Świąteczne ciasto daktylowe
Wiecie nie od dziś, że jestem fanką daktyli. Przyznaję się do tego otwarcie 😉 Ten produkt zawsze znajdzie miejsce zarówno w moim domu jak i w mojej torebce jako mała, energetyczna przekąska. Tym razem postanowiłam pokazać Wam daktyle w nieco innej odsłonie – w postaci ciasta. Ich smak doskonale łączy się z migdałami i siemieniem lnianym, dając nam w rezultacie pyszne, słodkie ciasto pełne wartości odżywczych, w tym niesamowicie ważnych kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego. Wasz układ nerwowy będzie Wam za nie wdzięczny 🙂 ale również żołądek – często obciążony ciężkostrawnymi, świątecznym potrawami!
Sposób przygotowania:
Daktyle namoczyłam przez 15 minut w gorącej wodzie. Zmieliłam migdały i len. Do miski dodałam daktyle, syrop z agawy, olej i mleko roślinne. Całość zblendowałam. Przełożyłam ciasto do formy i piekłam w 180°C przez około 40 minut.
Komentarze Jeden komentarz
Dołącz do dyskusji…
Na jaką blaszkę są podane proporcje? Taka 20×20 będzie dobra czy keksówka 12×22?