BANANOWE BROWNIE Z KASZY JAGLANEJ

Telefon od znajomych, że przejeżdżają przez Monachium. Kurczę, trzeba ich ugościć czymś dobrym, ale i zdrowym oczywiście :)!. Przegląd szafek i lodówki, chwila namysłu i wybór pada na brownie, tym razem na bazie z kaszy jaglanej.

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 4 szklanki wody
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki orzeszków pinii lub inny rodzaj orzechów
  • 1/2 szklanki jagód goji  lub suszonej żurawiny (sparzyć wcześniej wrzątkiem)
  • 2 jajka
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa

IMG_5153

Udało się :)!

Przed ugotowaniem przepłukałam kaszę jaglaną dwa razy w ciepłej wodzie. Wsypałam do garnka, wlałam 3 szklanki wody i gotowałam. Kiedy woda wsiąkła, dodałam kolejną szklankę  i wymieszałam.

Odstawiłam kaszę pod przykryciem, aby ostygła i dodałam do niej: kakao, 2 jajka (dla nietolerujących jajek zamiennik – siemię lniane lub nasiona chia), olej kokosowy, proszek do pieczenia oraz banan. Wszystko zmiksowałam. Na koniec dodałam orzeszki i jagody goji oraz rozgrzewające przyprawy. Wymieszałam wszystko łyżką

Formę na ciasto wyłożyłam papierem do pieczenia. Przelałam ciasto i piekłam około 30-40 minut w 180 °C  z funkcją termoobiegu. Pozostawiłam w piekarniku do ostygnięcia. Podałam ciasto z dżemem jagodowym domowej roboty (bez cukru).

PYCHA…, NO I JAK ZWYKLE ZDROWO! 🙂

Komentarze 110 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Nie rozumiem tej przesadnej mody na bezgluten czy cukier…..wolę normalne brownie, a takie to polecam co mają dietę ze wskazań medycznych

pewnie, że tak 🙂

A mi wyszło 😉 Kaszę gotowałam w 3 szklankach, a nie 4, bo już po 3 szklankach wody była bardzo miękka, więc nie widziałam potrzeby dodawać więcej wody. Piekłam tyle co w przepisie, po 40 minutach wyłączyłam piekarnik i zostawiłam ciasto w wyłączonym piekarniku jeszcze z 1,5 godziny, aby się wystudziło. Pokroiłam dopiero po kilku godzinach, na początku po wyjęciu z piekarnika ciasto było bardzo miękkie, trochę galaretowate, ale potem zrobiło się bardziej zbite. Fajnie wyszło, chrupiące z zewnątrz, a w środku jak typowe brownie, ciężkie, gliniaste, mokre.

W jakich rozmiarach blaszka powinna być? Można piec w keksówce?

tak najlepiej w keksówce

Dziewczyny czytajcie uważnie, 4 szklanki wody idą na gotowanie kaszy nie do przepisu , dlatego wam nie wychodzi

Właśnie ciasto ostygło ????, ale wnętrze wyszło takie mocno wilgotne wręcz lekko płynne – dodałam jedynie troche więcej miodu a reszta dokładnie jak w przepisie wiec nie wiem co wyszło nie tak że środek raczej mocno różni sie od tego na zdjęciu a i piekłam chyba ze 2 godziny bo po 40 a nawet i 70 minutach ciasto było całe płynne -???? Co do smaku to wprawdzie typowego brownie nie zastąpi ale jak na zdrową wersje jest naprawdę ok ????

Udało sie idealnie 🙂 pyszne i polecam, trzeba trzymać sie przepisu i jak pisze, że trzymać w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia to papki nie będzie.

W jakich wymiarach miałaś blaszkę? 🙂

Piekłam to ciasto ponad 6h i było nadal surowe. Coś nie tak jest w tym przepisie albo proporcjach. Zmarnowałam tylko produkty i swój cenny czas, bo spędziłam całą niedzielę w domu czekając na brownie.

Kasza jaglana ma troche ostygnac i można działać dalej czy my wystygnac aż będzie zimna?

Aniu, dopiero zauważyłam, kiedy robię ciasto po raz drugi, ze w składzie masz 3 łyżki miodu, natomiast w wykonaniu go brak. Wlasnie mnie dziwiło, ze moje ciasto wyszło troszkę gorzkie, ale myslalam ze nadrobię dżemem. Otóż, oryginalnie powinien być ten miód prawda?

