Zdrowe przekąski na sylwestrowo- karnawałową imprezę
Karnawał, czyli czas imprez! 😉
Często jest to okres pokus żywieniowych, w końcu co to za domówka bez pysznych przekąsek?
Pamiętaj jednak, że przekąski nie muszą być wysokokaloryczne i niezdrowe, żeby były smaczne. 🙂
Nie wierzysz? Chętnie Ci to udowodnię!
Zapraszając gości zrezygnuj z wysokoenergetycznych i tłustych potraw, na rzecz lekkich i zdrowych przystawek.
Rollsy z jajek z warzywami
Składniki:
- jaja kurze – 5 sztuk
- masło klarowane- 1 łyżka
- mleko kokosowe – 5 łyżek
- rukola – 2 garści
- pomidor suszony – 5 sztuk
- szczypiorek – ½ pęczka
- koperek – 1 łyżka
- tymianek – szczypta
- estragon – szczypta
- pieprz czarny – szczypta
- sól himalajska – szczypta
Sposób przygotowania:
- Do naczynia wbij jajka, dodaj mleko roślinne, przyprawy, drobno pokrojony szczypiorek i koperek.
- Wszystkie składniki wymieszaj.
- Rozgrzej tłuszcz na patelni, wlej masę i przykryj pokrywką.
- Gdy masa się zetnie, naleśnik przerzuć na drugą stronę.
- Na naleśniku ułóż rukolę oraz suszone pomidory, zwiń i pokrój na mniejsze rollsy.
Warzywa pokrojone w słupki z dipem koperkowym
Składniki:
- marchew – 3 sztuki
- ogórek zielony – 3 sztuki
- seler naciowy – 5 łodyg
- papryka – 1 sztuka
- kalarepa – 1 sztuka
- ogórek kiszony – 4 sztuki
- mleczko kokosowe/jogurt kokosowy – 1 szklanka
- czosnek – 3 ząbki
- koperek – ¼ pęczka
- pieprz czarny – szczypta
- sól himalajska – szczypta
Sposób przygotowania:
- Warzywa obierz i pokrój w słupki.
- Wymieszaj mleczko/jogurt z posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
- Warzywa podawaj w przezroczystych szklankach, stawiając słupki pionowo.
- W niskim naczyniu obok układaj dip.
Frytki z selera i batatów z dipem z awokado
Składniki:
- bataty – 2 sztuki
- seler – 2 sztuki
- olej kokosowy – 1 łyżka
- papryka czerwona słodka – szczypta
- sól himalajska – szczypta
- awokado – 2 sztuki
- szczypiorek -½ pęczka
- sok wyciśnięty z cytryny – 2 łyżki
- pieprz czarny – szczypta
- sól himalajska – szczypta
- chili – szczypta
Sposób przygotowania:
- Warzywa obierz i pokrój w cienkie słupki.
- Wymieszaj warzywa z przyprawami i olejem.
- Wyłóż frytki na blaszkę tak, żeby nie dotykały do siebie.
- Włóż do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz bez przykrycia aż do zrumienienia, około 20 minut.
- Rozgnieć awokado widelcem i wymieszaj z sokiem z cytryny i przyprawami.
- Dodaj posiekany szczypiorek i wymieszaj.
- Frytki podawaj z dipem z awokado.
Kulki wołowe z piekarnika
Składniki:
- mięso wołowe, mielone – 500 g
- cebula, 1 sztuka
- imbir, 1 plaster
- jaja kurze, 1 sztuka
- olej kokosowy, 1 łyżka
- bulion na kościach, 1 szklanka
- pieprz czarny – szczypta
- sól himalajska – szczypta
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- balsamico
- kilka liści sałaty
Sposób przygotowania:
- Mięso zmiel, wymieszaj z jajkiem i przyprawami.
- Cebulę i imbir drobno posiekaj i dodaj do mięsa.
- Z masy uformuj kulki i podsmaż krótko na patelni.
- Przełóż kulki do naczynia żaroodpornego i piecz w 180°C przez około 20 minut, podlewając co jakiś czas bulionem.
