Pierniki ze słodkich ziemniaków

Zaczynamy pierniczenie:)

Moją małą bożonarodzeniową tradycją jest wręczanie wszystkim znajomym, wraz z życzeniami, świątecznych pierniczków. Co roku modyfikuję swoje przepisy, ale zawsze staram się, aby moje wypieki były bezglutenowe.

W tym roku pierniki z batatów. Czyli dwa w jednym – słodko i zdrowo 🙂

Idealne także dla alergików, ponieważ nie zawierają glutenu i jaj.

Wychodzą lekko miękkie – naprawdę pycha!

Ziemniaki ugotowałam, wodę odcedziłam. Wrzuciłam je do robota kuchennego dokładając mąkę gryczaną, masło klarowane, szczyptę soli, przyprawy, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz 1 łyżkę miodu i cukier kokosowy (lub zdrowy zamiennik, na pewno nie cukier biały, ani trzcinowy :))

Po wymieszaniu masę ugniatałam ręcznie, uformowałam z niej kulę, którą owinęłam w papier i schowałam na godzinę do lodówki.

Potem rozwałkowałam ciasto na stolnicy podsypanej mąką gryczaną. Wycinałam foremkami pierniki, układałam na blaszkach i piekłam ok. 20 minut z termoobiegiem w 160 °C.

Polewa

W rondelku rozpuścić czekoladę, miód i olej kokosowy. Polać pierniki, a następnie posypać je wybranymi dodatkami.

Miłego obdarowywania! 🙂

Komentarze 74 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Mam pytanie? Czy w przepisie nie ma błędu? Czy tam naprawdę ma być ponad pół kilo mąki czy 55g?

Zamiast mąki gryczanej dałam mąkę orkiszową razową, bo taką miałam akurat w zapasie, też wyszły bardzo smaczne 🙂 dziękuję za przepis

Wyszły pyszne. Z tymże użyłam ksylitolu zamiast cukru kokosowego, bo kokosowy wcale taki zdrowy nie jest. 🙂 Pozdrawiam

Pierniczki wyszły super, mają świetny smak i ten aromat przypraw korzennych i wcale nie są twarde. Pozdrawiam 🙂

Zrobiłam i wyszły przepyszne! Z uwagi na nietolerancję gryki użyłam mąki jaglanej i kukurydzianej i zamieniłam masełko klarowane na olej kokosowy.
Genialny przepis! Nie wiem czy doczekają świąt 😉 Efekty na moim

Wyglądają bardzo smacznie! Na pewno podam je na Święta 🙂

hej dzisiaj robiłam, są super, ja dodałam masła klarowanego w formie płynnej lekko przestudziłam jedynie, ale musiałam za to dodać ciut więcej mąki, a robiłam z mieszanki gryszano jaglanej:) jutro będziemy z córką dekorować, u mnie zielona spirulina do posypki, karob jasny, wiórki kokosowe bakalie, i czekoladę sama zrobiłam z surowego kakao,nie rozpuszczałam tabliczki czekolady, pyszotka:))

KaraniA, czy mogłabyś napisać w jakich proporcjach użyłaś mąki gryczanej i jaglanej? Pół na pół? Czy może którejś z mąk więcej? Zastanawiam się czy można zamienić gryczaną tylko i wyłącznie na jaglaną? Niestety ja nie mogę jeść żadnego rodzaju gryki, mąka kukurydziana też odpada… :(( Pozdrawiam świątecznie!

Aniu dziekuje za przepis ?? tu nie trzeba sie rozpisywac tr pierniczki da wspaniale!!!

Ile mniej więcej wychodzi pierniczkow z tej ilości podanych skladnikow?

