Power batony

Dziś pyszności, którymi wzmacniałam moich obozowych Fit Freaków :)! Taki batonik to najlepsza przekąska dla ciała zmęczonego dobrym treningiem.

Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
  • pół szklanki płatków innego rodzaju (np. amarantus, jagły)
  • 1 szklanka mieszanki: orzechy np. włoskie, sezam, daktyle, rodzynki/żurawina, siemię lniane
  • pół szklanki syropu z miodu/ syropu klonowego
  • mniej niż pół szklanki masła orzechowego (dobrej jakości)
  • łyżka oleju kokosowego

Processed with VSCOcam with f2 preset

Składniki mogą być różne, co starałam się pokazać w przepisie. Istotne jest, by użyć płatków, orzechów, nasion, bakalii, masła orzechowego i zdrowego słodu.

W garnku podgrzewamy syrop z masłem orzechowym. Dodajemy resztę produktów, mieszamy, przelewamy do formy. Kiedy ostygnie kroimy na kawałki.

Wystarczy jeden (!) kawałek, by dostarczyć do krwi właściwą ilość glukozy.

Komentarze 67 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Lubie takie batoniki, skusiłam się na przepis i zrobiłam, wyszły zdecydowanie za SŁODKIE. Połowę mniej miodu i powinno być ok, przecież same bakalie typu rodzynki żurawina mają w sobie cukier to po co dokładać dodatkowy żeby skręcało przy kolejnym gryzie? Pomysł z lodówką ok, zwykle piekłam je w piekarniku. Jednak te z lodówki są takie miękkawe, kleiste.

Próbowałem na różne sposoby, ale najlepszy na świecie z masłem z orzechów nerkowca oczywiście własnej roboty!!!!

Pani Aniu batony są rewelacyjne. Dałam troszkę mniej miodu, niż w przepisie, reszta bez zmian – efekt przepyszny. Świetna przekąska potreningowa:). Pozdrawiam

Witam Pani Aniu,
Czy może byc masło migdałowe?
Pozdrawiam Anna

Hej Aniu, jeden taki batonik najlepiej zjeść przed czy po treningu?

Mona i przed i po 🙂

A czy można te batony zabrać na rower i jeść podczas jazdy? Jestem szosowcem i zastanawiam się czy ten baton jest odpowiedni dla uzupełniania ubytku kalorycznego podczas jazdy.

Wszystmo pieknie, ladnie i smacznie, ale baton taki daje szybki wyrzut insuliny do krwi i daje kopa na chwile. Nie wspokne juzbobmieszance tluszczy (nawet zdrowych) z cukrami w duzej ilosci. Moze dlankogos kto ciezki trening ma taki baton bedzie dobry, ale dla kogos kto chce zrzucic troche tluszczu, taki baton to zabojstwo. Tyle glikogenu co sie uwolni do miesni nie przepali sie nawet po pol h aerobow.

Wyszły super okropnie słodkie 🙂 dwa dni później , w gronie znajomych , to co zostało, czyli prawie cała blaszka było za mało. Zachwytom nie było końca, polecam batoniki i dzięki Ania za przepis.

niestety nie mogę bo mam uczulenie na orzechy ziemne które są w większości składników na te pyszne batoniki

Nie ma orzechów ziemnych…

Do ju. Płatki owsiane z natury są bezglutenowe, ale wszystkie sprzedawane normalnie w sklepach są zanieczyszczone innymi zbożami!!!!! Więc niestety zawierają gluten. Bez glutenu są tylko specjalnie osobno uprawiane, które przechodzą badania i sprzedawane są z oznakowaniem jako „bezglutenowe” są naprawdę bez glutenu!!! Proszę nie wprowadzać innych w błąd.

Przeciez jest napisane „platki owsiane bezglutenowe” a nie „platki owsiane” wiec logiczne,ze idziesz i kupujesz takie, ktore nie sa zanieczyszczone glutem.

