Pyszne pierniki bezglutenowe! Mój coroczny HIT!

Mój coroczny HIT!

Zdrowe pierniczki bezglutenowe

No i zbliża się najfajniejszy okres – Święta Bożego Narodzenia. Dla mnie wyjątkowy czas. Czas dla rodziny, bliskich i przyjaciół. Zdejmuję nogę z gazu i zamykam się w domu. Zawsze w okresie przedświątecznym piekę ogromną ilość pierników i … rozdaje je 🙂 Niech świąteczna MOC idzie dalej 🙂

Przedstawiam zdrowe pierniczki bezglutenowe:

Utarłam masło z jajkami. Osobno wymieszałam suche składniki. Piekarnik rozgrzałam do 170 stopni. Połączyłam wszystko i wyrobiłam ciasto, zawinęłam je w folię i dałam na kilka minut do lodówki. Potem cienko rozwałkowałam i wycięłam pierniczki. Wyłożyłam blachę papierem do pieczenia i piekłam 15-20 minut, trzeba pilnować, bo nie mogą byś w piekarniku za długo.

Teraz czekają w pudełku na święta, a ja niecierpliwię się coraz bardziej :).

Komentarze 159 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Aniu! Wspaniały przepis dotąd żadne pierniki tak nie smakowały mi na diecie bezglutenowej . Dziękuję że jesteś i pozdrawiam świątecznie. 🙂

Co roku wracam do tego przepisu. Jest rewelacyjny.
Smakuje zarówno bezglutenowcom w mojej rodzinie jak i glutenożercom. Pozdrawiam:-)

Pierniczki rewelacja, moja prawie 3 latka pochłonęła polowe w mgnieniu oka! Super przepis! ?

Bardzo smaczne. Zrobione tydzień temu, a dzisiaj dekorujemy:)

Przedwczoraj zrobiłam ciasto, wczoraj piekłam i wyszły super. Chodź przyznam że zwątpiłam wczoraj po wyjęciu z lodówki ciasto twarde kruszące kompletnie nie nadające się do wałkowania. dałam mu drugą szansę pokruszyłam na ile się dało dodałam dużo zimnej wody i wyrobiłam jeszcze raz – wyszło piękne elastyczne 🙂

Pierniczki wyszły rewelacyjne, trzeba tylko potrzymać ciasto w lodówce, wtedy lepiej się wałkuje. Na pewno zrobię jeszcze jedną partię przed świętami, bo ta dzisiejsza chyba nie dotrwa! Dziękuje Ci Aniu!:))))))))

na jakim ustawieniu piekarnika najlepiej piec te pierniczki? tylko dolne grzanie, czy może termoobieg?

Ciastem swietnie sie pracuje, dobra konsystencja. Maka ryzowa zrobilam sama no i niestety ona jest strasznie „piasczysta”…piasek nawet po upieczeniu zostaje miedzy zebami. Cos jest nie tak z ta maka? Czy ktos z Was ma ten sam problem?

Aniu, czy mąkę gryczaną mogę zastąpić mąką z tapioki?

Już zrobione i oczekują w pudełeczku. Mam nadzieję, że doczekają świąt.
Pozdrawiam, Teresa

Smaczne! Dziękuję za przepis! Od roku jesteśmy na diecie bezglutenowej z uwagi na celiakię synka. Pierwszy raz zdecydowałam się zrobić pierniki gluten free i są na prawdę znakomite 🙂 Pozdrawiam

Pozostawiłabym bez zmian bo pierniczki wychodzą wyśmienicie! Pozdrawiam, Ann

W jakiej temperaturze piec pierniczki? Podana ilość masła jest w formie stałej czy płynnej?
Pozdrawiam 🙂

180 stopni 🙂

Czy mogę wiedzieć ile wychodzi mniej więcej pierniczków z tego przepisu ?