Spring rollsy warzywne
Składniki:
- papier ryżowy – 10 arkuszy
- ogórek zielony – 2 sztuki
- marchew – 2 sztuki
- papryka czerwona – 1 sztuka
- papryka żółta – 1 sztuka
- ocet balsamiczny – 1 łyżka
- miód – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – 3 łyżki
- pieprz czarny – szczypta
- sól himalajska – szczypta
Sposób przygotowania:
- Warzywa obierz i pokrój w cienkie słupki.
- Papier namocz w wodzie, aż stanie się plastyczny.
- Z pozostałych składników przygotuj sos.
- Na środku papieru połóż warzywa, skrop sosem i zwiń w rollsy.
Chipsy z jarmużu, burakai marchewki
Składniki:
- jarmuż – 200g
- burak gotowany – 200g
- marchew – 200 g
- oliwa z oliwek – 6 łyżek
- lubczyk- szczypta
- majeranek- szczypta
- pieprz czarny – szczypta
- sól himalajska – szczypta
Sposób przygotowania:
- Jarmuż umyj i porwij na mniejsze kawałki. Burak pokrój na plasterki, a marchewkę obierz i pokrój również na cienkie plastry
- Oliwę wymieszaj z przyprawami i skrop jarmuż.
- Rozgrzej piekarnik do 150°C i piecz jarmuż przez około 5 minut, a resztę warzyw ok 20 minut.
Kulki daktylowo-migdałowe
Składniki:
- daktyle – 200g
- migdały – 200g
- cynamon – szczypta
- sok wyciśnięty z cytryny – 1 łyżka
- kakao – 1 łyżeczka
- wiórki kokosowe – ¼ szklanki
- dowolny Lio Shake – 2 łyżki
- korzeń macy – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Daktyle i migdały zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę.
- Odcedź bakalie i zblenduj na jednolitą masę.
- Do masy dodaj cynamon, sok z cytryny i kakao, wymieszaj.
- Formuj z masy kulki i obtaczaj część we wiórkach kokosowych, a drugą część w wybranym Lio Shake.
Domowa czekolada z granatem
Składniki:
- 100 ml oleju kokosowego
- 60 g kakao
- 1-2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 granat
- kilka kropel soku z pomarańczy
- garść chipsów kokosowych
Sposób przygotowania:
Do garnuszka przełożyć olej kokosowy i kakao. Rozpuścić, dodać słód oraz wanilię i mieszać na średnim ogniu około 4 minuty.
Przygotować dowolną foremkę – najlepiej płaską i szeroką. Rozłożyć papier do pieczenia i rozlać płynną masę czekoladową. Obrać granat (postukaj go wcześniej metalową łyżką,a łatwiej wydostaniesz pestki). Dodaj pestki owocu do mieszanki, skrop sokiem z pomarańczy, a na koniec posyp chipsami kokosowymi (alternatywnie wiórkami). Włóż do lodówki na ok 2 h.
Po upływie czasu wyjmij czekoladę, połam ją według uznania i podziel się z bliskimi
Ciasteczka daktylowe
Składniki:
- daktyle – 6 sztuk
- bezglutenowe płatki owsiane (bardzo dobrze zmiksowane) – ½ szklanki
- wiórki kokosowe – 1 szklanka
- orzechy brazylijskie – 6 sztuk
- olej kokosowy – 1 łyżka
- cynamon – 1 łyżka
- żurawina Lio Shake – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Daktyle i orzechy zalej wodą i odstaw na 15 minut.
- Wszystkie składniki zblenduj, formuj ciasteczka i układaj na blaszce.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 150°C przez 10-15 minut.
Domowe bounty
Składniki:
- wiórki kokosowe – 200g
- mleczko kokosowe – 50ml
- olej kokosowy – 50ml
- wanilia – szczypta
- miód – 3 łyżki
- olej kokosowy – 3 łyżki
- kakao – 5 łyżek
- miód – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- W garnku podgrzej 2 łyżki oleju kokosowego aż do jego rozpuszczenia, dodaj mleczko kokosowe, wiórki, wanilię oraz 3 łyżki miodu i całość wymieszaj.
- Masę wstaw do lodówki na godzinę.
