Zdrowy plan! Coś dla czytelników NIE TYLKO po 50-tce.
Coś dla czytelników nie tylko po 50-tce.
Organizm ludzki się starzeje, ale na szczęście również i regeneruje. Najnowsze odkrycia udowadniają, że człowiek może funkcjonować nawet przez 90 lat. Dawniej powtarzano, że człowiek jest tak stary jak jego naczynia krwionośne. Na całe szczęście dla nas jest to mit. Komórki np. jelit odnawiają się co 3 dni, siatkówki oka co 10 dni, wątroba ulega całkowitej wymianie co 300-500 dni, a szkielet co 10 lat.
W rzeczywistości starzenie się jest oznaką pewnych niedoborów w naszym organizmie lub zachwianiem jego równowagi, a to prowadzi do zatrzymania regeneracji organów. Na szczęście mamy możliwość naprawienia tych błędów poprzez uzupełnianie brakujących składników mineralnych. Oznacza to, że możemy zatrzymać rozwój chorób, które od lat prześladują ludzi w różnym wieku (nowotwory, artretyzm, demencja, itp.)
Najważniejsze składniki odżywcze, które należy uzupełniać by nie dopuścić do powstania chorób:
- składniki mineralne: wapń, żelazo, jod, magnez, fosfor, potas, selen, sód, siarka, cynk;
- witaminy: A (retinol), B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B5, B6, B8 (biotyna), B9 (kwas foliowy), B12, cholina, C, D2, D3, E, K;
- aminokwasy: 8 aminokwasów nie jest wytwarzanych przez organizm i dlatego musi być dostarczane z pożywieniem;
- tłuszcze: sterole, tokoferole, fosfolipidy, sfingolipidy, jednonienasycone, wielonienasycone
Niestety mimo zaawansowanego poziomu medycyny i dostępu do wiedzy o zdrowiu, długość życia przeciętnego zdrowego człowieka w Polsce wynosi jedynie 61,5 roku. Szokująca informacja prawda?
Zastanawiasz się jak to możliwe? Duńscy lekarze przeprowadzili badania na bliźniakach i wyniki potwierdziły podejrzenia, że winą za stan niedobry zdrowia możemy obarczać jedynie siebie.
W przypadku osób będących w wieku dojrzałym i nie dotkniętych chorobami genetycznymi lub kalectwem, jedynie w przypadku 10% możemy zrzucić odpowiedzialność za długość życia na geny, resztę stanowi styl życia.
Nasuwa się wniosek, że to tylko my sami marnujemy swoje szanse na zachowanie zdrowia i dobrej jakości życia do późnej starości.
Jak temu zapobiec?
Dbaj o siebie i bądź przyjacielem swojego ciała. Nie odżywiaj się tzw. „śmieciowym” jedzeniem, które daje chwilowe uczucie sytości i przyjemności – nic poza tym. Spaceruj, jeździj na rowerze lub pokochaj bieganie, a jeśli nie sprawia Ci to przyjemności to znajdź taką aktywność fizyczną, która może sprawić Ci radość. Nie zapominaj o odpoczynku i relaksie.
Pamiętaj o prawidłowych zasadach zdrowego odżywiania:
Podstawą jest RÓŻNORODNOŚĆ
- Niech Twoje tygodniowe menu zawiera jak najwięcej zdrowych, ale różnych produktów. Wtedy będziesz mieć pewność, że dostarczasz organizmowi wszystkie składniki potrzebne mu do funkcjonowania. Codziennie zapewniaj organizmowi białka, węglowodany złożone i zdrowe tłuszcze oraz jak najwięcej warzyw.
- Jedz warzywa, najlepiej sezonowe. Na surowo i na ciepło. Możesz je łączyć z białkiem lub z węglowodanami. Powinny zajmować większość Twojego talerza.
- Jedz mięso ze sprawdzonych źródeł
- Jedz zdrowe ryby
- Jedz węglowodany złożone, przede wszystkim kasze
- Nie bój się tłuszczu, te roślinne są zdrowe i niezbędne m.in. do przyswajania witamin. Które najlepiej? Olej kokosowy, masło klarowane, oliwa z oliwek, olej w wiesiołka, olej lniany olej z awokado.
- Jedz kiszonki
- Korzystaj z bogactwa ziół, używaj ich w formie przypraw i herbat
- Jedz orzechy i nasiona
- Jedz tylko zdrowe, domowe słodycze
CZEGO UNIKAĆ?
- Wyklucz z diety cukier.
- Wyklucz z diety żywność wysoko przetworzoną.
- Unikaj posiłków typu fast food.