W sklepach ze zdrową żywnością dostępne są fit ozdoby 😉

Ja robie ‘lukier’ z pasty kokosowej +troche mleka koko i wody i oleju koko plus liofilizowane owoce od Ani -wowczas mam kolorowe pierniczki 🙂 tak samo zdobie inne ciastka np ‘Reniferki’ 🙂

Pierniki robione i zjedzone długo przed świętami. Dziś więc robię dokładkę. W mojej wersji nie ma cukru kokosowego tylko puder z ksylitolu. Nie ma również goździków bo nie miałam, a i tak wyszło pysznie. Ten hejt na te pierniczki w sieci jest niczym nieuzasadniony, są pyszne:)

Wszystko super tylko ja nie bylam w stanie ich rozwalkowac….:(
Ciasto strasznie mi sie kruszy …dostalam troche wiecej tluszczu to z kolei klei sie Do walka …
Macie jakis pomysl ?

Mialam to samo, niestety to są mąki bezglutenowe, więc ciasto się nie klei..
Ja zamroziłam na 2 noce i wtedy już się udało.
Jestem ciekawa jak Ani udało się to skleić od razu.

a czy można pominąć jajka? nie mogę żółtek…albo uzyć same białka

Zrobiłam pierniczki z mąki ryżowej i kukurydzianej.Zamiast oleju kokosowego użyłam masła bez laktozy,zwykły cukier (niestety nie miałam zamiennika) plus proszek do pieczenia bezglutenowy i przyprawa korzenna,która sama zrobiłam. Wyszły pysznunie, ale co się nadenerwowałam przy wałkowaniu ciasta-zrezygnowałam z glutenu z powodów zdrowotnych i mam wrażenie,że mąki bezglutenowe są “niewdzięczne”do wypieków,ale nie ma wyjścia.Szukam wskazówek jak zrobić ciasto,aby mi się pięknie dało rozwałkować ☺

Hallo, przepyszne pierniczki wyszly. Dziekuje Ci Aniu za wszystkie bezglutenowe swiateczne przepisy, pomagaja mi po dlugiej terapii antybiotykowej ugotowac cos na swieta. Prosze nie przejmuj sie zazdrosnikami. Pozdrawiam

Hit!!! Smaczne, zdrowe, rewelacja. Robimy już trzeci raz bo nie przeżyły do Świat ?

Obawiam się dodania mąki gryczanej.Mam wrażenie,że powoduje kruszenie się wypieków.Zaobserwowałam,że gdy tej mąki dam do chleba więcej niż łyżka stołowa chleb mi się kruszy,stąd tylko symbolicznie-1 łyżka stołowa☺

Ha! U mnie też są hitem! Pyszne, cieniutkie, chrupiące i bardzo korzenne. Robię je już 2 rok i jestem bardzo zadowolona, świetny przepis? Jesteś strasznie kochana Aniu, pozdrawiam

Aniu jaką mąką mogę zastąpić mąkę gryczaną? Mam w domu kokosową, kukurydzianą i owsianą 🙂

Aniu, gdzie można dostać zielone goździki? Proszę o odpowiedź 🙂

Witam . Ile te pierniczki maja kalori ? Mozna je jesc na diecie ?

Pierniczki pyszne, dziękuję Aniu za twoje przepisy ,uśmiech na twarzy i życzę całej rodzince zdrowych,ciepłych, rodzinnych Swiąt:)

Słyszałam że można jako zamiennik dodać siemię lniane ale nie jestem pewna czy Ania się zgodzi ze mną. Pozdrawiam

No właśnie ja tez nie moge jeść jajek. Czy je zastąpić?

siemie lniane moczone w wodzie
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalewamy 6 łyżkami wody i odstawiamy na 5 minut

Zamiast mąki gryczanej miałam owsianą. Musiałam dodać jajko bo ciasto było za suche. Przepis super:) Dziękuję 🙂

Są super, ze smakiem.zjadla.je moja vhora.na cukrzyce typu 1 córka, ktore.zrobila z.tata ;). Na wigilii mielismy jeszcze Twoj barszczyk (pycha) i sos do mies i pierogow 😉

Amazing recipe! I tried to add slices of almont on top of it and it was delicious and looked great!