- Z masy przygotuj batony.
- Przygotuj masę czekoladową: w garnku podgrzej pozostałą ilość oleju kokosowego i miodu oraz kakao. Składniki powinny się rozpuścić.
- Tackę lub blachę wyłóż papierem i ułóż batony.
- Polej batony czekoladą i ponownie wstaw do lodówki.
Krakersy
Składniki:
- płatki jaglane – 1 szklanka
- złociste siemię lniane – ½ szklanki
- pół szklanki pestek dyni/słonecznika
- biały sezam – ¼ szklanki
- czarny sezam – ¼ szklanki
- płatki ryżowe – ½ szklanki
- syrop klonowy – 1 łyżeczka
- sól himalajska – szczypta
- masło klarowane – 2 łyżki
- woda – 1½ szklanki
Sposób przygotowania:
- Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce.
- W garnku rozpuść w wodzie syrop klonowy, sól i masło.
- Zalej suchą mieszankę przygotowanym płynem i odstaw na 2 godziny.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na nim rozłóż masę na grubość 2-3 cm.
- Piecz 20 minut w 180°C.
- Wyjmij blaszkę, pokrój masę na równe kawałki i piecz jeszcze 20 minut.
Sałatka owocowa w grejpfrucie
Składniki:
- grejpfrut – 2 sztuki
- pomarańcz – 1 sztuka
- banan – 2 sztuki
- kiwi – 3 sztuki
- żurawina suszona niesiarkowana – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Grejpfruta przekrój na pół i wydrąż miąższ, obierz z błonek i pokrój w kostkę.
- Banana pokrój w plasterki, a kiwi i pomarańcza w kostkę.
- Żurawinę zalej wodą i odstaw na 15 minut.
- Wszystkie owoce razem wymieszaj.
- Podawaj w skórce od grejpfruta.
Mam nadzieję, że trafiłam w gust Twój i Twoich gości. Dzięki tym smacznym i zdrowym przekąskom już nie musisz tłumaczyć się, że jesteś na diecie i możesz świętować razem z resztą znajomych czy rodziny.
Komentarze 11 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Witam ? chcialam wam powiedziec ze robilam juz bounty i czekoladę z tym ze zamiast granatu dalam pestki slonecznika i daktyle pokrojone w paski. Przepyszna. Zastanawiam sie teraz nad tymi daktylowymi ciachami. Bo znow imprezka przed nami. ??
Niestety ciasteczka daktylowe nie wyszły a robiłam dokładnie według przepisu 🙁 Poza tym ze uzyłam żurawiny kupionej w sklepie a nie z żurawiny lio shake, ale to chyba nie ma znaczenia.
Fajne przepisy, wypróbuję w Nowym Roku 🙂
Niezwykle frapujące przepisy. Życzę pani niezwykłego sylwestra.
Domowe Bounty jejkuuu biegnę do kuchni robić!!! <3
Aniu czy olej kokosowy jest szkodliwy? Podobno jakieś nowe badania to wykazały:(
Aniu, jak zwykle, kłaniam się w pas za ten wpis 🙂 U Nas imprezka rodzinna w trójeczkę, ale to nie znaczy, że musi być nudna 🙂 Pozdrawiam i życzę Tobie, Twojej rodzinie i przyjaciołom samych wspaniałości w Nowym Roku <3
Lecę robić bounty ???
Aniu super przepisy. Jednak mam do Ciebie pytanie z innej dziedziny? widziałam gdzieś na instastory jak Klarcia bawi się żyrafą sophie. Jak się mylę to mnie popraw. Zastanawiam się nad jej kupnem dla mojej Anielki. Ma 4 miesiące. Czy z Twojej obserwacji warto? Czy Klarcia ją gryzie ? Już nie chodzi mi o wydane pieniądze tylko o kolejną w razie czego zbędną zabawkę. Proszę doradź czy z Twojej perspektywy warto było ja kupić . Pozdrawiam Joanna
Genialne! Muszę przyznać że te przepisy są coraz lepsze!
Świetna inspiracja przed sylwestrową imprezką. ? super przepisy. Ania, na Ciebie zawsze można liczyć, dzięki ?❤️