Pasztet z buraka
Obserwując Waszą aktywność na blogu zauważyłam, że ogromne zainteresowanie wzbudził przepis na pasztet z kalafiora (znajdziecie go TUTAJ). Zainspirowało mnie to do opracowania jeszcze jednej receptury na pasztet warzywny, tym razem z buraka. Polecam zachować ją nie tylko na okres świąteczny, ale na cały okres zimy, kiedy dostęp do buraków jest niemal nieograniczony. W końcu sezonowość w doborze produktów nie obowiązuje tylko wiosną i latem 😉
Sposób przygotowania:
Przed ugotowaniem przepłukałam kaszę 1-2 razy pod bieżącą zimną wodą. Kaszę ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Buraki w łupinkach piekłam w 180°C przez około 45 minut. Następnie obrałam i starłam je na tarce. Cebulę drobno pokroiłam. Na patelni poddusiłam cebulę na maśle klarowanym wraz z liściem laurowym. Następnie dodałam pokrojone jabłko i dusiłam jeszcze chwilę pod przykryciem. Wszystkie składniki zblendowałam i doprawiłam przyprawami. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam ciasto. Pasztet piekłam w 180°C przez około 45 minut.
Komentarze 4 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Właśnie skończyłem piec, stoi i stygnie. Na święta podzieli się opinią. Jedyne co powiem, że kolor ma inny niż na zdjęciu tzn. czerwonawy. Mam nadzieję, że będzie smakował. Za przepis bardzo dziękuję i pozdrawiam ! 🙂
Aniu jak duża foremka na te ilości składników? Pozdrawiam!
Wygląda pysznie chyba zrobię na święta
Niezwykle zdrowe danie.