Dzien dobry. Czy znajde gdzies informacje ile bananow? Jeden? Kiedy dodaje miod? I jakiej wiekosci jest blaszka/keksowka?

Miałam troche kaszy jaglanej z wczorajszego sniadania, nie chcialo mi sie jesc znowu jaglanki i znalazlam to! PYCHA. Moja modyfikacja z powodu braku wystarczajacej ilosci kaszy – dodalam troche wiorkow kokosowych i maki kokosowej 🙂

O masakra! Pyszne! Nie spodziewałam się aż takiego cudeńka ;]

1 jajko = 1 łyżka siemienia z 3 łyżkami wody – zmiksowane lub 1 łyżka nasion chia do 1/3 szklanki wody – zmiksować i odstawić na 15 minut. Pozdrawiam

właśnie piekę to ciacho na jutro:) mam nadzieję, że wyjdzie pyszne!

To ciasto to rewelacja! Pyszne i proste. Robilam juz ze trzy razy 🙂 moim zdaniem najlepiej smakuje prosto z lodowki 🙂

proponuję ok pół łyżeczki

Właśnie wsadziłam do piekarnika, podkreślę że mocno się dyscyplinowałam , żeby nie zjeść całego na surowo 😀 Pychaaa, teraz czekam aż się upiecze. Ania wielka piona za przepis! Milego weekendu!

Zapach rewelacyjny, ale smak nie przypadł mi w ogóle do gustu. Mało wyraziste, jak kaszanka 🙂 Nie dla mnie.

Aniu przepis jak zawsze idealny, właśnie takiego brownie szukałam, PYCHA!

Wyszło :))) Wszystko wg przepisu. Mokre, smaczne, bez cukru…przepyszne z dżemem malinowym własnej roboty. Dzięki Anka!!!

OJEJ ANIU JAKI CUDOWNY I PROSTY PRZEPIS MOJ MAZ JEST ZACHWYCONY TYM PRZEPISEM… MNIAM MNIAM…

Witam,
Aniu jaką ilość dodać cynamonu i ile gałki muszkatołowej (całej czy mielonej?)

A co kobiety można dodać zamiast bezglutenowego proszku? Pozdrawiam

Pyszne!!! Jestem uzależniona od słodyczy, dlatego ciągle staram się znajdować zdrowe zamienniki. Dziś rano wypróbowałam przepis na Browni – zachwyca się nim pół akademika. 🙂 Dzięki, Aniu! 🙂

Ja dodałam posiekane orzechy laskowe i suszone figi (pokroilam na małe kawałki) bo akurat to miałam w kuchni, wyszło palce lizać. Świetny przepis Aniu! Polecam!

Ciasto wyszło wspaniale! Aczkolwiek przy mieszkaniu składników w opisie zabrakło informacji o miodzie przez co go nie dodałam 🙁 Aniu dopracuj swojego bloga!

Wczoraj zrobiłam, w smaku pyszne, dodałam jeszcze łyżkę ksylitolu bo jednak tylko 3 łyżki miodu ciut za mało słodkie;)
Zajadał się nim nawet mój 4 letni synek ale konsystencja niestety wyszła mi zbyt luźna i ciasto średnio się trzymało….

Zrobiłam!! – zamiast jagód goji dałam rodzynki, a zamiast orzeszków pinii – mielone migdały w takich samych ilościach jak Aniu podałaś. Wyszło rewelacyjne 😀 Dzięki!

czy mozna uzyc kaszy jeczmiennej? ma wiecej blonnika i w uk jest latwiej dostepna. dziekuje 😉

Hej. Aniu blachy o jakich wymiarach użyłaś?
Pozdrawiam
🙂

Próbował ktoś może z siemieniem? Mnie nie wyszło, a raczej wyszedł budyń… :-/

Aniu czy do mieszania użyłas miksera czy blendera? Ciast wyszło bardzo mokre nie takie jak na Twoim zdjęciu. Zastanawiam sie czy powinnam była je zblendowac. Ważne by forma stygła w piekarniku. Mimo galaretowatej konsystencji pyszne w smaku! Rewelacyjne z odrobina dżemu porzeczkowego.

Rozładował mi się blender i po prostu wymieszałam składniki łyżką. Dodałam rodzynki. Wyszło pyszne!