- Wyklucz z diety kolorowe napoje.
- Zrezygnuj z glutenu, zwłaszcza tego z pszenicy lub mocno ogranicz jego spożycie.
- Ogranicz spożycie soli kuchennej (wybierz np. morską)
- Ogranicz spożycie nabiału z krowiego mleka.
JAK JEŚĆ?
- Jedz powoli, gryź i żuj bardzo dokładnie – to ważne!
- Jedz więcej mniejszych posiłków.
- Staraj się jeść regularnie. Organizm, któremu dostarczysz pokarm w określonych porach (co 2–4 godziny) ureguluje metabolizm i nie będzie robił zapasów tłuszczu na czas bez jedzenia.
- Posiłki białkowe jedz w pierwszej połowie dnia.
- Posiłki węglowodanowe zjedz na drugie śniadania, dodadzą Ci energii na cały dzień.
- Owoce staraj się jeść osobno, raczej w pierwszej połowie dnia.
- Staraj się jeść tak: węglowodany/tłuszcz + warzywa/tłuszcz + warzywa/tłuszcz i białko. Jeśli chleb, to z masłem i ogórkiem, ale bez sera lub mięsa.
- Dbaj o nawodnienie organizmu, pij przynajmniej dwa litry wody dziennie, część płynów mogą stanowić herbaty ziołowe
- Nie popijaj posiłków, pij przynajmniej 30 minut przed posiłkiem i 30 minut po jego skończeniu.
- Nie przejadaj się, staraj się kończyć posiłek, zanim pojawi się uczucie sytości.
- Nie jedz między posiłkami.
- Jedz tylko takie produkty, które Ci służą, odmawiaj jedzenia takich, które Ci szkodzą
TO TEŻ JEST WAŻNE:
- Silną wolę miej już w sklepie, nie będziesz ze sobą walczyć po otwarciu szafki lub lodówki.
- Produkty spożywcze kupuj planowo i najlepiej wtedy, kiedy nie odczuwasz głodu.
- Dbaj o właściwe przechowywanie produktów.
- Dbaj o właściwe przygotowywanie posiłków.
- Dbaj o higienę w kuchni.
- Trzymaj się zasad
Jedzenie ma być smaczne!
Od wielu lat pracuję jako trener i dietetyk. Przez ten czas stale się rozwijam, sięgam po nową wiedzę, poszukuję bieżących badań i odkryć dotyczących zdrowia. Wiem jedno, o czym powtarzam od początku mojej pracy ze zdrowym stylem życia powtarzam, że bardzo ważne jest to, by dbać w równym stopniu o 3 filary swojego zdrowia. Stanowią je zdrowe żywienie, aktywność fizyczna i równowaga psychiczna. Wszystkie trzy czynniki mają taki sam wpływ na jakość naszego życia. Twoim zadaniem jest je pogodzić, znaleźć czas na realizację każdego z nich i przede wszystkim czerpać z tego radość.
Komentarze 50 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Dziękuję z serca, że dzieli się Pani swoją pasją, wiedzą i radością z innymi.Korzystam od 9 miesięcy z diety wojowniczki, stan mojego zdrowia znacznie się poprawił, a najważniejsze nauczyłam się poszukiwać dań, zachowań isposobu na życie, co daje mi wiele radości,.Serdecznie pozdrawiam i podziwiam
Witam Pani Aniu!
Dlaczego poleca Pani jeść chleb tylko z masłem, bez sera i wędliny?
To dość interesujące, pozdrawiam serdecznie! 🙂
Pani Aniu, skąd takie statystyki o przeciętnej długości życia zdrowego Polaka?
Pozdrawiam 🙂
Wymyśliła sobie. Jak wszystko tutaj.
Ja rozumiem, że “nie należy karmić hejterów , bo się rozkręcają”, ale z drugiej strony, no przecież nie można obojętnie czytać takich wpisów, jak Twój, Natalia! Rzeczywiście GUS podaje inne dane na temat średniej wieku w Polsce, ale to nie powód, żeby zwracać się w trzeciej osobie do Anny Lewandowskiej na jej stronie i deprecjonować “wszystko co jest na jej stronie”! Skąd takie przekonanie? Można spytać, skąd te dane i poczekać na odpowiedź. Jeżeli to pomyłka, to jestem przekonana, że AL to sprostuje.Jeżeli chcesz dyskutować, to wykrzesaj z siebie trochę kultury! To, co napisałaś, to zwykły hejt! Generalnie jestem za tym, żeby takie wpisy jak Twoje moderować, bo nie wnoszą niczego konkretnego do dyskusji, za to modelują np. zachowania młodzieży w internecie i na forach. Ja stosuję dietę HPBA, lepiej się czuję, mam lepsze wyniki badań. Nie każda dieta jest dla każdego, więc nie każdy tu zaglądać.
