Jak tarta na zimno

Latem lepiej smakują nam słodkości na zimno. Dlatego podjęłam próbę zrobienia ciasta na zimno, ale bez serków i jajek. Próbę uważam za udaną 🙂

Przygotowanie:

Ugotowałam kaszę jaglaną na mleku roślinnym (na małym ogniu), na koniec dodałam masło, sok z cytryny i skórkę oraz szczyptę soli i miód.
Wszystko zmiksowałam dodając wanilię.
Do miksera wsypałam migdały, pestki słonecznika i daktyle – wszystko zmiksowałam na kleistą masę. Można dodać wody jeśli masa będzie zbyt sucha.
Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyłożyłam masę, zaginając brzegi i wstawiłam do lodówki na 30 minut.
Kiedy kasza ostygła przełożyłam ją na masę daktylową i udekorowałam owocami. Schowałam do zamrażalnika na 30 min., a potem przechowywałam w lodówce.

Smacznego!

Komentarze 7 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Zrobione! przepyszny, zdrowy deser!Od dzisiaj obowiązkowe u mnie na kazdejimprezie!:D

ciasto wyszło pyyyszne! obie masy w boskim smaku 🙂 jedyne co zmieniłam to podpieczenie 30min na 160 st. masy daktylowej ponieważ w blendując dodałam sporo wody. Pozdrawiam Aniu i czekam na więcej przepisów na zdrowe słodkości )

Dziś zrobiłam. P-Y-C-H-A!!!
zamiast miodu dodałam erytrol (unikam cukrów prostych za wszelką cenę). NO poezja smaku dosłownie. Dzięki Ania. Jestes magikiem kulinarnym 🙂

Wspaniałe ciasto 🙂 . Ja dzisiaj robiłam Pni gołąbki z książki wszystkim smakowali 🙂 mam nadzieje że reszta przepisów będzie im smakowała 😀 . POZDRAWIAM

Wygląda bardzo apetycznie! Mam pytanie odnośnie daktyli – czy dodajemy suszone?

Pani Aniu czy ma Pani propozycje co powinni jeść osoby po 90? kobiety jak i mężczyźni

Aniu czy macerat z ziol można zrobić z suszonych czy tylko ze swiezych? I jaki dodac najlepiej olej. Będę wdzieczna za odpowiedz