 180 stopniach, ciasto wyszło mokre w środku, wyrzuciłam do kosza :/ składniki zmarnowane :/ może to wina że jaja ubiłam razem z żółtkami ?
Mi wyszło tak samo… mokra papka która się rozpada, nie można ani ukroic ani wyjąć z blaszki… piekłam nawet chwile dłużej niż w przepisie…
Ciasto jest mega! Polecam dac troche wiecej dzemu, lub miodu 😉
Czy mąkę kukurydzianą mogę zastąpić jaglaną?
Czy można zastąpić mąkę migdałową inną mąka?
Jak zrobić marmoladę bez cukru?
Hej:-)
Owoce zamrożone wsyp do gara ( dolej odrobinę wody lub poczekaj, aż się rozmrożą) i na bardzo małym ogniu odparuj wodę , mieszając.
Najlepsze teraz są maliny, truskawki lub śliwki, oczywiście o tej porze mrożone . Jeżeli stwierdzisz, że marmolada jest za mało słodka dodaj zmiksowanego banana, daktyla do gotowania lub inną słodycz.
pozdrawiam
Mariola
Mozna kupic w sklepie konfitury Dalfour, nie sa slodzone cukrem. ?
Wyszło wyśmienite 🙂 Dla mnie trochę za mało marchewkowe, chociaż dodałam 400g marchewki. Do wypieku użyłam skrobię kukurydzianą, moją marmoladę jabłkowo dyniową bez cukru i białka ubiłam na sztywno z 4 łyżkami cukru brązowego, wyszła duża keksówka.
Rady praktyczne:
– Dodajcie dziewczyny rodzynki (ja nie dodałam) to będzie jeszcze lepsze.
– Keksówkę obłożyłam papierem do pieczenia i trzeba odrywać go delikatnie po ostygnięciu.
– marchewkę starłam w blenderze na tarce, a porem jeszcze nożem blenderowym potraktowałam, tak samo migdały
– konieczna przeprawa do piernika
NIE kruszy się i NIE rozwala.
pozdrawiam
świątecznie
Mariola
Wygląda rewelacyjnie! W jakiej ilości należ dodać cynamon i imbir, aby było idealne? Pozdrawiam i życzę Wesołych świąt!
Pani Aniu! Chcialam zapytac o porade odnosnie posilkow i zasad dotyczacych ilosci posilkow dziennie. Wyglada, ze sa dwie glowne teorie- 3 albo 5 razy dziennie i chcialam zapytac, ktora jest prawdziwa? I w jakich odstepach czasowych powinno sie jesc?
Bede bardzo wdzieczna za pomoc,
pozdrawiam!
Na pewno wypróbuję! Ale już po świętach. Zrobiłam Aniu ciasto pomarańczowe z Twojego przepisu i nie mogłam się oprzeć, musiałam dzisiaj spróbować, pycha!
Wesołych Świąt,
Monika 🙂
O rety! Mniaaaaam! 🙂 Uwielbiam marchewkę! A marchwkowe ciasto to poezja! 🙂
Bez tłuszczu, interesujące. Mam nadzieję że ładnie się trzyma i nie kruszy, nie rozpada i nie będzie suche jak papier. Mam w lodówce 2 kg marchewki i wszystkie wyżej wymienione składniki, więc być może jeszcze dziś przetestuję. Pierwszy raz widzę przepis na ciasto marchewkowe bez jakiegokowiek tłuszczu. Dotychczas wszystkie przepisy jakie znalazłam w internecie były z jakąś jego odmianą. Odezwę się jak wyszło.
http://www.apetytnafitness.pl
Mielone migdały zawierają około 80g tłuszczu, jajka około 20g. W sumie 100g, także bez obaw. Osobiście najpierw piekę marchewkę.
Czy spożywa Pani pyłek kwiatowy? Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ciekawy przepis:) piernik i ciasto marchewkowe to moje ulubione Świąteczne wypieki 🙂
pozdrawiam!
http://www.haydenka.blogspot.com