To było pytanie do Pani Ani.
Gus podaje dla kobiet 81, a dla mężczyzn 73 lata.
Dlaczego ograniczyć nabiał? Instytut Żywności i Zywienia zaleca spożywanie dwóch szklanek mleka dziennie lub zastąpienia ich serem, jogurtem lub kefirem. Mleko jest wyjątkowo wartościowym produktem.
Mleko już dawno przestało być wartościowym produktem 🙁 przyznał to nawet moj lekarz mimo, że mam problemy z niedoborem wapnia p.s. polecam też książkę “Zamień chemię na jedzenie “.
Absolutnie nie zgodzę się z tą opinią. Wszystkie organizacje ds. zdrowia , w tym również prof. Kozłowska-Wojciechowska zaznacza jak mleko jest cenne. Wątpię aby lekarz miał wystarczającą wiedzę nt. żywienia. Ta nagonka na mleko jest bardzo niepokojąca. A nazywanie mleczka migdałowego czy kokosowego mlekiem to absurd !
Absurdem jest nazywanie mleka wartościowym produktem..
Ewo podaj jakieś publikacje naukowe na ten temat. Poszukaj co mają do powiedzenia na temat mleka i nabialu instytucje żywieniowe, co zaleca WHO.
nawet te od krow które sa faszerowane antybiotykami i innymi swinstwami? weź kobieto się zastanow… jak masz dojście do naturalnego mleka (co teraz jest nie możliwe przez to ze jesteśmy w UE) to wtedy jest zdrowe… i to tez nie do końca…
Weź Renata Ty się zastanów…może po prostu kupować nabiał z małych regionalnych mleczarni. Ale wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam 🙂
Mleczko kokosowe i migdałowe, ma dużo wartości odżywczych, lepiej mi smakuje i lepiej służy niż mleko krowie i nie wiem dlaczego nie miałabym go nazywać mlekiem 🙂 Poczytaj sobie o dobroczynnych właściwościach np. migdałów.Mleko od szczęśliwej krowy? pewnie takie ma wartości odżywcze, ale na pewno nie będę pić mleka z kartonu, które w dodatku powstaje w hodowlach przemysłowych, w których bezlitośnie eksploatuje się zwierzęta. Absurdem jest dla mnie używanie przez ciebie słowa “absurd” w dyskusji, gdyż próbuje ją uciąć po prostu, a dyskusja nie polega na deprecjonowaniu.
Czy można prosić administratora o naprawę strony? Pojawia się od dawna komunikat: “The website tried to negotiate an inadequate level of security.
hpba.pl uses security technology that is outdated and vulnerable to attack. An attacker could easily reveal information which you thought to be safe. The website administrator will need to fix the server first before you can visit the site.
Error code: NS_ERROR_NET_INADEQUATE_SECURITY”
Dziękuję
Troszkę przesadzone, bo dugość życia zdrowego człowieka w Polsce to ok. 77 lat, nie 61 🙂
Witam, Pani Aniu jak jest z olejami który najzdrowszy? Od dawna stosuję wszędzie kokosowy bo ma nasycone kwasy tłuszczowe a tu prof. Krygier znawca tematu twierdzi ze rzepakowy. Jak to jest? Który najlepszy dla dziecka? Pozdrawiam serdecznie.
A czy można prosić coś na temat opryszczki wargowej, jak sobie z nią radzić i jak zapobiegać częstym nawrotom ? Albo “uśpić” ten wirus ?
Ania to jest wirus opryszczki w Polsce leczy się lekami pwirusowymi nazywa się Groprinosin tutaj nie wiem trzeba go przełęczy potem jest spokoj
Witamina B2 ?
Polecam kuracje cytrynami. Poczytaj w internecie na ten temat na pewno coś znajdziesz 🙂
Polecam przykładanie plasterków czosnku lub cebuli,które mają w sobie naturalne działanie (naturalny antybiotyk).
Wirus atakuje zwykle przy obniżonej odporności, a u kobiet czasem podczas menstruacji. Najlepiej jest wzmacniać swoją odporność, a w przypadku, gdy już mamy objawy np. na wardze najlepsze są leki na bazie acyklowiru, bo to dotąd jedyny lek, którego mechanizm działania jest dokładnie poznany (hamuje replikację wirusa). Oczywiście można się wspomagać lekami przeciwwirusowymi, a jeśli chodzi o antybiotyki, to nie leczy się nimi wirusów
jak przestałam jeść gluten i mleko to po opryszczkach pozostało wspomnienie
Dzien Dobry, czy można prosić o informację o prawidłowym odżywianiu przy podwyższonym poziomie cholesterol całkowity oraz LDL?
