Sałatka z bobem

Spieszmy się jeść bób, bo zaraz zniknie :).  Moja rodzina od zawsze uwielbia bób i chyba dlatego mam do niego słabość.Dziś proponuję sałatkę, w której gra on główna rolę :).

Składniki (porcja dla 2-3 osób):
  • 1 kg bobu
  • 1 papryczka chilli
  • pęczek koperku
  • szczypta gruboziarnistej soli
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1/2 cytryny sok
  • 1 ząbek czosnku

13644267_1228954727138775_632388784_n

Bób to roślina strączkowa, ma wiele dobroczynnego białka, ale słynie przede wszystkim z dużej zawartości kwasu foliowego. Jest bogaty w potas, ale ma niewiele sodu, jest dobrym źródłem fosforu. Rozpuszczalny błonnik, którego dostarcza bób reguluje poziom cholesterolu i wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Jedyna wada bobu to dość wysoki indeks glikemiczny, ale i tak jest polecany walczącym z nadwagą.

Do bobu jak i innych strączkowych przykleiła się opinia rośliny powodującej wzdęcia i kłopoty z jelitami. Można łatwo uniknąć tych problemów stosując odpowiednie przyprawy: kminek, koper włoski i majeranek. Ponoć pomaga też moczenie bobu przed gotowaniem i wymiana wody na świeżą po zakończeniu moczenia.

A sałatkę robimy tak:

Ugotuj i odcedź bób, pokrój drobno chilli i koperek, a czosnek wyciśnij przez praskę.

Do 1/3 szklanki oliwy dodaj sok z cytryny, chilli, pieprz i czosnek. Polej przygotowaną miksturą bób i na koniec posyp go koperkiem.

Pychota:)

Komentarze 8 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Ja bób obrałam po ugotowaniu i dodałam woreczek kaszy jęczmiennej-też pycha

Aniu dziękuję za przepis, sałatka jest pyszna!! Już 3 dzień z rzędu ją wcinam, dobra też do lunchboxa do pracy :). Pierwszego dnia dodałam zamiast koperku pietruszkę. Polecam, równie pyszna opcja :).

Tak, bób można jeść ze skórką 🙂

Tez uwielbiam!
Ja moczę bób pół godziny przed gotowaniem i nikt potem nie cierpi.
Pozdrawiam!

Aniu, czy jest szansa, że w Foods by Ann pojawi się mąka kokosowa? Pozdrawiam! 🙂

Myślę, że są takie szanse 🙂