W jakiej postaci olej kokosowy ? Chodzi o 6 łyżek roztopionego, czy konsystencja stała?

Aniu, z jakich składników zrobiłaś polewę na zdjęciu? Z góry dziękuję 🙂 pozdrawiam

Gdzie mozna kupic bezglutenowe goździki, galke muszkatołowa i cynamon. Będę wdzięczna za odpowiedź. Chętnie wypróbuje przepis. Pozdrawiam serdecznie

Dary natury mają bezglutenowe przyprawy

A ja cierpie, bo oprocz glutenu i nabialu nie wolno mi spozywac jajek 🙁 mam problemy z tarczyca, robilam testy na nietolerancje pokarmowa i okazalo sie, ze z jajkami jest najwiekszy problem. Jakbyscie podawali do przepisow zamienniki do jajek, to byloby wspaniale! W koncu (pomijajac moja sytuacje) jaja to czesty alergen, niestety…

Sprawdz sobie jakis veganski blog. Duzo tam pomyslow na zamiane jajek. Z tego co wiem robis Chia-jajka lub sienie lniane- jajka. Dokladny sposob musisz doczytac. Do wypiekow zamiast bialka jaja kurzego sprawdzi sie woda z cieciezycy z puszki ubija sie ona jak bialko, sama w to nie wierzylam az zobaczylam 😉

Daj tu zamiast jajek trochę b zimnej wody ja tak zrobiłam było b dobre

A mi wyszły trochę gorzkawe.. też tak macie? Może dałam za dużo przypraw? Aniu, czego to może być wina?

może za dużo gałki muszkatołowej 🙂

Dla mnie za dużo cynamonu. Następnym razem dam mniej. Pozdrawiam 🙂

Aniu co sądzisz o mące orkiszowej? 🙂
Orkisz należy do rodzaju zbóż pszenicznych, ale jest o podobno o niebo zdrowszy od zwykłej białej mąki pszennej. Bardzo staram się ograniczyć gluten, jednak zwykłe pancakes z mąki kukurydzianej lub ryżowej nie bardzo mi podchodzą.

Nie mam pojęcia

Hej Ann,
Mam pytanko ile kcal ma ok. jeden taki pierniczek?
pozdrawiam 🙂

Ania, w podziękowaniu za Twoje przepisy dla wszystkich, tym razem przepis dla Ciebie 🙂
Piernik świąteczny:
3 szklanki mąki (1,5 szklanki mąki kukurydzianej, 1 szklanka gryczanej, 0,5 szklanki jaglanej)
0,5 szklanki słodu np. cukru kokosowego
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika (cynamon, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa)
pełna łyżeczka sody
2 pełne łyżki miodu
3/4 szklanki stopionego masła klarowanego (może być cała szklanka)
1 szklanka mleka roślinnego (owsiane/ryżowe)
2 jajka
Wszystkie składniki zmiksować.
Można dodać rodzynki, orzechy.
Piec 45-50 minut w 175 stopniach. Można polać polewą.
P.S. Wszystkiego dobrego w wiadomej sprawie 🙂 i na Święta!

Mmm.. pycha 🙂 w moim domu również zagościł zapach świąt i to w dodatku zdrowych :)) DZIĘKUJĘ 🙂

Mmmm…. pycha 🙂 i w moim domu zagościł zapach ZDROWYCH świąt – DZIĘKUJĘ 🙂

Zrobiłam wczoraj, zamiast mąki jaglanej dodałam kokosową i dodatkowe jajko i łyżkę oleju kokosowego bo coś mi się ciasto nie chciało kleić. Pierniczki wyszły rewelacyjne, nie wiem jak wytrzymają tydzień do świąt:) Cudowny korzenny zapach rozszedł się po domu, klimat świąteczny na maksa 😀 Jak je przechowywać? Może ktoś doradzi? Włożyłam je do puszki, czy nic im się nie stanie? Pozdrawiam!

