Sałatka z bobem
Spieszmy się jeść bób, bo zaraz zniknie :). Moja rodzina od zawsze uwielbia bób i chyba dlatego mam do niego słabość.Dziś proponuję sałatkę, w której gra on główna rolę :).
Bób to roślina strączkowa, ma wiele dobroczynnego białka, ale słynie przede wszystkim z dużej zawartości kwasu foliowego. Jest bogaty w potas, ale ma niewiele sodu, jest dobrym źródłem fosforu. Rozpuszczalny błonnik, którego dostarcza bób reguluje poziom cholesterolu i wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Jedyna wada bobu to dość wysoki indeks glikemiczny, ale i tak jest polecany walczącym z nadwagą.
Do bobu jak i innych strączkowych przykleiła się opinia rośliny powodującej wzdęcia i kłopoty z jelitami. Można łatwo uniknąć tych problemów stosując odpowiednie przyprawy: kminek, koper włoski i majeranek. Ponoć pomaga też moczenie bobu przed gotowaniem i wymiana wody na świeżą po zakończeniu moczenia.
A sałatkę robimy tak:
Ugotuj i odcedź bób, pokrój drobno chilli i koperek, a czosnek wyciśnij przez praskę.
Do 1/3 szklanki oliwy dodaj sok z cytryny, chilli, pieprz i czosnek. Polej przygotowaną miksturą bób i na koniec posyp go koperkiem.
Pychota:)
Komentarze 8 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Ja bób obrałam po ugotowaniu i dodałam woreczek kaszy jęczmiennej-też pycha
Aniu dziękuję za przepis, sałatka jest pyszna!! Już 3 dzień z rzędu ją wcinam, dobra też do lunchboxa do pracy :). Pierwszego dnia dodałam zamiast koperku pietruszkę. Polecam, równie pyszna opcja :).
Salatka zrobiona i zjedzona?pyszna???
A mam pytanie,czy bób je sie ze skórką ?
Tak, bób można jeść ze skórką 🙂
Tez uwielbiam!
Ja moczę bób pół godziny przed gotowaniem i nikt potem nie cierpi.
Pozdrawiam!
Aniu, czy jest szansa, że w Foods by Ann pojawi się mąka kokosowa? Pozdrawiam! 🙂
Myślę, że są takie szanse 🙂