Kremowy barszcz z kiszonych buraków

Pisałam już kilkukrotnie właściwościach zdrowotnych kiszonek. Najlepsze są warzywne i owocowe kiszonki domowe bo jedynym konserwantem jest w nich sól.

Robimy je na ogół jesienią, kiedy surowce roślinne są świeże i mają najwięcej cennych składników. Procesy fermentacji zmieniają strukturę warzyw, czyniąc je znacznie bogatszymi w witaminy, minerały i sprzyjające nam bakterie.
Soki z kiszonek są równie wartościowe jak same warzywa.

Dziś przygotowałam dla Was kremowy barszcz na bazie właśnie kiszonych buraków (porcja– 290 kcal)

Sposób przygotowania

Rozgrzałam piekarnik do 200⁰C. Buraki dokładnie umyłam, przekroiłam w ćwiartki i piekłam ok. godziny. Do garnka wlałam bulion, dodałam obrany ziemniak, marchewkę i kiszone buraki oraz gruszkę (usunęłam gniazdo nasienne). Gotowałam do miękkości. Upieczone buraki ostudziłam, obrałam i włożyłam do zupy. Wszystko zmiksowałam, dodałam przyprawy i gęste mleczko kokosowe (według smaku i upodobań).

Komentarze 8 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Aniu a buraki kiszone do tego przepisu można kupić czy lepiej wykorzystać takie zrobione w domu hmm… których akurat nie mam ;/?

Aniu, ten przepis spadł mi z nieba – właśnie się zastanawiałam jak wykorzystać buraki z zakwasu 🙂

Aniu w jakiej cenie jest badanie microflora scan w klinicę vitaimmun? I kiedy będzie przepis na to ciacho z musem co jadła twoja przyjaciółka

Jest to interesująca alternatywa dla klasycznego barszczu. Jedno z nowych i pewnie lepszych wyjść. Wszystkie pani dania są niezwykle nowatorskie. Pozdrowienia.