magnez_balans

Zadbaj o zdrowy balans z magnezem

Zdrowa, odżywcza dieta powinna zapewnić Wam wszystkie niezbędne składniki odżywcze, w tym – magnez. O tym ważnym składniku mineralnym wspominałam już nieraz, ale dziś chciałabym spojrzeć na niego z nieco innej perspektywy i skupić się na jego roli w zachowaniu zdrowia mentalnego. 

Któż z nas nie jest dziś narażony na działanie przewlekłego stresu…? Najważniejszą kwestią pozostaje posiadanie skutecznych sposobów na rozładowywanie codziennych napięć, jednak sposób żywienia nie pozostaje tu bez znaczenia. Magnez to przyjaciel, bez którego trudno zachować balans. Przekonajcie się sami! 🙂

 

Po co nam magnez?

Jak mówią polskie Normy Żywienia, magnez to jeden z najważniejszych kationów wewnątrzkomórkowych. Aktywuje ponad 300 enzymów! Potrzebuje go nasz układ nerwowy, mięśniowy, a także kostny. Bierze udział w regulacji ciśnienia krwi, metabolizmie insuliny, termoregulacji. Jak zatem widzicie, jest to wiele skomplikowanych i ważnych procesów.

Źródła pokarmowe magnezu to przede wszystkim zboża, strączki, różnorodne orzechy, kakao, zielonolistne warzywa, a także woda pitna. 

 

Konsekwencje niedoborów

Według danych polskich i europejskich, spożycie magnezu pozostaje na zbyt niskim (w stosunku do norm) poziomie. Jest to widoczne szczególnie u kobiet. Wyniki Wieloośrodkowego Ogólnopolskiego Badania Stanu Zdrowia Ludności (WOBASZ) z 2010 r. wskazały, że kobiety spożywają średnio 235 mg magnezu na dobę, przy czym według polskich norm RDA (Recommended Dietary Allowances – zalecane spożycie) wynosi 310-320 mg.

Ponadto badacze podkreślają, że wraz z wiekiem ryzyko niedoboru magnezu wzrasta, co wynika z wielu współistniejących czynników m.in.: zmniejszającego się wchłaniania jelitowego, dysfunkcyjnej pracy nerek, działania niektórych leków.

Pierwsze objawy łagodnego niedoboru magnezu są dość niespecyficzne. Należą do nich: osłabienie, senność, zwiększone ryzyko depresji, utrata apetytu, nudności. Przedłużające się niedożywienie może doprowadzić do szeregu poważniejszych konsekwencji:

  • chorób układu sercowo-naczyniowego,
  • insulinooporności,
  • cukrzycy typu 2.

Niedostateczne spożycie magnezu powiązano także z występowaniem chorób neurodegeneracyjnych (Alzheimera, Parkinsona, stwardnienia rozsianego) i zaburzeń psychicznych.

 

Magnez i stres

Tym, na co dzisiaj chciałabym zwrócić Waszą uwagę, jest jednak związek niedoboru magnezu ze… stresem! Temat życia w stresie wraca do nas jak bumerang. Myślę, że mogę zaryzykować stwierdzenie, iż obecnie mało kto nie doświadcza niekorzystnych skutków życia w przewlekłym napięciu. Dobrze jest mieć świadomość, jak ogromną rolę w tym kontekście odgrywa prawidłowy sposób żywienia, w tym – spożycie magnezu. Magnez bierze udział w wielu fizjologicznych procesach związanych z reakcją organizmu na bodźce stresowe: neuroprzekaźnictwie, neuroprotekcji, hamowaniu wydzielania wolnych rodników w mózgu.

W literaturze naukowej spotkacie się nawet z terminem “błędnego koła stresu i niedoboru magnezu”. Z jednej strony stres może nasilać utratę magnezu przez organizm, z drugiej zaś – niedobór magnezu zwiększać podatność organizmu na działanie stresu. 

 

magnez

 

Wielu badaczy podjęło się prób oceny dwukierunkowej zależności między magnezem a stresem. W narażeniu na różnorodne bodźce stresowe (m.in.: brak snu, hałas, zbyt intensywny wysiłek fizyczny, przewlekłe napięcie psychiczne, egzaminy studenckie) obserwowano zwiększone wydalanie magnezu z moczem, zmniejszoną zawartość magnezu w osoczu i erytrocytach. Z kolei badania koncentrujące się nad podatnością organizmu na działanie stresu w zależności od stanu odżywienia pokazały, że niedostateczne spożycie magnezu występowało u osób cierpiących na problemy ze snem, zaburzenia depresyjne, lękowe i zgłaszających przewlekłe zmęczenie.

Jednym z proponowanych rozwiązań tego problemu jest zaplanowana, kontrolowana suplementacja, która przynosi korzyści nie tylko u osób ze zdiagnozowanymi problemami zdrowotnymi, ale i tych, które są względnie zdrowe, jednak narażone na chroniczny stres. Jeśli zastanawiacie się, jaki preparat wybrać, polecam Wam jeden z naszych najnowszych suplementów Levann H2O Magnez (dostępny TUTAJ) w formie wygodnych kropli. To idealne rozwiązanie dla tych z Was, którzy nie lubią tabletek. Levann H2O Magnez możecie dodać do swojej porannej szklanki wody (wspierając tym samym kolejny zdrowy nawyk – odpowiednie nawodnienie!) 🙂

 

Podsumowanie

Mam nadzieję, że po raz kolejny udało mi się Was przekonać, że to, co jemy, przekłada się na wiele obszarów zdrowia. Dbajcie o to, co ląduje na Waszych talerzach, a jeśli potrzebujecie – korzystajcie z suplementacji, która może być cennym wsparciem. Stresu nie da się wyeliminować, co więcej, mogłoby to być wręcz szkodliwe. Ale praca nad sposobami, które pomagają sobie z nim radzić to klucz. Pamiętajcie, że w Diet & Training by Ann (TUTAJ) czeka na Was zakładka Balans z wieloma narzędziami do pracy nad codzienną równowagą. A jeśli czujecie, że wymagania codzienności Was przerastają, nie wahajcie się skorzystać z pomocy specjalistów. Zdrowie jest w naszych rękach 🙂

 

Bibliografia:

  1. Barbagallo M, Veronese N, Dominguez LJ. Magnesium in Aging, Health and Diseases. Nutrients. 2021; 13(2): 463. doi: 10.3390/nu13020463
  2. Maier JAM, Locatelli L, Fedele G, Cazzaniga A, Mazur A. Magnesium and the Brain: A Focus on Neuroinflammation and Neurodegeneration. Int J Mol Sci. 2022; 24(1):223. doi: 10.3390/ijms24010223.
  3. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, Warszawa 2020.
  4. Pickering G, Mazur A, Trousselard M, Bienkowski P, Yaltsewa N, Amessou M, Noah L, Pouteau E. Magnesium Status and Stress: The Vicious Circle Concept Revisited. Nutrients. 2020; 12(12):3672. doi: 10.3390/nu12123672.
  5. Waśkiewicz A, Jakość żywienia i poziom wiedzy zdrowotnej u młodych dorosłych Polaków – badanie WOBASZ, Probl. Hig. Epidemiol., 2010, 91, 2, 233–237.

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany