serce_zdrowe_

CYKL DROGA DO ZDROWIA: Zapobieganie chorobom serca dzięki stylowi życia. J. Mauricz

Zapraszam Was do lektury kolejnego postu z cyklu „Droga do zdrowia. Czy wiesz, że… ?” autorstwa Jakuba Mauricza 🙂

W 1974 roku, kanadyjski minister zdrowia – Marc Lalonde – opublikował raport „A New Perspective on the Health of Canadians”, w którym przedstawił koncepcję „pól zdrowia”. Diagram ten kojarzy z pewnością każdy, kto kończył kierunek studiów powiązany jakkolwiek z promocją zdrowia. Lalonde utrzymywał, że opieka zdrowotna, środowisko fizyczne, czy czynniki genetyczne – to elementy nie rzutujące nawet w 50% na możliwość utrzymania zdrowia, bądź rozwinięcia choroby. 

Wkład elementów wpływających na nasze zdrowie przedstawia się następująco: 

  • Opieka zdrowotna – 10%
  • Czynniki genetyczne – 16% 
  • Środowisko fizyczne – 21% 
  • Styl życia – 53%

 

Oznacza to, że nasze zdrowie jest w naszych rękach, a 53% szans na jego utrzymanie, to wybory, których dokonujemy każdego dnia. 

 

Jak zatem wychodzi nam podejmowanie tych codziennych wyborów? Patrząc na statystyki, dość słabo. Choroby sercowo-naczyniowe stanowią wiodącą przyczynę zgonów na świecie. Blisko 40% osób umiera w wyniku miażdżycy naczyń krwionośnych, prowadzącej do zawału serca. Równie istotne jest migotanie przedsionków, nadciśnienie tętnicze oraz pozostałe choroby sercowo-naczyniowe, które niesamowicie często odzwierciedlają stan naszego ogólnego zdrowia.

 

serce_

 

Wyniki badania WOBASZ wskazują, że nasze perspektywy zdrowotne w kwestii utrzymania serca jak dzwon, wyglądają dość niepomyślnie:

  • Nadwaga i otyłość – 68% mężczyzn i 56% kobiet;
  • Brak aktywności fizycznej – 57% mężczyzn i 55% kobiet;
  • Dyslipidemia i hipercholesterolemia – 70% mężczyzn i 64% kobiet;
  • Nadciśnienie tętnicze – 46% mężczyzn i 40% kobiet;
  • Palenie wyrobów tytoniowych – 30% mężczyzn i 21% kobiet.

Zatrważającym jest fakt, że co najmniej 1 z czynników ryzyka występuje u 90% mężczyzn i 89% kobiet. Do pozostałych czynników ryzyka można zaliczyć chociażby: insulinooporność, niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD), menopauzę, zespół metaboliczny, cukrzycę, hormonalną terapię zastępczą i doping. Biorąc pod uwagę same zaburzenia gospodarki węglowodanowej człowieka, fakty nie przedstawiają się w świetlanych barwach. Ponad 3,5 mln Polaków cierpi na cukrzycę typu 2, a 5 mln boryka się ze stanami przedcukrzycowymi. To moment, w którym jeszcze nie mamy stężenia glukozy na czczo powyżej 125 jednostek, ani powyżej 200 po posiłku, ale już niewiele brakuje, aby zasilić tę grupę. Nazwijmy to stanem „w pół do cukrzycy”. Stany przedcukrzycowe nie biorą się jednak znikąd. Poprzedza je insulinooponość. I tutaj po raz kolejny mamy problem, bo statystyki są niejasne. Nie wiadomo do końca, jak dużo ludzi w Polsce cierpi na insulinooporność, bo szacuje się, że nawet co trzeci chory nie został jeszcze zdiagnozowany i nie wie o swojej chorobie. Tymczasem jej wczesne rozpoznanie i właściwe leczenie – zwłaszcza przy pomocy odpowiedniej diety oraz aktywności fizycznej – daje możliwość uniknięcia groźnych dla zdrowia powikłań, takich jak zawał serca. 

 

A co jeśli jesteś księciem lub księżniczką z bajki? Nie masz nadwagi, nie palisz papierosów, nie masz nadciśnienia, za to masz bzika na punkcie treningu?

 

aktywność_

 

Ponad 42% tak zwanej populacji zdrowej ma ukrytą hipertrójglicerydemię poposiłkową stanowiącą bezpośrednie zagrożenie zdrowia i życia. Są to co prawda wyniki badań przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych Ameryki, jednak przekładając to na polskie realia, oznaczałoby to, że około 8 milionów Polaków objętych jest ryzykiem nieprawidłowego metabolizmu tłuszczów.

