
Grecki bowl z grillowanym kurczakiem
Jeśli szukacie lekkiego, ale sycącego dania, które przygotujecie w kilka chwil, ta sałatka będzie strzałem w dziesiątkę! Połączenie chrupiących warzyw, delikatnego ryżu, aromatycznego mięsa i słonego sera tworzy harmonijną kompozycję smaków, która zachwyci każdego. Idealna na szybki obiad, lunch do pracy czy kolację, gdy macie ochotę na coś zdrowego, ale bez zbędnego wysiłku. Przygotowanie jest banalnie proste – gotujecie ryż, grillujecie mięso, kroicie warzywa i mieszacie wszystko razem. Kilka minut i gotowe! Spróbujcie, a na pewno wrócicie do tego przepisu nie raz.
Sposób przygotowania:
Ugotowałam ryż według przepisu na opakowaniu, pilnując, aby był sypki i nie rozgotował się. W tym czasie pokroiłam mięso w cienkie paski, przyprawiłam je połową soli oraz pieprzu, a następnie zgrillowałam na patelni bez dodatku tłuszczu, aż nabrało złocistego koloru i apetycznego aromatu. Posiekałam świeżą sałatę, a pomidora, ogórka i cebulę pokroiłam w drobną kostkę. Oliwki przekroiłam na pół, by ich smak równomiernie rozłożył się w sałatce. Wszystkie składniki – sałatę, ryż, warzywa oraz pokruszony ser – przełożyłam do miski. Całość delikatnie skropiłam oliwą i sokiem z cytryny, dodałam resztę przypraw i starannie wymieszałam, aby smaki idealnie się połączyły. Na wierzch ułożyłam aromatyczne kawałki mięsa, które dopełniły całość. Gotowe!
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…