Smażony karp

Na wigilijnych stołach na ogół króluje karp w galarecie, ale bywa i smażony w panierce z jaj i pszenicznej tartej bułki.

Moja rodzina podobnie jak ja unika pszenicy, więc w tym roku panierka będzie z wiórków kokosowych :). Osoby, które do smaku kokosa nie dadzą się przekonać mogą użyć płatków migdałów.

Filety skropiłam mocno sokiem z cytryny, posypałam przyprawami i odłożyłam na godzinę. Potem obtaczałam je w jajku i wiórkach i znów w jajku i wiórkach. Smażyłam krótko na rozgrzanym maśle klarowanym (można na oleju kokosowym).

Smacznego!

Komentarze 10 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Jak chcesz kogoś poprawiać to najpierw sie upewnij ze masz 100% racji
Niestety tym razem nie masz racji. Prawidłowa forma to WIÓRKÓW. “Wiórek” mogłabys napisać gdybys mówiła o jednym wiorku kokosowym.
Pozdrawiam

Myślisz, że można też przepis dopasować do innej rybki, a zamiast wiórków użyć chipsów kokosowych ?:)
Pozdrawiam
A.

Bardzo fajna alternatywa dla wigilijnego karpia. Taki trik z przepisem spowoduje, że nawet część rodziny która nie jest fit zje karpia ze smakiem. Karp na zdjęciu prezentuje się naprawdę okazale, chętnie przygotuje takiego następnym razem. http://www.dbamofigure.pl

A ja ma sprawdzoną od piątku panierkę z zmielonej kaszy jaglanej i też podwójnie obtaczam w jajku REWELACJA
ps. bo dla mojego syna tylko panierka jest najważniejsza a środek przy okazji
Pozdrawiam Ewa