w puszce zamkniętej trzymaj, a jak chcesz żeby trochę zmiękły to wrzuć obraną skórkę z jabłka i pomarańcza

Wloz do puszki skorke z cytryn pomaranczy lub jablek

Ja zamieniłam tradycyjną mąkę na kukurydziana i ryżowa. Taki mix się nada do piernikow? Bo np. Naleśniki z mąką kukurydziana są dużo sztywniejsze i suche od tradycyjnych.. Wolałabym nie zrobić pierników nie do zgryzienia 🙂 pozdrawiam 🙂

Zastąpiłam mąkę jaglana mąką kasztanową ( po prostu ją miałam w spiżarce) reszta bez zmian i pierniczki wyszły obłędne ????
Tak ponadto, dziękuje Pani Aniu za przepisy i posty. Choruje na hashimoto od roku, jeden protokół autoimmunologiczny za mną, aktualnie leczę SIBO. Z Panią starania doprowadzenia choroby do remisji jest pyszne ????
Pozdrawiam

Hej ja też leczę SIBO. Może zgadamy się i wymienimy informacjami co jeść czego unikać?

Dzis zrobilam pierniczki -choinki. Wyszły, przepyszne. Dodalam od siebie syropu daktylowego i z agawy. Dziękuje Aniu za przepis, zdecydowanie polecam. Życzę zdrowych, radosnych Świąt.

moja córcia ma alergię na pszenicę i muszę szukać alternatywnych rozwiązań w kuchni. a pierniczki uwielbia. dziś robimy zgodnie z przepisem-mam nadzieję, że zachwycą!
dziękuję za przepis!

Dodałam w swojej wersji dodatkowo trochę miodu i więcej mąki (kukurydziana zamiast ryżowej) i wyszły rewelacyjne!

Witam, bede dzisiaj probowac zrobic. Czy ktos wie czym moge zastapic make jaglana bo nie moge jej znalesc.
Dziekuje I pozdrawiam.

Mozna zmielic kasze I bedzie maka 😉

Bardzo nie polecam mielic kaszy jaglanej bez odpowiedniego wcześniejszego przygotowania które polega na usunięciu tego gorzkiego posmaku. Ja z lenistwa właśnie porostu zmielilam ì nikt nie chce jest pierniczkow bo są strasznie gorzkie…

Ciasta nie da się rozwałkować, rozpada sie na milion kawałków.skladniki wszystkie jak w przepisie 🙁

Drugie podejście w pełni udane 🙂 ksylitol zastąpiony miodem + bardziej obfite łyżki masła + ciasto w lodówce 3 h 🙂 pierniczki przepyszne 🙂

Zamiennikiem jajka może być zmielone siemię lniane lub nasiona chia.

Jestem alergikiem jesli chodzi o jajka, ile należy dodać siemia lnianego lub nasion chia?

Pierniczki pyszne i szybkie- szybko się je robi i szybko znikają;-)

Czy można zamienić mąkę gryczaną inną mąką? Mam problem z kupieniem mąki gryczanej, a byłam już w 3 supermarketach. W domu posiadam mąkę orkiszowa 700, mąkę orkiszową 2000, mąkę ryżową, kukurydzianą, ziemniaczaną i jaglaną, czy któraś z nich się nada?

Możesz kupić kaszę gryczaną niepaloną i zemleć.

