Wyniki konkursu – przepisy na blogu!

Konkurs_trening_MKustra

Konkurs_zupa_MKustra

1. MONIKA

Świąteczna zupa rybna

  • 200g dorsza
  • 200g łososia
  • 1 l wody
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • Łodyga selera naciowego
  • Pół selera
  • Por
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • Masło klarowane (1-2 łyżki)
  • Natka pietruszki
  • Cytryna
  • Kawałek korzenia imbiru
  • Przyprawy: tymianek, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, szczypta soli, pieprz
  • *Kieliszek białego wina wytrawnego (opcjonalnie)

Z włoszczyzny ugotowałam bulion. Dodałam liść laurowy, ziele angielskie i korzeń imbiru. Do gotującego się wywaru włożyłam ryby i gotowałam ok. 15-20 min. Następnie dołożyłam paprykę, pomidor i cebulę uprzednio uduszone na maśle klarowanym. Do tak przyrządzonego bulionu dodałam skórkę z cytryny i 2 łyżki soku z cytryny oraz pozostałe przyprawy. Opcjonalnie można dodać kieliszek białego wina dla uzyskania bardziej wytrawnego smaku.

Smacznego!

1452269_10202346840150959_8231749551134083871_n

2. EMILKA

Bigos z cukinii

    • 4 duże cukinie
    • 1 marchew
    • 2 średnie cebule
    • 250g pieczarek

garść suszonych grzybów

  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • słodka i ostra papryka
  • koncentrat pomidorowy

 

  1. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy.
  2. Cukinię, marchew kroimy w kostkę. Cebulę i pieczarki w piórka.
  3. Do garnuszka wlewamy odrobinę oleju, by podsmażamy na nim cebulę, do której po chwili dodamy cukinię i pieczarki. Dusimy pod przykryciem. Mieszamy często, by się nie przypaliły.
  4. Kiedy warzywa zaczną puszczać wodę wrzucamy do nich suszone grzyby. Mieszamy.
  5. Dodajemy kminek, liść laurowy, ziele, paprykę, sól i pieprz do smaku. Nadal gotujemy do uzyskania miękkości warzyw.Pod koniec zaprawiamy połową słoiczka koncentratu pomidorowego.

sport

dania

3. KINGA

Rolada szpinakowa:

1. Ciasto szpinakowe:

  • ok. 250 g szpinaku poszatkowanego
  • 3 jaja
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • (sól, pieprz wg uznania)

2. Farsz:

  • 20 dag sera owczego
  • 1-2 jaja
  • 2 marchewki gotowanej
  • 3 garście groszku gotowanego
  • 10-15 dag twarogu
  • pól pokrojonej papryki3. Plastry łososia
    1. Chwilę dusić szpinak na patelni z roztopionym masłem
    2. Dodać żółtka do ciepłego szpniaku i wymieszać z ubitymi już białkami.
    3. Wyłożyć masę na blaszce i piec ok 20 min.
    4. Warzywa wymieszać z serami. Potem rozsmarować na upieczonym już
      cieście szpinakowym.
    5. Kładziemy na to plastry łososia i zawijamy w roladę 🙂

    Naleśniki warzywne z natką pietruszki i łososiem:

    • 2-3 jaja
    • łyżka poszatkowanej natki pietruszki
    • łyżka mąki gryczanej
    • pół łyżki masła klarowanego

    Z tych składników upiec 2-3 cienkie naleśniki. Nadzienie podobne jak w roladzie, można dodać zieloną sałatę i na to plastry łososia. Zwinąć 🙂

    Gratuluję i dziękuję za porcję dobrej energii 🙂

Komentarze 5 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Gratuluję zwycięzcom 🙂 Mnie najbardziej się podoba przepis Emilki na wegetariański bigos z cukinii. Chociaż rolada szpinakowa też bardzo fajnie się prezentuje i chętnie bym jej skosztował 🙂 http://dbamofigure.pl/

Gratuluje!!:)
Mam pytanie, codziennie jem płatki owsiane na mleku, uzależniłam się. Czy nie zakwaszę dobie organizmu? Już się gubię w tym wszystkim.. Dziękuję za odpowiedź

Wszystko z umiarem! 🙂 Proponuję poeksperymentować z kasza jaglana na sniadanie – jest zasadotwórcza i daje dużo mozliwości wykorzystania 🙂

Czy jest jakas różnica dla organizmu w spożywaniu płatków owsianych błyskawicznych a normalnych?