Przez brak blendera moje ciasto strukturą przypomina kaszankę – jako że nie jem mięsa, ale pamiętam je z dzieciństwa, to bardzo zabawne. Polecam! Ciasto jest BARDZO kakaowe 🙂

Ciasto jest zbyt wodniste pomimo dopiekania pół godziny! Chyba trzeba ograniczyc o jedna szklanke wody tak jak w przepisie na brownie walentynkowe i wtedy konsystencja bedzie taka jak na zdjeciu. Aha i Pani Aniu prosze podac wymiar blachy bo ja robilam w duzej keksowce, moze trzeba w tradycyjnej blaszczce zeby bylo nizsze i wtedy sie dopiecze ladnie? Pozdrawiam

Aniu jakich wymiarów blaszki uzylas? Przepis wydaje sie byc fantastyczny!

Czy składniki zmielic blenderen czy zwykłym robotem kuchennym?

Witam, proszę o podanie wymiarów formy do pieczenia. Dziękuję.

Dałam 1 jajo + trochę chia i siemienia i sodę zamiast proszku… i zakalczyk jak stąd do tamtąd 🙁

Czym mozna zastapic owoce goji i zurawine? Lub czy mozna dodac zamiast tego cos innego np.migdaly?

wyjelam z piekarnika- gora upieczona, a srodek plywa, tak jakby sie wogole nie upiekl 🙁 co teraz?

Czy migdały zamiast orzechów pinii mogą się sprawdzić?

A czy możnaby kaszę jaglaną zastąpić mąką jaglaną? Akurat mam tylko mąkę.

Jeśli tak, to w jakich proporcjach?

Mam pytanie ile dodac siemienia ? bo niestety nie moge jajeczek 🙁

namoczyć w wodzie ok 2 łyżki

masło Ghee 🙂 masło klarowane

Kurczę nie wiem, jest pyszne, choć nie jest stabilne, tylko takie lelawe. Może powinnam poczekać, aż ostygnie i wyciągnąć z foremki. I zamiast banana dałam czekoladę całą może to to. Tak czy siak, jest obłędne w smaku. Zajadam tą galaretę bo w sumie kasza ugotowana, jajka przeszły obróbkę termiczną (piekłam 50min) Następnym razem nie będę nic kombinować po swojemu. Ale i tak jest mega, już połowę zjadłam.

Najlepszy przepis na brownie jaki widziałam! Trzeba się zabrać do roboty 😉 Bardzo proszę tylko o wskazówkę ile dodać sie mienia lnianego I w jakiej postaci jako zamiennik jajek. Dziękuję! ?

*siemienia. Przepraszam – słownik :p

A jakie wymiary blaszki? Jutro zrobię dla koleżanek, które wpadają na kawę 🙂

Może być karob 🙂

Wszystkie składniki mam prócz oleju kokosowego. Istnieje dla niego jakiś dobry zamiennik? Jeśli nie, to poczekam do weekendu żeby mieć więcej czasu i wyjść na zakupy:)

Aniu a czy zamiast kakao możesz podpowiedzieć jakiego innego składnika mogę użyć, wiem że to już raczej Brownie nie będzie ale słodkie i zdrowe tak 🙂

Można użyć np. karobu. Pozdrawiam

Dziękuje, jestem uczulona na kakao więc teraz mam super alternatywę 🙂

Ja dziś zrobiłam z czerwonej fasoli 🙂 ale Twój przepis z pewnością wypróbuje :*Wygląda pysznie 🙂

Gdyby brownie było w środku bez waszego „zakalca”, to nie byłoby brownie !!! Ludzie ogarnijcie sie zanim zaczniecie marudzić …

tak tylko brownie „brownie” robi się bez proszku do pieczenia więc nie ma zakalca tylko po prostu płynny środek. I nikt tu nie marudzi a wymienia spostrzeżenia. Mnie również po 40 min placek wydawał się zbyt luźny dlatego przetrzymałam go tak długo jak uważałam za stosowne czyli jakieś 40 min dłużej…. Cisto wyszło pyszne 🙂 dzięki Aniu za kolejny wspaniały przepis :*

Super przepis! Jutro wyprobuje! Pozdrawiam serdecznie Berlina 🙂

Pani Aniu czy przy Hashimoto mozna od czasu do czasu spozywac kasze jaglana? Wiem, ze wspominala Pani, ze generalnie nie, ale jak to polaczyc z eliminacja glutenu? Jak wtedy komponowac posilki?

Hmmmm… Ja mam Hashimoto, Proso (z którego to jest kasza jaglana) obok gryki, to jedyne zboża bezglutenowe i bezgliadynowe. Oczywiście nie powinno się przesadzać z ilością węglowodanów, ale nie widzę powodów, dla których przy Hashimoto trzeby unikać tej kaszy.

