Ciasto marchewkowo-czekoladowe z bananem

Już za kilka dni nasze święto, czyli Dzień Kobiet.  Mimo, że każda z nas zasługuje na wyjątkowe traktowanie przez 365 dni w roku, to zachęcam Was, abyście zadbały o to, aby ten dzień był dla Was wyjątkowy i spędzony w gronie najbliższych Wam osób. Aby umilić świętowanie przygotowałam dla Was pyszne słodkości, czyli ciasto marchewkowo-czekoladowe z bananem.

 

Sposób przygotowania:

Marchew starłam na tarce o dużych oczkach. Białka jaj ubiłam z cukrem kokosowym, dodałam roztopione i ostudzone masło klarowane, żółtko, mąki, proszek do pieczenia i całość wymieszałam. Dodałam startą marchew, rodzynki oraz cynamon. Czekoladę rozpuściłam w rondelku, połowę dodałam do ciasta, połowę zostawiłam do polewy. Masę dokładnie wymieszałam, przelałam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w 180°C przez około 40-45 minut. Ciasto pozostawiłam do wystygnięcia w piekarniku. Przestudzone ciasto polałam pozostałą czekoladą i udekorowałam bananem.

 

Komentarze 5 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Pani Anno, wcześniej pisała Pani o swojej nietolerancji na jaja. W tym przepisie nie ma zamienników. Nie stosuje Pani rystrykcyjnie wyłączania produktów, których Pani nie toleruje?

Z bananem jeszcze nie próbowałam, ale samo marchewkowe jest bardzo dobre 🙂

Cześć Aniu! Chciałam zapytać o wymiary blachy? Dziękuję za odp.

Pani Aniu od jakiego wieku mozna podawac dzieciom cukier kokosowy?

Od 1 roku życia.