Aniu, z tych proporcji ile plus minus wychodzi ciasteczek ? 🙂

oj sporo 🙂 wszystko zależy od wielkości foremek, ale piekłam na dwie tury

Witam Aniu 🙂 Mogłabyś zrobić taką dłuuuugą listę przykładowych produktów z których można komponować swoje posiłki. Zawsze wchodząc do sklepu zastanawiam się, która mąka/kasza/olej była zdrowa 😀 A taką listę produktów z różnych kategorii mogłabym mieć zawsze ze sobą 🙂 O np też by się mogły znaleźć informacje o tym jakie kakao, miód itp 🙂 kupować 🙂 Taka MINI ŚCIĄGA HPBA ! 🙂

Jak długo można je trzymać w pudełku? Jak normalne ciasteczka czy maja krótszy czas? Zaraz zabieram się do roboty ^_^

Niestety po dłuższym czasie są już twarde.
Najlepiej na kilka dni przed Wigilią

Super przepis 🙂 Czy takie pierniczki można długo przechowywać? Mają taką samą żywotność, co tradycyjne pierniczki? 🙂 Dziękuję za odp.

Aniu piszesz, że pierniczki wychodzą lekko twarde, a w jaki sposób można zmodyfikować składniki lub proporcje, żeby wyszły miękkie? i zajadały się nimi dzieciaki? W środę będę bawiła się z nimi i robiła pierniczki na choinkę i zastanawiam się nad nimi lub takimi “tradycyjnymi” z mąki gryczanej, kukurydzianej i ryżowej. Podpowiesz, proszę.

Przepis trzeba jakos zmodyfikować bo owszem wypieki wyszly calkiem smaczne jednak jest kosmicznie duzy problem z ich pogryzieniem ……! :] Sa twarde jak skala!

Mi wyszły miękkie! użyłam mąki owsianej 😉 PYCHA !

A czy zamiast ksylitolu można dodać melasę z karobu lub inny słód np. syrop daktylowy lub klonowy?

Tak:) byle nie cukier – chyba że kokosowy.

A co z masłem? W rozwinięciu nie ma informacji czy je rozpuścić czy dodać w stałej formie. I czym można zastąpić miód? Mam w domu małego alergika 🙂

Dodać do masy 🙂

No tak, to logiczne, ale w formie stałej czy płynnej? 🙂 czy to nie ma żadnego znaczenia w tym przepisie? 🙂
Pozdrawiam 🙂

Rewelacyjny przepis ?!
Mam małe pytanko
Jakiej innej mąki mogłabym użyć w miejsce gryczanej ? ?

hmmm może jaglanej, ryżowa będzie zbyt krucha

Spróbowałam swoich sił w czymś innym. Zakasałam rękawy i upiekłam i muszę powiedzieć że miło się zaskoczyłam bo to jest na prawdę dobre 🙂

Czekalam na ten przepis i juz nie moge sie doczekac jak go wyprobuje. Mam juz wszystkie skladniki. Dziekuje ❤️

Co zrobić z masłem? nie ma info w rozwinięciu. Czym zastąpić miód? mam w domu małego alergika. ?

w składnikach jest masło klarowane lecz w przepisie go nie dostrzegam.
Chciałem nawet pytać czym mogę je zastąpić bo moja kuchnia jest wegańska no ale pojawia się nieścisłość:) mogę prosić o jej wyjaśnienie?

Czy zamiast maki gryczanej ( w Hiszpanii raczej niedostępnej ) moze byc żytnia lub razowa ?

Może. Pozdrawiam!

W którym momencie dodajemy masło? 🙂 czy można je pominąć? A jakaś inna mąka wchodzi w grę? Żytnia?

herbatą matcha 🙂

A ile około sztuk wychodzi z takiej jednej porcji? Bo się zastanawiam czy piec od razu dwie 🙂

Czy można masło klarowane zastąpić olejem kokosowym? Świetny przepis!! Pozdrawiam. 🙂

Można 🙂 Pozdrawiam

Droga Aniu, napisałaś zamiennik cukru czyli erytrol. Ja gdy kupuje właśnie ten “cukier” to raz napisane jest wlasnie erytrol, a za innym razem erytrytol, stad moje pytanie czy to jest to samo, ale pod inna nazwa ?? Nie chce sie naciąć na podróbkę.. Pozdrawiam ?