Powód jest taki, że enzym który zawira kasza jaglana hamuje konwersję hormonu T4 do T3. Czytałam, że jednoroazowo Hashi moga jeść max 3 łyżki kaszy jaglanej dziennie i to nie codziennie. Polecam komosę ryżową też, bo nie ma glutenu 😉

Słabe wyszło to ciasto, niepotrzebna jest czwarta szklanka wody – nie wyszło nawet zakalcowate tylko jakby nieupieczone, i za bardzo czuć proszek do pieczenia a dałam go skromnie. Wg mnie lepiej zrobić bez jajek i proszku i nie piec tylko schłodzić w lodówce.

@maya
Brownie zawsze jest trochę zakalcowate. Zrobiłam, fajne. Dzięki.

Czy mozna gdzis kupic zurawine ktora nie ma dodatku cukru ? szukalam juz w tylu miejscach i wszedzie z cukrem 🙁

Właśnie zrobiłam, wyszło „mokre” (to mój chłopak dzieli ciasta na „mokre” i „suche” i je tylko te pierwsze 😉 ) Niestety, nie mam żadnych przetworów, spróbuję czegoś dobrego poszukać, bo myślę, że dżem byłby tutaj rzeczywiście świetnym uzupełnieniem. Bardzo podoba mi się ten przepis, na pewno będę do niego wracać i próbować modyfikować 😉

Aniu świetny przepis! Dziękuję. Czy te same przepisy znajdę u ciebie w książce?

Zrobiłam ale wyszedł mi totalny zakalec, podpieklam więc kolejne pół godziny aby ciasto trochę podsuszyc. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Mi wychodziły zakładce jeśli:
1. Składniki nie były w temperaturze pokojowej. (Np. Jaja prosto z lodówki)
2. Zbyt długie ucieranie, miksowanie składników. (Teraz zawsze jeśli w przepisie jest napisane, żeby delikatnie mieszać tylko do połączenia składników to nie używam miksera żeby było szybciej)
Może pomogłam.
Pozdrawiam
🙂

Dzień dobry. Mam pytanie, czy w Pani książce wszystkie przepisy są z diety niełączenia? Książka – rewelacja. Dziękuję i pozdrawiam 🙂

bo brownie musi miec konsystencje zakalca, inaczej to nie byloby brownie 🙂 robilam kiedys brownie na bazie kaszy z http://www.mojewypieki.com i mam nadzieje ze to bedzie rownie dobre

Super przepis Aniu ! 🙂 ale mam pytanie czy olej kokosowy po obróbce termicznej nie traci swoich wartości odżywczych? Bo ostatnio wyczytałam że jedynym olejem który można poddawać działaniu wysokich temperaturach jest olej rzepakowy. Serdecznie Cię pozdrawiam i czekam na inne zdrowe oraz smaczne przepisy 🙂

nie bardzo rozumiem ilość kaszy jaglanej 1 szklanka, wsypać do garnka i gotować, kiedy woda wsiąkła dodałam kolejna szklankę – czyli w sumie 2 szklanki kaszy jaglanej? jedna ugotowana a druga już nie i wymieszać razem?!?!

Ja dalej nie rozumiem o co chodzi z ilością tej kaszy…

1 szklanka kaszy i 4 szklanki wody. Najpierw gotujesz kaszę w 3 szklankach, a potem dolewasz czwartą.

bomba!!!!!! dla takich słodyczoholików jak ja to idealny przepis 🙂

Wygląda pysznie! Jutro tylko dokupię jagody goji, które wręcz uwielbiam i piekę! Czy będzie kiedyś post o produktach, których zdecydowanie nie powinno się ze sobą łączyć? Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Super przepis. Nie wiem kiedy to się stało ale uzależniłam się od Twojego bloga. Na szczęście to zdrowe uzależnienie. Pozdrawiam serdecznie.

Wygląda mega, pewnie i tak smakuje. Czasu mi braknie wypróbować wszystkie przepisy. Fajne dajesz inspiracje. Trzymam kciuki, oby tak dalej 🙂

Olej kokosowy- rafinowany czy nie?
Chciałabym zacząć gotować z Anią, lecz gubię się w produktach, których nie znam 🙁

w rafinowanym nie czuć ani smaku, ani aromatu oleju kokosowego. 😉

Akurat się złożyło, że mam wszystkie składniki i… ogromną ochotę na coś słodkiego i zdrowego. Robię! 🙂