slony-karmelowy-krem

Słony karmelowy krem z daktyli na święta

Zdecydowany numer jeden ostatnich miesięcy: słony karmel. Chyba nie spotkałam nikogo, kto przeszedłby obok niego obojętnie 🙂 Czy wiecie, że ten nieziemski smak możecie również stworzyć samodzielnie w domu? Dodatkowy atut takiego rozwiązania? Proponowany krem jest wegański i tym razem w zmodyfikowanej, świątecznej wersji 🙂 Do czego go wykorzystać? Ogranicza Was tylko wyobraźnia: naleśniki, owsianki, jaglanki, ciasta… Czekam na Wasze propozycje!

 

Sposób przygotowania:

Daktyle zalałam wodą i gotowałam w rondelku przez kilka minut. Dodałam resztę składników (poza solą, wanilią i piernikową przyprawą) i gotowałam jeszcze kilka minut. Wszystkie składniki zblendowałam. Na koniec dodałam przyprawy. Gotowy krem przełożyłam do słoiczka.

 

krem-z-daktyli-na-swieta

Komentarze 3 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Jutro będę robiła ten krem 🙂 jak długo można go przechowywać w lodówce ?