Jakie produkty obnażają, a jakie go podwyższają? Pozdrawiam, Karolina
“Cholesterol pod kontrolą” – w bardzo czytelny sposób autorzy tłumaczą, co jeść, a czego unikać. Polecam wejść także na stronę Forum zdrowia, wpisując też hasło “hipercholesterolemia”. W zasadzie książka i artykuł na tej stronie wyczerpująco wyjaśniają temat złego i dobrego cholesterolu i wskazówek przy diecie 🙂
Dziękuję za Twój komentarz. Książkę kupię na pewno. Forum odwiedzę. Właśnie się dowiedziałam, że mój mąż cierpi na hipercholesterolemie. A mój syn ma już podwyższony wskaźnik LDL. Obciążenie genetyczne 🙁 Do Ani – fajnie jakby pojawił się artykuł w tym temacie:-)
Pani Karolino, ok 80% cholesterolu produkowane jest przez nasz organizm(wątroba) jedynie 20% pochodzi z pożywienia. Warto zacząć od zadbania o pracę wątroby. Poza tym normy zostały sztucznie zaniżone, warto poczytać więcej na ten temat, czy w ogóle jest się czym martwić 🙂 Pozdrawiam!
Aniu, czy mogłabyś napisać o zasadach przechowywania posiłków? Co w lodówce, co w folii, co w szkle itp.? Pozdrawiam, ewa
Już powstał taki post: https://hpba.pl/przechowywanie-zywnosci/
Dziękuję Nikola 🙂
Fajnie że pomyślałaś o dojrzałych osobach. Ja mam 43 lata ale dzięki temu że odżywiam się wg Twoich reguł to wcale się na tyle nie czuję i podobno nie wyglądam. W końcu jesteśmy tym co jemy. Jemy zdrowe – jesteśmy zdrowe. Ja tylko chciałam złożyć petycję w imieniu podstarzałych koleżanek w sprawie płyty z ćwiczeniami 40+ (Mniej cardio, więcej strechingu i spokojnych ćwiczeń). Kobiety dojrzałe rzadko myślą o ochudzaniu, ale znpewnością chcą być sprawne. A bez dobrze dobranych ćwiczeń się nie da. W końcu jesteś trenerką wszystkich Polek, nie tylko młodych ? ?
Podpisuje się ?
Pani Aniu ?moja mama przeszla udar mózgu czy mogłaby mi Pani polecic jaka suplementacje stosowac przy demencji ktora pojawila sie po udarze?
Aniu skąd dane nt przeciętnej długości życia? Wg danych GUS przeciętne życie kobiet w Polsce to 81 a mężczyzn 73. Pozdrawiam
Unikanie nabiału krowiego dotyczy również picia mleko ‘prosto od krowy’?
Świetny wpis! Mam nadzieję, że uda mi się coś wprowadzić do mojego życia 😉 słyszałam, że u wegetarian szybciej widoczne są oznaki starzenia. Co o tym sądzisz Aniu?
Pani Aniu, jestem 50 plus, jesienią zeszłego roku trafiłam na dietę HPBA i nie rozstanę się z nią już – czuję się o wiele lepiej. Przede wszystkim pożegnałam bóle stawów – miałam problemy z chodzeniem, wstawaniem z krzesła! mam więcej siły, w końcu nie mam anemii! “zniknęła” po dwóch miesiącach od zmiany sposobu odżywiania. Ja wyeliminowałam z diety gluten i nabiał – może nie każdemu potrzebne są tak radykalne działania, ale dla mnie był to “strzał w dziesiątkę”. Nie mam stwierdzonej alergii, czy nietolerancji, ale zrobiłam pewien eksperyment (szczerze mówiąc, to były serniczki i bite śmietanki w czasie świąt): na krótki czas wróciłam do nabiału i … niestety wróciły bóle stawów. Ale na krótko 🙂 bo szybko wróciłam do diety. Na początku dieta była absorbująca – zakupy i gotowanie trwały dłużej, ale trwało to jakieś max 3 tygodnie …. teraz już błyskawica. Napiszę także, że dieta jest tak ułożona, proponuje tyle zamienników, że modyfikuję ją w zależności od apetytu i stanu finansów – może być droższa, lub tania, w zależności od potrzeb.Przy okazji zgubiłam kilka kilogramów, nie tak dużo jak sobie założyłam gdyż – jestem łakomczuchem niestety, ale pracuję nad tym! 🙂 Tak się dzielę po prostu, może komuś dieta HPBA też pomoże. Pozdrawiam serdecznie!
