Właściwości żurawiny

Przyszedł czas aby wywołać do tablicy żurawinę i napisać o niej kilka słów 🙂

Żurawina od dawna ceniona jest za swoje działania dobroczynnie wpływające na organizm. Ze względu na dużą zawartość garbników wykazuje działanie przeciwbakteryjne, a wysoka zawartość witaminy C wspiera syntezę kolagenu oraz wpływa pozytywnie na odporność organizmu. Żurawina stanowi także źródło błonnika, wspomagającego prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. W jej składzie znajdziemy również składniki odżywcze takie jak witamina E, potas, mangan, fosfor, magnez oraz jod wspomagający pracę tarczycy. Żurawina znana jest powszechnie jako dobry sposób w walce z infekcjami dróg moczowych. Ma działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne.

Żurawina dostępna jest w formie świeżych owoców, ale także jako suszona przekąska czy też sok. W aptekach znajdziemy także suplementy ją zawierające. Ja proponuję żurawinę w formie Lio Shake (TUTAJ)

Dlaczego?

  • liofilizowana żurawina w proszku to swego rodzaju koncentrat, który posiada w przybliżeniu 10 razy większą zawartość witamin i minerałów niż jej świeży odpowiednik.
  • ze względu na sproszkowaną formę bardzo łatwo przygotowywać potrawy z jej dodatkiem.
  • idealna do zabrania w podróż
  • doskonała do koktajli, smoothie i innych potraw– wystarczy, że dosypiesz 1–2 łyżeczki

Systematycznie będę dodawać przepisy z wykorzystanie Lio Shake.

A może Ty masz jakiś pomysł na wykorzystanie żurawiny w potrawach?:)

Ja proponuję koktajl:

  • 1 awokado
  • 1 jabłko
  • 1 ogórek zielony bez skórki
  • 1 łyżka żurawiny Lio Shake
  • 1/2 szklanki wody mineralnej

dsc_2990

Komentarze 14 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Czy liofilizowane owoce beda się nadawać dla dzieci poniżej 1roku jako dodatek do naturalnej kaszki?
Niestety w sklepach półki uginają sie od bomb cukrowych ☹️

bardzo prosze podac przyklad zurawiny niesiarkowanej np jakiej firmy

Polecam żurawinę Lio Shake, bardzo mi pomaga jej picie w problemach z zapaleniem pęcherza 🙂

Aniu , Kiedy będą posty o suplementacji i o tym co jeść w ciąży ??
Czekamy !

Już kończę pisać 🙂
Będą dwa obszerne posty 🙂

Ja żurawinę czasami dodaję do śniadania, płatków owsianych i kasz 🙂

Wszystko mam w domu oprócz najpopularniejszego składnika – ogórka zielonego.
Czym go by tu zastąpić? selerem naciowym, a może szpinakiem?

Uwielbiam Twoje liofilizowane produkty! Ostatnio dodaje Twoje “proszki” do wody mineralnej by nadac jej delikatnego smaku i wzbogacic wartosci odzywcze. Zachwycona jestem spirulina, ktora dodaje sobie do butelki z woda na koniec dnia pracy i pije ja w aucie w drodze do domu. Swietnie zaspokoja glod i powstrzymuje mnie by w drodze do domu zatrzymac sie i kupic jakas przekaske 😉 Za to Guaranne pije na dzien dobry. A czarna porzeczke ostatnio dodaje do chia pudding 🙂 Jarmuzem i burakiem posypuje salatki.
P.S. Czy da sie zrobic liofilizowana marchewke??? 🙂
Pozdrawiam serdecznie!

Czy mocno zmienia smak wody? Syn pija tylko wodę, nie chce nic innego i może to dobry pomysł aby przemycić mu troszkę witamin 🙂

kwaśny 🙂 jak to żurawina 🙂

Aniu czy mogłabyś napisać jeszcze jakiś szczegółowy post o stresie? Jaki jest niebezpieczny jaki wpływ ma na nasze zdrowie,jakie wywołuje choroby i jak sobie z nim radzić? Bardzo proszę.

tak właśnie szykuję 🙂