Smażony karp
Na wigilijnych stołach na ogół króluje karp w galarecie, ale bywa i smażony w panierce z jaj i pszenicznej tartej bułki.
Moja rodzina podobnie jak ja unika pszenicy, więc w tym roku panierka będzie z wiórków kokosowych :). Osoby, które do smaku kokosa nie dadzą się przekonać mogą użyć płatków migdałów.
Filety skropiłam mocno sokiem z cytryny, posypałam przyprawami i odłożyłam na godzinę. Potem obtaczałam je w jajku i wiórkach i znów w jajku i wiórkach. Smażyłam krótko na rozgrzanym maśle klarowanym (można na oleju kokosowym).
Smacznego!
Komentarze 10 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Aniu, z wiórek, a nie z wiórków:)
Jak chcesz kogoś poprawiać to najpierw sie upewnij ze masz 100% racji
Niestety tym razem nie masz racji. Prawidłowa forma to WIÓRKÓW. “Wiórek” mogłabys napisać gdybys mówiła o jednym wiorku kokosowym.
Pozdrawiam
Myślisz, że można też przepis dopasować do innej rybki, a zamiast wiórków użyć chipsów kokosowych ?:)
Pozdrawiam
A.
Interesująca alternatywa dla zwykłego karpia 🙂 Super przepis 🙂
Uwielbiam karpia!! W takiej formie jeszcze nie jadłem, muszę pokazać mojej dziewczynie przepis i poprosić, żeby mi zrobiła takiego 🙂 http://zarobkinablogu.blogspot.com/2014/12/reachblogger-gieda-wspopracy-jak-dodac.html
Bardzo fajna alternatywa dla wigilijnego karpia. Taki trik z przepisem spowoduje, że nawet część rodziny która nie jest fit zje karpia ze smakiem. Karp na zdjęciu prezentuje się naprawdę okazale, chętnie przygotuje takiego następnym razem. http://www.dbamofigure.pl
Niestety nie przepadam za karpiem, choć przepis wydaje się ciekawy! Jakie polecasz sałatki na Święta?
pozdrawiam!
http://www.haydenka.blogspot.com
A ja ma sprawdzoną od piątku panierkę z zmielonej kaszy jaglanej i też podwójnie obtaczam w jajku REWELACJA
ps. bo dla mojego syna tylko panierka jest najważniejsza a środek przy okazji
Pozdrawiam Ewa
Wiórki kokosowe – uwielbiam :)! Jak widać dobre na śniadanie do owsianki jak i do ryby 🙂
Wiadomość