Super wpis ! Naprawdę daje do myślenia….
Mam prośbę zrób post o funkcjonowaniu podczas miesiączki jak sobie radzić jakie wtedy ćwiczenia wykonywać.. słyszałam że Włosi chcą wprowadzić L4 na te dni :))
Super wpis! Daje do myślenia i weryfikacji, strasznie cieszę się, że dzielisz się swoją wiedzą! Byłoby mega jeśli udałoby się Tobie napisać też post a’propos polecanych przez Ciebie szkoleń na terenie Polski właśnie m.in. dotyczących żywienia, sportu. Ściskam!
Cześć Aniu ja chciałam zapytać bo ostatni przeglądałam twoje konto na i nstagramie foods bay ann . I zobaczyłam na zdieciu niedzielną babeczke z maca czy jest na nia jakiś przepis. Bardzo bym prosiła o odpowiedź. Pozdrawiam całą rodzinę ☺?????❤??
Od kwietnia należę już do 50+ Dziękuję bardzo za ten wpis, bo to kolejny impuls aby dbać o jakość swojego życia. Zaintrygowała mnie informacja, że białka najlepiej jeść w pierwszej połowie dnia. Czy był już może szerszy wpis na temat kiedy najlepiej zjadać poszczególne grupy pożywienia, aby zachować naturalną witalność i linię ? Pozdrowienia ze słonecznego Mazowsza ?
Aniu, czy planujesz w najbliższym czasie zrobić w swoim sklepie jakąś promocje na produkty spożywcze i treningowe? :))
Bardzo ważne rzeczy Aniu poruszasz! Jak dotrzeć do większej rzeszy ludzi, młodzieży i dzieci, podnieść ich świadomość?staram się to robić wśród swoich najbliższych, przyjaciół.A Ty Aniu przez swoje wpisy mi to ułatwiasz.Dziękuję
Świetny wpis 🙂 Śliczne paznokcie:*
Pani Aniu, zbliżają się upały ,jak przygotować koktaile,soki do pracy, jak je przechowywać. Przeczytałam gdzieś że świeżo przygotowany sok trzeba od razu spożyć, bo później spożyty nie będzie miał już tyle wartości odżywczych. Ile taki świeżo przygotowany sok może stać.
U mnie w pracy jak pewnie w większości biur jest sklep, ale w sklepie tym zero zdrowej żywności, także odpada. Bardzo proszę o informację w powyższej kwestii.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego.
Aniu, minął dopiero mój 2 tydzień z Diet by Ann, ale chce się już wypowiedzieć. Co najważniejsze- jedzonko jest pyszne i proste! Nie chodzę głodna i poznaję nowe smaki. Przed rozpoczęciem diety obawiałam się, że przepisy będą zbyt “wymyślne”. Nic z tego! Prosto, szybko i naprawdę pysznie. Już czuję się lżejsza i lepiej śpię, a do tej pory miewałam z tym problemy. Wielki plus za przejrzystą stronę i opcję wymiany składników, jest to dużym ułatwieniem. Dobra robota Aniu 🙂
Aniu a czy dieta i sport ma wpływ na odporność? Bo ja jestem załamana jem dużo warzyw owoców kasz słucham twoich wskazówek a wzięła mnie taka angina że choruje już tydzień. Jestem załamana Aniu zdrowym trybem życia;( bo trądzik dalej mam tkanki tłuszczowej jeszcze więcej niż było;( odporność też słabą. Pomóż Aniu;(
Jak zwykle dużo przydatnych informacji ☺️ Miła lektura od samego ranka. Trzeba postawić w życiu na zdrowie bo mamytylko jedno przecież. Widzę po sobie odkąd wdrożyłem Twoje zasady odżywiania nie wiem już co to wzdęcie i ciagle wydety brzuch 🙂 Niestety żyjemy krócej bo na każdym kroku nas trują 🙁 żywność, odzież nafaszerowana chemia która później wywołuje choroby 🙁 a mamy takich lekarzy którzy zamiast nas leczyć naturalnie to przepisują kolejna chemię aby uwiązać nas i koncerny zarabiały Ehh co za czasy 🙁
W ten piękny niedzielny poranek zycze dla świeżo upieczonej Mamy dużo słońca i pozytywnej energii od świeżo upieczonej mamy 🙂