Świąteczny krem z czekolady z piernikowymi przyprawami
Święta to dla mnie czas wypełniony rodzinnym ciepłem, zapachem korzennych przypraw i chwilami, które celebrujemy przy stole. W tym okresie uwielbiam tworzyć desery, które są nie tylko smaczne, ale też kojarzą się z zimowym klimatem. Ten krem czekoladowo-daktylowy to moja świąteczna propozycja – aromatyczny, aksamitny i prosty w przygotowaniu. Doskonale sprawdza się jako dodatek do pierniczków, świeżych owoców lub jako deser podany w eleganckich pucharkach. Przy takiej słodkiej chwili można naprawdę poczuć magię Świąt!
Sposób przygotowania:
Daktyle zalałam wrzątkiem i odstawiłam na 10 minut, aby zmiękły. W rondelku podgrzałam mleczko kokosowe, dodałam olej oraz posiekaną czekoladę i mieszałam na małym ogniu, aż czekolada się całkowicie rozpuściła. Następnie dodałam do rondelka namoczone daktyle, żurawinę oraz przyprawy i całość zblendowałam na gładki krem. Gotowy krem przełożyłam do salaterki i wstawiłam do lodówki, aby się schłodził.
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…