Rozgrzewająca potrawa. Pieczone warzywa korzenne z przyprawami świątecznymi i masłem migdałowym.

O tym jak ważne jest dbanie o dietę w okresie zimowym pisałam wiele razy (np.  TUTAJ). Warto korzystać w tym czasie  z rozgrzewających przypraw, ale także z sezonowych produktów. Fakt, że to trudny okres jeżeli brać pod uwagę ilości warzyw w sklepach, ale nawet zimą możemy liczyć na obecność warzyw korzeniowych.

Są niezastąpionym źródłem witamin i minerałów zwłaszcza podczas zimy. Wspomagają naszą odporność, która w tym okresie jest szczególnie potrzebna. Ponadto są to tanie warzywa i łatwo dostępne cały rok.

Do warzyw korzeniowych zaliczamy: marchewkę, pietruszkę, buraki ćwikłowe, seler, pasternak.

Dziś na talerzu marchew oraz pasternak:

Marchewka, najbardziej popularne warzywo korzeniowe. Jest nieocenionym źródłem beta – karotenu, dostarcza witaminy B6, D, H, E, K, PR. Zawiera węglowodany, olejki eteryczne, flawonoidy, lecytynę, enzymy i błonnik. Zawiera wapń, potas, żelazo, miedz, fosfor i jod.

Pasternak bliźniaczo podobny i często mylony z pietruszką. Zawiera wit. A, B1, B2, B6, C i K.

Czas warzywa poprószyć korzennymi,  rozgrzewającymi przyprawami  oraz dodać wartościowe masło migdałowe dla smaku  i zdrowia 🙂

 

Sposób przygotowania:

Obrałam warzywa i pokroiłam je w słupki, następnie natłuściłam olejem kokosowym przy użyciu specjalnego pędzelka do potraw. Na koniec posypałam przyprawami.

Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni i piekłam w nim warzywa na najwyższej półce – około 25 minut.

Przełożyłam do miseczki i zamaczałam w maśle migdałowym.

Pycha!

Komentarze 5 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Super! Mam Twoje masło migdałowe wiec idealny pomysł na przekąskę na spotkanie ze znajomymi ?? a ja kontynuuje diet by Ann i zupełnie nie czuje się jak na diecie! A dzisiejszy koktajl kawowy z diety to mój hit ? love ❤️

aniu mam tylko maslo z orzechow laskowych foods by ann:) jest cudowne:) nada sie do tego przepisu?

Jest to niezwykle zdrowa potrawa. Niech też Pani spróbuje zrobić frytki z pietruszki oraz chipsy z jarmużu. Jadłem, polecam. Pozdrawiam.

Na to przepisy są również na blogu i w książce 🙂