Najlepsze batony świata!!!Może nie są najtańsze, ale bardzo łatwe w wykonaniu. Super jako drugie śniadanie lub przekąska:)Koleżanki z pracy uwielbiają i mąż również. Dodaję do nich chia, jagody goi, amarantus prażony, morele i w sumie wszystko co mam w spiżarni:)

Anka, zrobiła te batony już 4 razy, są uzależniające! Dodałam kakao, żeby nieco złagodzić ich słodkość.

2 razy w tygodniu wystarczą ;p

Pyszne batony ! Mój 12-letni syn – wielki fan RL9 – na wieść o tym, że jego idol też je zajada – zjadł i powiedział, że smakują 😉

Dzis bylam w sklepie Bio i szukalam masla orzechowego. Znalazłam wiele tylko nie wiem czy to o to chodzi (mieszkam w Niemczech), na sloikach byly nazwy creme albo muss. Czy pod ktoras z tych nazw kryje sie niby maslo orzechowe?

Trudno mi powiedzieć, trzeba patrzeć na skład. Niektóre z tych produktów nawet nie leżały obok orzechów niestety. Pozdrawiam

musisz Erdnusbutter poszukac Pozdrawiam

Aniu, czy masło orzechowe blokuje funkcję tarczycy? Pozdrawiam

powoduje powstawania pleśni w układzie żołądkowym.
Nie polecam!

Nie dodawałabym białka do węglowodanów.

Witaj Aniu 🙂 super przepis na pewno go wypróbuję 😀 ok. ilu batoników mi wyjdzie z podanych składników?

Mieszkam w Irlandii i zrobilam je w miejscu pracy .moi klienci zachwyceni;-)

Wyszły pyszne. Zrobiłam z własnoręcznie zrobionym masłem migdałowym i syropem z agawy (ktory na początku wydawało mi sie był w przepisie, a potem został usunięty :)) następnym razem dam mniej bakalii, a wiecej orzechów.
Konsystencja wyszła bardzo miękka, czy tak miało byc czy za krótko siedziały w lodowce? (w niczym mi to nie przeszkadzało, bo tak jak pisałam batoniki sa pyszne)

masło klarowane 🙂

Robiłam ciasteczka z tego przepisu z pestkami słonecznika, dyni i sezamem i jednym żółtkiem. Tylko, że piekłam też pychotka

Ja tez obowiazkowo musze zrobic te batony, wygladaja oblednie! Rozgladam sie teraz za maslem orzechowym po lokalnych sklepach, przyznam sie ze nigdy go nie jadlam

czy zamiast oleju kokosowego można uzyc masło klarowane? Batoniki „stężeją” ?

proszę sprawdzić 🙂

A „syrop z miodu” to jest miód płynny czy miód rozcieńczony wodą?

syrop z miodu – nazwałam tak miód po podgrzaniu go 🙂

A formę wykładasz papierem – czy masa nie przywiera do formy?

można papierem 🙂

zrobiłam dziś po raz pierwszy takie batoniki:)) wyszły pyszne:)))) mężowi już parę zapakowałam na nurkowanie :))))

Ania pisała kiedyś, ze owies bywa zanieczyszczamy .

do lodówki 🙂

Podpinam się pod prośbę Kingi. Jakie Aniu książki polecasz, bo niestety łatwo natrafić na pseudo-dietetyczne..

bez pieczenia 🙂

mi się rozleciały ;-( co źle zrobiłam ?

Super przepis 🙂 Ćwicząc coraz więcej potrzebuje dakiej dawki energii 🙂

jakby jeszcze tylko Aniu napisała ile waży taki jeden twój batonik i ile ma kalorii??
z góry dziękuje ! 🙂
pozdrawiam !

Aniu, czy mogłabyś powiedzieć mi, gdzie kupię prawdziwy jogurt kokosowy? Nie mogę go odszukać w żadnym sklepie internetowym..

Cudnie wygladaja, zrobie w weekend. Prosze o info dla ilu osob to jest porcja?(z tych skladnikow). Jak dlugo to mozna przechowywac? Kilka dni?

Tydzień spokojnie, ale są smaczne i znikają wcześniej

Mogłabyś Aniu polecić jakieś ksiażki o zdrowym odżywianiu? Akurat wrzesień mam wolny i mam ochote poczytać co nieco na ten temat 🙂