Śledzie w grzybach
Tegoroczne grzybobranie było wyjątkowo obfite. Część ze zbiorów wykorzystywałam do przygotowywania potraw na bieżąco, ale sporą część przeznaczyłam do suszenia z myślą o okresie świątecznym. Dzięki czemu powstał dzisiejszy przepis na śledzie. Połączyłam je właśnie z typowo świątecznym aromatem grzybów oraz z nutą cynamonu. Zupełnie nowe wydanie, ale testowana kompozycja smaków okazała się wyśmienita. Spróbujcie sami 🙂
Sposób przygotowania:
Grzyby zalałam wodą i odstawiłam na 1 ½ godziny, a następnie gotowałam je w tej samej wodzie. Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na patelni na oliwie z oliwek. Ugotowane grzyby pokroiłam, doprawiłam pieprzem, cynamonem, cukrem kokosowym i sokiem z cytryny, a następnie podsmażyłam. Pokrojone śledzie z sosem grzybowym włożyłam do słoika na 2 dni.
Komentarze 3 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Dziewczyny! Nie oddawajcie cytryny… psuje cały smak!
Jakie filety ze śledzia należałoby użyć? Świeże? Solone?
Śledzie w każdej postaci są niesamowite.