Świąteczna zupa piernikowa
Dziś zaproponuję przepis który będzie nowością na moim świątecznym stole. Przepis przetestowany, zupa zjedzona, więc z czystym sumieniem mogę polecać 🙂 Do przepisu można wykorzystać pierniczki bezglutenowe, których samodzielne wykonanie polecam corocznie. Prócz wykorzystania ich do zupy, w okresie świątecznym zawsze obdarowuje nimi znajomych i rodzinę.
Zupa piernikowa
Przygotowanie:
Ugotuj wywar warzywny z wymienionych składników w 3 l wody.
Namocz pierniki w wodzie, a suszone owoce opłucz wrzątkiem i ugotuj je z cukrem w kompocie ze śliwek, dodając goździki i korę cynamonu. Następnie dodaj pierniki z wodą w której były moczone i nadal gotuj, mieszając aby nic nie przywarło do garnka. Całość dodaj do ugotowanego wywaru warzywnego, dolej wino i jeszcze chwilę gotuj.
Komentarze 5 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
W domu w naszej tradycji od 150 lat istnieje ta zupka deser fantastyczna polecam na ślasku nazywa się moczka.
Ciekawy pomysł na wykorzystanie pierników 🙂 Wygląda bardzo smacznie 🙂
Pani Aniu może jakiś przepis na zupę z soczewicy? 🙂
Aniu! Co z przepisem na bezglutenowe pierogi które pokazywałaś jakiś czas temu na instagramie? pozdrawiam serdecznie
Ja tu się już zabieram za listę zakupów a Pani wstawia kolejne przepisy, trochę politowania, teraz nie wiem co wybrać
A tak na prawdę, Pani Aniu zupa wygląda BA JE CZNIE <3