Świąteczna, słodka tarta z zimowymi przyprawami korzennymi i pomarańczą

Konsystencja ciasta niczym pudding, a zapach typowo świąteczny.

dsc_1413

Słodka rozkosz – bezglutenowa i bez laktozy.
A cukier? najzdrowszy wybór 🙂
Kiedy z mleczka owocu palmy kokosowej odparuje się w wysokiej temperaturze wodę, to otrzymamy cukier kokosowy – brązową słodycz pachnącą intensywnie karmelem. Ta słodycz jest zdrowa, zawiera m. in. witaminy z grupy B, potas, cynk oraz żelazo.

KORZYŚCI

  •  ma niski indeks glikemiczny (GI 35) – jest lepszym wyborem dla osób z nieuregulowaną glikemią niż biały cukier, którego indeks glikemiczny wynosi prawie 65 (może być stosowany przez diabetyków)
  • jest źródłem inuliny będącej prebiotykiem wspierającym mikroflorę jelitową
  • niska temperatura topnienia i wysoka temperaturę palenia – świetnie nadaje się do wypieków

Świąteczna, słodka tarta z zimowymi przyprawami korzennymi i pomarańczą

Przygotowanie: 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Dynię przekrój na pół i pozbądź się łyżką miąższu z pestkami. Następnie wsadź ją do piekarnika i piecz w 180 stopniach, około 30 minut.

Spód

Do miski dodaj wszystkie składniki i wymieszaj.

Długą i szeroką formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj dokładnie tłuszczem. Przełóż do niej ciasto i rozgnieć tak aby nie było być zbyt wysokie, ponieważ w tym cieście dominującym smakiem będzie masa 🙂 Zagnij je po bokach ile się da.

Masa:

Upieczoną dynię obierz i włóż do osobnej miski lub robota kuchennego. Dodaj resztę składników i wszystkie dokładnie zmiksuj.

Przygotowaną masę przełóż na spód ciasta i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 1 godzinę, a po wyłączeniu pozostaw jeszcze przez około 15 minut w środku. Po wyjęciu postaw ciasto w chłodnym miejscu aby ostygło. W międzyczasie przygotuj polewę.

Polewa

W rondelku roztop gorzką tabliczkę czekolady z olejem kokosowym.

Polej nią ciasto, udekoruj orzechami i włóż na 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu posyp przez sitko macą.

Proponowana foremka prostokątna 34 cm x 24 cm lub okrągła tortownica

Komentarze 28 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

czy zamiast dyni można dodać marchewkę, jeżeli tak to w jakiej ilości. Dziękuję

Nie moge przestać sie zachwycać tym genialnym ciastem. Najlepsze świąteczne ciasto ever. Wilgotne, intensywne w smaku, delikatne i zdrowe. Bedzie u nas często gościć.

Zrobiłam to ciasto. Szczerze mówiąc bez przekonania, ale ponieważ miałam sporo dyni to spróbowałam. OBŁĘDNE. Dziekuję za genialny sposób na dynię i fantastyczne ciasto.

Masa mi wyszła rzadka,tak powinno być? Wszystkie proporcje zgodnie z przepisem!

Czy można czymś zastąpić mąkę kokosową? Nie kupię u siebie w miejscowości a chciałabym jutro upiec… mam owsianą kukurydzianą ewentualnie ryżową i gryczaną ale ta chyba by nie pasowala????

Czy z mlekiem kokosowym swojej roboty też będzie ok? i Czy sok z pomarańczy można pominąc?

Przydałoby się zdjęcie z bliska tego kawałka ciasta 🙂 Mam mąkę kokosową, spróbuję sam spód zrobić na początek 😛

wyeliminować 🙂

Jakiej pojemności ma być puszka mleka kokosowego? Postanowiłam na te święta przygotować słodkości zaproponowane przez Panią – żeby było słodko i zdrowo 😉

można pominąć

Przepis robi wrażenie i wbrew pozorom jest dosyć łatwy! 😉

to dlaczego na foto jest polewa jasna ,jeżeli w przepisie widnieje czekolada gorzka???

Trzeba uwaznie czytac: po wyjeciu z lodowki ciasto posypac maca i juz wierzch jest jasny!!!

Czy można użyć dynie mrożona? Teraz trudno ją dostać w sklepach.

Pani Aniu,czy dwuletniemu dziecku można podawać olej kokosowy?

jak najbardziej 🙂

Jeśli chodzi o rodzaje mąki dla dwulatka,zaopatrzyłam się w mąkę gryczaną,jaglaną,kokosową,kukurydzianą,czy jakiejś mąki należy wykluczyć z jadłospisu dwulatka na tym wczesnym etapie życia?

Aniu, jeżeli zrobiłabym ciasto w dzień Wigilii jak długo mozna je jeść ? I gdzie je przetrzymywać ? Pozdrawiam 😉