Babeczki z płatków owsianych i truskawek

Nadal nurzamy się w truskawkach :). Robimy z nich maseczki i pyszne potrawy. Korzystamy, ile się da, bo warto – klik ! Dziś czerwcowy podwieczorek: babeczki.

Zanim przejdę do sposobu przygotowania babeczek wtrącę swoje dwa zdania o inulinie. Dlaczego ją dodałam? Ponieważ jest naturalnym prebiotykiem i stymuluje wzrost pożytecznych bakterii jelitowych, jak Lactobaccillus czy Bifidobacterium. Warto czasem dorzucić odrobinę „zdrowia”, nawet do babeczek 🙂

Przygotowanie:

Płatki owsiane zmiksowałam w robocie kuchennym na mąkę (można oczywiście użyć gotowej). Do mąki dodałam pozostałe składniki (oprócz truskawek) i wymieszłam dokładnie. Dorzuciłam 5 truskawek i całość zmiksowałam.

Powstałe ciasto wlałam do foremek wysmarowanych delikatnie tłuszczem. Pokroiłam resztę truskawek i ułożyłam je na wierzchu każdej babeczki. Piekłam ok. 45 minut w 180 ° C.

Komentarze 40 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Chcialabym zapytac czemu zmiana na angielski nie dziala na stronie?

Czy zawarty w przepisie olej kokosowy należy dodać do masy?

Anna – the recipe is fantastic. I made cakes for Christmas Party for my work mate who does not tollerate gluten and she was amazed.

Is it any chance you can publish recipes in English, please?

Kind Regards
Renata

zrobilam 🙂 genialne!! wyszlo ok 10szt nieduzych babeczek- uzylam cukru trzcinowego (uzywam zwykle erytrolu ale akurat nie mialam juz)- wg moich obliczen, to ok 150-160Kcal/szt- jak zamienic cukier na erytrol, wyjdzie ok 130Kcal/szt 🙂 smacznego!

proszę sprawdzić …;)

Aniu, promujesz zdrowe, bezglutenowe jedzenie.Czy uważasz, że proszku do pieczenia jest zdrowym naturalnym składnikiem?

Babeczki juz w piekarniku ? pachną cudownie ?? i są zdrowe !!!! dzięki Aniu za taki cudowny przepis ? pozdrawiam truskawkowo ?

Babeczki pycha 🙂 robię podobne.
Taka moja wskazówka, białko ubijam na sztywno i z połowy porcjii płatków, czyli 100 gram wychodzą mi 4 duże tortilletki 🙂
Smacznego
Mariola

Wyszły super. Bardzo smaczne. Łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Nie wiem co jest grane mam nowy piekarnik a ciasteczka piekly się prawie 2 godz

Aniu czy można spodziewać się wpisu na blogu o odżywianiu gdy karmi się piersią??:) pozdrawiam

A zna ktoś może naturalne sposoby pozbycia się bakterii helikobakter?

Poczytaj o miodzie Manuka, mają też swoją oryginalną stronę, więc najlepiej kupować właśnie od nich z certyfikatem. Droga inwestycja, ale działa, taniej wyjdzie niż antybiotyki co chwilę 😉

Aniu,
gdzie mogę kupić sprawdzoną i dobrą inulinę? Poleć mi proszę 🙂

Z przepisu wyszło mi 12 dużych muffinek. Juz sie nie mogę doczekać reakcji dzieci jak wróca ze szkoły. Oby tym razem zdrowe słodycze im zasmakowały.Trzymajcie kciuki!!

Czy koniecznie trzeba zmiksować płatki owsiane czy mogą zostać w całości? 😉

Aniu czy mogłabyś podzielić się z nami przepisem na maseczkę do twarzy z truskawek ?
Zainspirował mnie kolejny raz Twój wpis, ale nie wiem jakich składników dodać do truskawek,aby maseczka zawierała wszystkie niezbędne wartości dla naszej cery oraz czy maseczkę tą będzie można stosować również na cerę z łagodnymi problemami trądzikowymi 🙂

Pycha ale z tych wszystkich składników mam tylko truskawki 🙁

Zrobilam babeczki , pyszne! 🙂 mam pytanie odnośnie koktajli, jak długo mogą być przechowywane w szklanym sloiku w lodówce?

Czasem się zastanawiam,co bym jadła gdyby nie Twoje przepisy Aniu 🙂

Aniu!!! Inspirujesz! Nie miałam pojęcia, że inulina występuje w formie proszku do kupienia luzem! Dzięki! 🙂 Napisz proszę, czy znane Ci są różnice w jakości / przyswajalności inuliny z różnych roślin, np. cykorii, czy agawy (znalazłam dostępne takie i takie), którąś konkretną stosujesz i polecasz, czy obojętne?

Tez jestem ciekawa gdzie kupic inuline i jakiej firmy najlepiej 🙂

Super przepis na zdrowe słodkości. Z chęcią wypróbuję, miłego dnia:)

Będą dziś na podwieczorek a do tego koktajl truskawkowy? Gdzie można kupic takie piękne buteleczki i ten uchwyt na koktajle. Są cudne?

niedawno były takie w Duce i to niedrogo (:

Świetny przepis;)
Mam pytanie czy można użyć w tym przepisie mąki ryżowej? Proszę o opnie Pani na temat takiej mąki, czy ona też jest zdrowa?

Muszę się pochwalić, że sama zaczęłam eksperymentować, bardzo często gotuję i piekę “na oko”, dzięki Tobie 😀

Bardzo mnie interesuje kwestia strączków. Czy jest szansa na pojawienie się takiego postu?

Pozdrawiam ciepło!