Pasztet_z_buraka

Pasztet z buraka

Obserwując Waszą aktywność na blogu zauważyłam, że ogromne zainteresowanie wzbudził przepis na pasztet z kalafiora (znajdziecie go TUTAJ). Zainspirowało mnie to do opracowania jeszcze jednej receptury na pasztet warzywny, tym razem z buraka. Polecam zachować ją nie tylko na okres świąteczny, ale na cały okres zimy, kiedy dostęp do buraków jest niemal nieograniczony. W końcu sezonowość w doborze produktów nie obowiązuje tylko wiosną i latem 😉

 

Sposób przygotowania:

Przed ugotowaniem przepłukałam kaszę 1-2 razy pod bieżącą zimną wodą. Kaszę ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Buraki w łupinkach piekłam w 180°C przez około 45 minut. Następnie obrałam i starłam je na tarce. Cebulę drobno pokroiłam. Na patelni poddusiłam cebulę na maśle klarowanym wraz z liściem laurowym. Następnie dodałam pokrojone jabłko i dusiłam jeszcze chwilę pod przykryciem. Wszystkie składniki zblendowałam i doprawiłam przyprawami. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam ciasto. Pasztet piekłam w 180°C przez około 45 minut.

Pasztet-z-buraka

Komentarze 4 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Właśnie skończyłem piec, stoi i stygnie. Na święta podzieli się opinią. Jedyne co powiem, że kolor ma inny niż na zdjęciu tzn. czerwonawy. Mam nadzieję, że będzie smakował. Za przepis bardzo dziękuję i pozdrawiam ! 🙂

Aniu jak duża foremka na te ilości składników? Pozdrawiam!