Pani Aniu, zrobiłam dzisiaj. Wyszły 😉 dziękuję, cudowne przepisy

Nie mam nietolerancji na gluten ale wypróbowałam te pierniczki i wychodzą wyśmienite 🙂

zapraszam do przepisu na pierniczki z batatów

Nie mam maki gryczanej. Ale mam wszystkie inne ryzowa, kukurydziana i jeszcze mam jaglana moge którejś użyć zamiast gryczanej? Pozdrawiam 🙂

najlepiej zmieszać 3 rodzaje maki 🙂

witam
zmieliłam kasze na maki: gryczana, jaglana i ryż. Jak się je pierniki to czuć taki proszek/kuleczki -to chyba oznacza, że za mało zmielone ? czy nie powinno się samemu mielić kasz i ryżu na mąkę ? Poza tym dałam za mało miodu i w ogóle nie są słodkie. A no i za dużo przyprawy do pierników, gryzą w gardło. Wszystko mi nie wyszło jednym słowem… 🙁 smutno mi tak się starałam, żeby córka również miała swoje pierniki

Aniu, powiedz proszę ile wcześniej przed świętami trzeba zrobić pierniczki ?

Będę je robić po raz drugi. W ubiegłym roku podbiły moje i nie tylko serce:)))) Super przepis!

A jak wygląda kaloryczność tych pierniczków wg podanego przepisu ? Pozdrawiam serdecznie 🙂

pierniki wyszły smakowite 🙂 od razu po upieczeniu są kruche jak chwilę postoją to robią się twarde… mam jedno pytanie czy tak jak w przypadku normalnych pierników trzeba włożyć kawałek jabłka do pojemnika w którym są przechowywane żeby nabrały wilgoci ??
z góry dziękuje za odpowiedz, pozdrawiam Agnieszka

kochani !! ! pierniczki wyszly wysmienite. Troche niestety a moze stety zmienilam przepis. Nie mialam masla klarowanego i dodalam maslo normalne (zawsze dodaje maslo do wypiekow) nie mialam tez maki gryczanej i dodalam make bezglutenowa, ryzowa i kukurydziana. Dodalam pysznego miodu malinowego (ma lekki zapach malin) a reszte jak w przepisie. To bylo 27. 11. teraz zrobie jeszcze raz ( podwojna porcja) zeby doczekaly Swiat. Polecam !!!!!

jak można zastąpić masło klarowane? nie mogę masła i mlecznych rzeczy z powodu alergii

olej kokosowy – dobra alternatywa
Pozdrawiam

Świetny przepis. Pierniczki wychodzą podobnie do kruchych ciasteczek. Raczej do jutra u nas nie przetrwają 🙂 dałam jeszcze 1 łyżkę stołową kakao firmy Kruger (jest bezglutenowe) dla ładniejszego koloru i zwiększyłam ilość ksylitolu do 3/4 szklanki bo przypuszczałam że dla moich dzieci byłyby za mało słodkie. Wyszlo świetnie. Dzięki za ten przepis.

Pierniczki wyglądają bardzo apetycznie 🙂 świetnie, że są bezglutenowe, teraz mogą jeść je wszyscy 🙂 Pozdrawiam.

lepiej jeśli już – kukurydzianą.
Pozdrawiam

Pani Aniu,
Wiem, że być może miejsce jest nieodpowiednie, ale proszę mi odpowiedzieć na pytanie ile kcal ma ostropest planisty, zmielony (w wersji nieodtłuszczonej)? Nie mogę znależć rzetelnej informacji a uważam, ze jest Pani obecnie jedną z najbardziej kompetenstnych osób w zakresie żywienia. Dziękuję za odpowedź i pozdrawiam.

Aniu,
chcę sama zrobić mąkę gryczaną, tylko hymmm którą kaszę zmielić? Gryczaną niepaloną czy paloną do naszych pierniczków?

Pierniczki bez glutenu to rewolucja. Dotychczas znajdowałam same “klasyczne” przepisy, a czymś przecież bezglutenowcy muszą zapełnić wigilijny stół.

