Wartości odżywcze masła GHEE

Tłuszcze nie zawsze cieszyły się dobrą opinią, jednak na szczęście powoli ją odzyskują.
Coraz częściej pytacie o zdrowe tłuszcze i coraz częściej po nie sięgacie. Bardzo mnie to cieszy 😉

Dobroczynnych powodów dla których zdrowe tłuszcze powinny na stałe gościć w diecie jest wiele:

  • Są potrzebne do przyswajania przez organizm witamin takich jak: A,D,E,K
  • Tłuszcze zwierzęce zapewniają podaż cholesterolu, który jest budulcem błony komórkowej, estrogenu, progesteronu i testosteronu
  • Dają uczucie sytości znacznie szybciej niż węglowodany.

Cieszę się również, że coraz częściej pytacie mnie także jakie tłuszcze wybierać do pieczenia, a jakie do duszenia? Polecam wszystkim masło klarowane, które sprawdza się na ciepło i na zimno. Powinniśmy jednak ograniczyć smażenie do minimum z powodu utleniania cholesterolu.

Poprzez klarowanie masła, dochodzi do oddzielenia białek i innych substancji stałych od  tłuszczu mlecznego, dzięki czemu masło ghee jest bezpieczne dla osób mających nietolerancję oraz alergię na mleko krowie. Dodatkowo badania wskazują na jego skuteczność w leczeniu schorzeń jelit.

Masło ghee króluje w ajurwedycznej kuchni (hinduskiej). Jest lekkostrawne, a jego odpowiednie przygotowanie sprawia wzmacnia organy trawienne. Uważa się także, że ma działanie odmładzające.

Można je stosować do:

  • duszenia
  • pieczenia
  • jako dodatek do potraw, zup, kanapek i sosów

Masło Ghee posiada wysoką temperaturę dymienia (aż 250 stopni), a zatem nie przypala się. Jest cenione w kuchni, bo podkreśla głęboki smak dań z całego świata.

Polecam masło Ghee ponieważ:

  • ma działanie przeciwzapalne i antywirusowe
  • usprawnia koncentrację, procesy uczenia się i zapamiętywania
  • wspomaga system immunologiczny
  • przyspiesza trawienie i metabolizm
  • poprawia przyswajanie witamin A,D,E,K
  • leczy lekkie oparzenia i inne choroby skóry, wrzody, zaparcia
  • zawiera silne antyoksydanty
  • doskonale wpływa na wzrok

Mogę Was zapewnić, że masło Foods by Ann jest najwyższej jakości i dzięki niemu Wasze potrawy będą nie tylko bogatsze o nową nutę smakową, ale też znacznie zdrowsze 🙂

 

 

 

Komentarze 12 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Aniu! Czy przy nietolerancji na mleko można jesc gee? Drugie pytanie : czy usuwać amalgamaty? A jeśli tak , to jak . Napisz cos o rtęci , proszę

Pani Aniu, ciekawi mnie Pani opinia nt. ostatnich rewelacji o oleju kokosowym – w sieci znalazłam wiele sprzecznych opinii. Byłoby świetnie, gdyby zabrała Pani głos w tej kwestii, bo na pewno wiele osób ma teraz wątpliwości 🙂

Napiszę post na ten temat, właśnie sprzecznych opinii…

A jak to jest z zawartością wapnia w maśle ghee? Zawiera czy traci w czasie klarowania?

Witaj Aniu 🙂 Mam do ciebie pytanie odnośnie diety stosuje dietę nie łączenia czyli węgle+tłuszcz , białko+tłuszcz , a ćwiczę wieczorem wiec jem 2 pierwsze posiłki białko tłuszcz, a póżniej dwa węglowodanowe i nie wiem w czym mam dostarczyć białko bo nie jem nabiału

Nigdy nie stosowałem tego masła. Ale po takiej recenzji warto spróbować.

Haha ? nie w temacie, ale muszę się z Tobą podzielić Aniu! Dzisiaj rano, w trakcie podróży służbowej, kolega zapytał czy chce kawę na rozgrzanie. Ja mówię “oj tak, ale pije tylko kawę Lewandowskiej”. Kolega wchodzi na stację benzynową i mówi “proszę jedna czarną i jedną według przepisu Lewandowskiej”. Kobieta patrzy na niego i z piorunami w oczach mówi “i co, może jeszcze transport helikopterem do tego?” Hahaha ?? w ten piękny, choć zimny, jesienny poranek –
pozdrowienia dla wszystkich zlośliwców, którzy wstali lewą nogą ?! Buziaki Ann ? ☕

:)))) buziaki :))

Anno a jakiej firmy polecasz Witaminę D ? pozdrawiam 🙂

mam i stosuję, kiedyś nie odpowiadał mi smak masła ghee, ale to się oczywiście zmieniło:)