erytrytol i erytryt to to samo

Długo szukałam takiego przepisu! Super! Zrobię na pewno! 🙂

Cześć Aniu, mam pytanie. Czy znasz niemieckie sklepy internetowe z ekologiczną żywnością gdzie w dobrej cenie kupie np. olej kokosowy, migdały, surowe kakao?
Pozdrawiam serdecznie 😉

Aniu! Twój trening karate kardio military jest mega! Pomalu po kawałku dążę do celu! Jest pytanko Male: Poniewaz mam chęć na tabate z pilka lekarską… Czym mogłabym ja zastąpić? Niestety nie wiem ? nie mam pomysłu.
P.S kiedy wroclaw? ? zawitasz nas z wielkim powerem? ??
Proszę o odpowiedź. Sciskam mocno! ❤

Pilke lekarska czym mogłabym zastąpić ? to miałam na myśli ?

Czy pierniczki muszą poleżeć czy mozna je jesc od razu ? 🙂 Zastanawiam sie kiedy je zrobic by byly idealne na święta:)

Aniu, a czy mąkę gryczaną można zastąpić jakąś inna bezglutenową?

Pani Aniu, co Pani uważa na temat poddawania obróbce termicznej orzechów, migdałów, pestek itp. Słyszałam, że wydzielają się wtedy tłuszcze trans…?

Często jest to biały cukier w karmelu…

Może być. Wykorzystałam masło klarowane, ponieważ wg mnie pierniki mają wtedy lepszy smak 🙂

Czy można mąkę gryczana zastąpić ryżową lub kukurydzianą?

Tak, najlepiej pierniki wykonać z trzech mąk

Wyczuwam że będą mistrzowskie!! Aniu a czy masz może jakiś przepis na polewę z karobu? Niestety jestem uczulona na kakao. 🙁

Czy można użyć zwykłego masła klarowanego? I mąki np. owsianej ?

Proponuję klarowanego (pewnie , że można, ja swoje przepisy przedstawiam w wersjach zdrowych, czyli używając tłuszcz: olej kokosowy lub masło klarowane)
Pozdrawiam

Witam. Ile dni przed świetami je zrobić czy może lepsze są na świeżo? Pozdrawiam

Dlaczego nie można dodać cukru trzcinowego ? ? Jutro będą pierniczki ?

Olu, cukier to cukier i niestety zarówno ten biały jak i trzcinowy to po prostu wróg naszego zdrowia i dobrego samopoczucia (skoki insulinowe itp.) Jedynie zamienniki takie jak np. ksylitol (który jest alkoholem) nie wpływają na nas w tak negatywny sposób, warto się w nie zaopatrzyć i zrezygnować kompletnie z rafinowanego cukru i słodzików. Ksylitol oprócz sklepów internetowych jest teraz również dostępny w Lidlu, Piotrze i Pawle i wielu innych marketach 🙂 Pozdrawiam.

Sliczne, w tym roku musze wyprobowac 🙂 ze wzgledu na zdrowie, moje i mej rodziny 🙂 super pomysl, czekam na wiecej takich :*

Aniu, kupiłam Twoją płytę karate cardio, długo zwlekałam aby zacząć ćwiczyć. Niestety mój problem polega na tym, że szybko zaczęłam się zniechęcać i nie dałam rady zrobić wszystkich serii, zrobiłam tylko jedną. Nie wiem jak zacząć by z czasem przejść wszystkie serie Twoich ćwiczeń. Proszę o radę co zrobić jak to sobie ułożyć.
Pozdrawiam cieplutko.

Mam dokładnie ten sam problem :/

Nie przejmuj się, ja też na początku nie dawałam rady 🙂 Zrobiłam sobie tygodniowy podkład w postaci codziennego treningu na steperze, mniej więcej po pół godzinki 😉 po tym tygodniu zrobiłam od razu 3 bloki a 2 dni później już wszystkie 🙂 Teraz ćwiczę codziennie bez problemu 😀