Boże Narodzenie. Powidła z korzennymi przyprawami
Do Świąt zostało coraz mniej czasu, już za chwilę zaszyjemy się w zaciszu domowej kuchni przygotowując pyszności na wigilijny stół. A co powiecie na powidła w wersji świątecznej? Możecie je wykorzystać do świątecznych wypieków lub zjeść jako pyszny, zdrowy deser 🙂 Nie byłabym sobą, gdybym do powideł nie dodała korzennych przypraw. Nadają one potrawom niepowtarzalnego aromatu i smaku. W tym okresie korzystam z nich w pełni!
Sposób przygotowania:
Na patelni rozpuściłam olej, dodałam cukier i zostawiłam no ogniu do czasu, aż cukier się rozpuścił. Obrane i pokrojone gruszki podlałam delikatnie wodą i ugotowałam. Następnie przełożyłam je do cukru i jeszcze chwilę dusiłam pod przykryciem. Dodałam przyprawy i całość zmiksowałam. Na sam koniec skropiłam delikatnie sokiem z cytryny.
Komentarze Jeden komentarz
Dołącz do dyskusji…
Witam Pani Aniu 🙂 czy te powidła mogę podać maluchowi +15 mc? Będę wdzięczna za informacje jak długo mogę przechowywać w lodówce lub ewentualnie czy można pasteryzować? Dziękuję 🙂