Aniu, wiem, że trochę nie na temat, ale nie wiem czy czytasz jeszcze komentarze pod starszymi postami, dlatego piszę tutaj. 😉
Co myślisz o jedzeniu gorzkiej czekolady?
Czy po porannej szklance wody można od razu zjeść śniadanie?
Czy kaszę jaglaną przepłukujesz przed gotowaniem? (koleżanka mówiła mi, że kaszy się nie gotuje, tylko powinno się zalewać wodą na 20 minut, a później prażyć na patelni)

z góry dziękuje za odpowiedź 🙂

Gorzka czekolada tak, ale z umiarem. Należy zwrócić uwagę na skład zawartości kakao – najlepiej od 85 %
Należy po wypiciu odczekać 15 minut.
Tak, kaszę należy przepłukać gorącą wodą.
Pozdrawiam

Aniu nurtuje mnie to od tamtego roku kiedy pierwszy raz robiłam te pierniczki. Czy maka ryzowa ma byc pelnoziarnista czy zwykła biala ryzowa? Bo nie wiem jaką lepiej kupić. Pozdrawiam 🙂

Mąkę ryżową można zastąpić mąką orkiszową,która wprawdzie zawiera gluten ale innego rodzaju niż ten pszeniczny . Jest on przyswajalny nawet przez uczulonych.
Masło klarowane nie zmienia smaku wypieków.To jest masło topione,oczyszczone z resztek białka. Pozdrawiam

Orkisz nie nadaje się dla uczulonych na gluten czy celiaków!!!

Robiłam podobne pierniczki bezglutenowe, były pyszne! Natomiast chciałam zapytać o masło klarowane. Nigdy nie używałam, a widzę dużo przepisów z nim. Czy jest zdrowsze od masła zwykłego? Jaki ma wpływ np. na te pierniczki, czy są lepsze w smaku, nie są suche, etc? Pozdrawiam.

Masło klarowane nie jest ani bardziej, ani mniej zdrowe. Jest to masło pozbawione, resztki mleka. W domowych warunkach robi się je następująco: na patelni rozgrzewasz na małym płomieniu masło, musi się całe roztopić. Następnie zbierasz tą białą pianę, która się utworzyła (tak jak się odszumowuje rosół). Przelewasz pozostałe masło do jakiegoś pojemnika i masz klarowane:)
Szefowie kuchni i cukiernicy polecają takie masło, bo wtedy potrawa jest bardziej błyszcząca, ładna. Odrobinę zmienia się smak, jest troszkę mniej “przytłumiony”. Takie masło psuje się też nieco wolniej, bo ma znacznie mniej mleka, które się szybciej psuje.
Już kończąc – nie ma mowy, żeby masło klarowane było pozbawione mleka w 100%. Jest też odrobinę bardziej wydajne, ale nie dajmy się zwariować, różnica nie jest w końcu duża – powiem wprost: dla mnie i mojej rodziny – niezauważalna 🙂

Witam, czemu nie chcą mi się rozwałkować 🙁 całe ciasto się rozwala 🙁 załamka buuuu

nie mam zielonego pojęcia 🙂

Dałam troszeczkę mleka migdałowego i pomogło 🙂 dzięki 🙂 Pyszne

miałam ten sam problem i dodałam gorącej wody – też pomogło 🙂

masło, kakao, ksylitol
Pozdrawiam

polecam masło kokosowe

Witam
Czy można dać łącznie 2 szklanki mąki kukurydzianej?
Czy mogę dodać gotową przyprawę do piernika?

Pani Aniu, bardzo dziekuje Pani za wszystkie wpisy. Za motywowanie. Za porady. Za ksiazke, ktora czyta sie jednym tchem. Juz mija drugi tydzien od kiedy zmienilam swoje zycie na lepsze… dla siebie i swojej rodziny. Zero sklepowych slodyczy. Jak juz to moje domowe wypieki u nas goszcza. Kontroluje gluten i szukam zamiennikow. Jem tak jak Pani poleca … wiecej kasz i ryzu. Cwicze! Dziekuje. A ten wpis z piernikami mnie uradowal, dlatego musialam napisac. Dziekuje Pani Aniu 😉

