Krem marchewkowy z pomarańczą
Co powiecie na szybką i rozgrzewającą zupę? Zimą to mój numer jeden w jadłospisie! Dodatkowo moje córeczki uwielbiają krem marchewkowy, dlatego często gości na naszym stole jako potrawa, którą szybko się gotuje i łatwo można odgrzać po powrocie ze spaceru, rozgrzać się i uzupełnić pokłady energii.
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrałam, drobno pokroiłam i podsmażyłam w garnku na maśle klarowanym. Obrałam marchew i starłam imbir. Marchew pokroiłam w talarki, dodałam do cebuli razem z imbirem. Smażyłam wszystko razem przez kilka minut. W czasie podsmażania dodałam kurkumę. Całość zalałam bulionem i napojem kokosowym, przykryłam. Gotowałam przez około 15 minut – aż do zmięknięcia marchwi. Na koniec dodałam sok z pomarańczy i doprawiłam do smaku. Całość zblendowałam.
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…