 

Diagnostyka

Dotychczasowe myślenie o czynnikach ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych ograniczało się do zastosowania statyn, a także wdrożenia diety o mniejszej zawartości tłuszczów, przede wszystkim nasyconych. Wspomina się także o potrzebie ograniczania soli i alkoholu oraz palenia wyrobów tytoniowych. Trzeba otwarcie przyznać, że zalecenia te nie wyglądają najlepiej. Po pierwsze, kwestie dotyczące szkodliwości kwasów tłuszczowych nasyconych na zdrowie człowieka to najczęściej nieprawda. Osoby z polimorfizmem Apo E mają co prawda kłopoty z metabolizowaniem ich, ale to dość wąska grupa osób. Pomyślmy nieco. Gdyby mięso, czy olej kokosowy faktycznie były szkodliwe, to spora część mieszkańców Azji i Oceanii nie dożywałaby 40 roku życia… 

Wskaźników aterogenności jest naprawdę wiele. Poziom cholesterolu całkowitego, stosunek cholesterolu całkowitego do frakcji LDL i inne. Zakresy referencyjne, które powinna prezentować zdrowa osoba z minimalnym ryzykiem rozwinięcia choroby sercowo-naczyniowej to:

  1. Glukoza na czczo < 90
  2. HDL > 45 < 85
  3. TG > 45 < 85
  4. HDL = TG  
  5. HDL : LDL = 1 : 2-3
  6. LDL > 100 < 200
  7. OB < 3 CRP < 1
  8. Homocysteina > 6 < 8
  9. Niskie AST i ALT
  10. ASO < 200

Czy to wszystko? Niestety nie.

 

Lipemia poposiłkowa jest niezależnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Jest związana z podwyższeniem we krwi stężenia egzogennych kwasów tłuszczowych i zewnątrz- oraz wewnątrzpochodnych trójglicerydów, a także ze zwiększoną aktywnością zapalną. Indukowane posiłkiem zmiany stężenia lipidów mogą utrzymywać się do 12 godzin po posiłku, jakkolwiek po spożyciu standaryzowanego posiłku wysokotłuszczowego szczyt zmian przypada na 3.–4. godzinę. U osób z zespołem metabolicznym, hiperlipemią lub cukrzycą typu 2 lipemia poposiłkowa mierzona jako bezwzględny przyrost trójglicerydów osiąga większe wartości niż u osób zdrowych. Zwiększona lipemia poposiłkowa może być istotnym czynnikiem ryzyka rezydualnego, tj. ryzyka sercowo-naczyniowego, u tych osób, u których utrzymuje się aterogenna dyslipidemia (hipertrójglicerydemia, niedobór HDL i obecność małych, gęstych LDL).

 

Doustny Test Tolerancji Tłuszczów (Lipid Test Control) może być porównywany z testem doustnego obciążenia glukozą, lecz jest używany do oszacowania metabolizmu lipidów. Test dostarcza informacji o nieprawidłowym poposiłkowym metabolizmie tłuszczów.

Lipid Test Control jest wystandaryzowanym posiłkiem diagnostycznym używanym do diagnozowania nieprawidłowej trójglicerydemii poposiłkowej.

Wskazania względne do przeprowadzenia OFTT to: profilaktyczne badanie profilu lipidowego u wszystkich mężczyzn powyżej 35 roku życia i kobiet powyżej 45 roku, nieprawidłowy poziom TG w badaniu na czczo i nie na czczo, zdiagnozowana miażdżyca, cukrzyca typu II 2, insulinooporność, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, nadwaga (BMI powyżej 27 kg/m2), brak ruchu, palenie papierosów, menopauza, obciążający wywiad rodziny.

 

Zasady żywienia

Reasumując, nasza codzienna dieta jest najczęściej przetworzona, bogata w sól i cukier jako wzmacniacze smaku, kwasy tłuszczowe trans do zapewnienia wrażeń smakowych oraz trwałości produktów spożywczych. Dochodzi do tego olbrzymia ilość pszenicy, którą zjadamy w postaci drożdżówek i pączków, bułek, spodu do pizzy, wafelków, tostów i wszelkiego rodzaju pozostałych produktów spożywczych, takich jak makaron, kluski, kopytka, pierogi i inne. Odżywiając się w ten sposób – mączny i często tłusty, poprzez dodatek śmietany, masła, smalcu, oleju rzepakowego i innych, dostarczamy do organizmu nadmiernej ilości kalorii, psując w ten sposób naszą sylwetkę i samopoczucie oraz zdrowie. Konsekwencjami nadwagi i otyłości jest pogorszenie kondycji układu sercowo-naczyniowego, a stąd już prosta droga do miażdżycy i śmierci. Pamiętajcie także o trójglicerydach, to cicha śmierć.

 

serce_dieta

  

Bibliografia:

  1. Drygas W i wsp. 2015, Waśkiewicz A i wsp. 2015, Kwaśniewska E i wsp. 2016, Pająk A i wsp. 2016, Stępaniak U i wsp. 2016. Wieloośrodkowe Ogólnopolskie Badanie Stanu Zdrowia Ludności – WOBASZ.
  2. Skończyńska A i wsp. Lipemia poposiłkowa u mężczyzn z hiperlipemią i nadciśnieniem tętniczym. Arterial Hypertension 2010, vol. 14, no 1, pages 66–73.

Jakub Mauricz

Dietetyk

Dietetyk, ekspert z zakresu żywienia i suplementacji, absolwent Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Był odpowiedzialny za opiekę żywieniowo-suplementacją zawodowych sportowców (m.in. Joanny Jędrzejczyk, Mameda Khalidova, Michała Materli). Autor wielu receptur produktów spożywczych i suplementów diety.

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany