Wyniki konkursu – przepisy na blogu!
1. MONIKA
Świąteczna zupa rybna
- 200g dorsza
- 200g łososia
- 1 l wody
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- Łodyga selera naciowego
- Pół selera
- Por
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 papryka
- Masło klarowane (1-2 łyżki)
- Natka pietruszki
- Cytryna
- Kawałek korzenia imbiru
- Przyprawy: tymianek, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, szczypta soli, pieprz
- *Kieliszek białego wina wytrawnego (opcjonalnie)
Z włoszczyzny ugotowałam bulion. Dodałam liść laurowy, ziele angielskie i korzeń imbiru. Do gotującego się wywaru włożyłam ryby i gotowałam ok. 15-20 min. Następnie dołożyłam paprykę, pomidor i cebulę uprzednio uduszone na maśle klarowanym. Do tak przyrządzonego bulionu dodałam skórkę z cytryny i 2 łyżki soku z cytryny oraz pozostałe przyprawy. Opcjonalnie można dodać kieliszek białego wina dla uzyskania bardziej wytrawnego smaku.
Smacznego!
2. EMILKA
Bigos z cukinii
-
- 4 duże cukinie
- 1 marchew
- 2 średnie cebule
- 250g pieczarek
garść suszonych grzybów
- liść laurowy
- ziele angielskie
- słodka i ostra papryka
- koncentrat pomidorowy
- Wszystkie warzywa myjemy i obieramy.
- Cukinię, marchew kroimy w kostkę. Cebulę i pieczarki w piórka.
- Do garnuszka wlewamy odrobinę oleju, by podsmażamy na nim cebulę, do której po chwili dodamy cukinię i pieczarki. Dusimy pod przykryciem. Mieszamy często, by się nie przypaliły.
- Kiedy warzywa zaczną puszczać wodę wrzucamy do nich suszone grzyby. Mieszamy.
- Dodajemy kminek, liść laurowy, ziele, paprykę, sól i pieprz do smaku. Nadal gotujemy do uzyskania miękkości warzyw.Pod koniec zaprawiamy połową słoiczka koncentratu pomidorowego.
3. KINGA
Rolada szpinakowa:
1. Ciasto szpinakowe:
- ok. 250 g szpinaku poszatkowanego
- 3 jaja
- 1 łyżka masła klarowanego
- (sól, pieprz wg uznania)
2. Farsz:
- 20 dag sera owczego
- 1-2 jaja
- 2 marchewki gotowanej
- 3 garście groszku gotowanego
- 10-15 dag twarogu
- pól pokrojonej papryki3. Plastry łososia
- Chwilę dusić szpinak na patelni z roztopionym masłem
- Dodać żółtka do ciepłego szpniaku i wymieszać z ubitymi już białkami.
- Wyłożyć masę na blaszce i piec ok 20 min.
- Warzywa wymieszać z serami. Potem rozsmarować na upieczonym już
cieście szpinakowym. - Kładziemy na to plastry łososia i zawijamy w roladę 🙂
Naleśniki warzywne z natką pietruszki i łososiem:
- 2-3 jaja
- łyżka poszatkowanej natki pietruszki
- łyżka mąki gryczanej
- pół łyżki masła klarowanego
Z tych składników upiec 2-3 cienkie naleśniki. Nadzienie podobne jak w roladzie, można dodać zieloną sałatę i na to plastry łososia. Zwinąć 🙂
Gratuluję i dziękuję za porcję dobrej energii 🙂
Komentarze 5 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Rolada szpinakowo – łososiowa to zdecydowanie przepisy dla mnie 🙂 Gratuluje zwycięzcom http://pakerniablog.blogspot.com/2014/12/jak-zmniejszyc-opone-na-brzuchu.html
Gratuluję zwycięzcom 🙂 Mnie najbardziej się podoba przepis Emilki na wegetariański bigos z cukinii. Chociaż rolada szpinakowa też bardzo fajnie się prezentuje i chętnie bym jej skosztował 🙂 http://dbamofigure.pl/
Gratuluje!!:)
Mam pytanie, codziennie jem płatki owsiane na mleku, uzależniłam się. Czy nie zakwaszę dobie organizmu? Już się gubię w tym wszystkim.. Dziękuję za odpowiedź
Wszystko z umiarem! 🙂 Proponuję poeksperymentować z kasza jaglana na sniadanie – jest zasadotwórcza i daje dużo mozliwości wykorzystania 🙂
Czy jest jakas różnica dla organizmu w spożywaniu płatków owsianych błyskawicznych a normalnych?