Aniu, mam do Ciebie pytanie trochę “z innej beczki”. Chciałabym dopytać o dietę rozdzielną, która propagujesz, a dokładniej o połączenia, co do których nie jestem pewna: 1) warzywa typu fasola/ciecierzyca + kasze; 2) orzechy +węglowodany; 3) mleko sojowe/migdałowe + płatki owsiane 4) owoce + inne węglowodany.
Będę wdzięczna za pomoc 🙂

A czy można zamiast pojedynczych przypraw korzennych dodać gotową przyprawę do pierników??

czy zamiast masła klarowanego, można użyć zwykłego? 🙂 mam ochotę zaraz się za nie zabrać, ale tak bardzo nie chce mi się iść do sklepu… 😀 pozdrawiam! :*

nie radzę, zwykłe masło nie powinno byc podgrzewane bardziej niz do 100C

Te pierniczki robię od października (przepis pojawił się rok temu) z nadzieją że doczekają Świąt 🙂 i co parę dni robię kolejne 🙂
dzięki Aniu za super przepis

Dzięki Aniu!!! Teraz mogę upiec pierniczki dla mojej starszej córki, która nie mogła jeść tych, które piekłam do tej pory. Pozdrawiam!!!

Ciasteczka świąteczne muszą być, my zrobiliśmy już orkiszowe, dzieci są zachwycone. U nas nikt nie przepada za piernikami – czy mogę prosić o przepis na jakieś inne zdrowe ciasteczka?

Jeśli smakują tak samo jak wyglądają to robię! Może w te święta wreszcie uda mi się zamienić obżarstwo na fit jedzenie 🙂
Pozdrawiam A.

Hej Ann !!!!!!!!!!!!!!! Mam pytanie co polecasz na trawienie itp ponieważ nie radze sobie z tym czasami pije dużo wody, uprawiam sport, jem owoce i warzywa itp jest czas kiedy wszystko gra itp a przychodzą takie dni że coś nie działa jak powinno hmm może jakieś soki, śliwka, Aloes) a niektórzy np z mojej rodziny, znajomych nie zwracają na to uwagi jedzą co popadnie i u nich wszystko gra nie wiem czekam bardzo na odp

polecam babkę płesznik
Pozdrawiam

Dziękuje za komentarz 🙂 a lepiej w tabletkach czy ziarenka?

Ja też miałam problem z trawieniem. Częste wzdęcia, uczucie ciężkości itp. Stosowałam tez babkę plasznik ,jajowej i inne zioła na poprawę trawienia. Najlepiej i najszybciej pomógł mi czosnek jedzony w całości 2 godz po kolacji. Fakt jest hard core ale efekt gwarantowany juz po tygodniu jedzenia. Tombak pisze żeby jeść 2 tygodnie ale jeszcze mi się tak długo nie udało.

kukurydziana, jadlana, gryczana
Pozdrawiam

Pani Ani, na ile ciasteczek (mniej więcej 🙂 ) wystarczy podana przez Panią ilość składników ?:)

hmmm… sporo 🙂 Ciężko mi powiedzieć zależy od kształtu foremek.
Pozdrawiam

A mi się nie podobają, bo popękały 😀
Btw obawiam się, że ponieważ to nie są ‘prawdziwe’ pierniki to jak zwykłe domowe ciastka do świąt w tym pudełku spleśnieją (w najlepszym razie wyschną na kamień). Bez przesady, święta to 3 dni, można odpuścić trochę fitlifestyle. Jeśli w pozostałe dni roku dotrzymuje się go w 100% to nie będzie miało znaczenia ;p

Wyglądają jak rasowe świąteczne pierniczki 🙂 Fajna alternatywa na świąteczne przekąski dla bezglutenowców. Też nie możemy się doczekać się już świąt. Jedyny problem którego się obawiamy to odmawianie tych wszystkich pyszności babciom na każdym kroku 🙂 http://dbamofigure.pl/