Świąteczna zupa piernikowa

Dziś zaproponuję przepis który będzie nowością na moim świątecznym stole. Przepis przetestowany, zupa zjedzona, więc z czystym sumieniem mogę polecać 🙂 Do przepisu można wykorzystać pierniczki bezglutenowe, których samodzielne wykonanie polecam corocznie. Prócz wykorzystania ich do zupy, w okresie świątecznym zawsze obdarowuje nimi znajomych i rodzinę.

Składniki (Wywar warzywny):
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
Składniki (zupa piernikowa):
  • 1 wywar warzywny
  • 30 pierniczków bezglutenowych
  • 200 g suszonych śliwek
  • 200 g rodzynek
  • 200 g suszonych moreli
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 20 goździków
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 laski kory cynamonowej
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 litr kompotu ze śliwek/z suszu

Zupa piernikowa

Przygotowanie:

Ugotuj wywar warzywny z wymienionych składników w 3 l wody.

Namocz pierniki w wodzie, a suszone owoce opłucz wrzątkiem i ugotuj je z cukrem w kompocie ze śliwek, dodając goździki i korę cynamonu. Następnie dodaj pierniki z wodą w której były moczone i nadal gotuj, mieszając aby nic nie przywarło do garnka. Całość dodaj do ugotowanego wywaru warzywnego, dolej wino i jeszcze chwilę gotuj.

Komentarze 5 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

W domu w naszej tradycji od 150 lat istnieje ta zupka deser fantastyczna polecam na ślasku nazywa się moczka.

Aniu! Co z przepisem na bezglutenowe pierogi które pokazywałaś jakiś czas temu na instagramie? pozdrawiam serdecznie

Ja tu się już zabieram za listę zakupów a Pani wstawia kolejne przepisy, trochę politowania, teraz nie wiem co wybrać
A tak na prawdę, Pani Aniu zupa wygląda BA JE CZNIE <3