Zupa krem z dyni z miodem

Ostatnio bardzo pomarańczowo zrobiło się na moich talerzach. A to dlatego, że korzystam z dyni i jej dobrodziejstw w pełni, póki jest na nią sezon! Co tu dużo pisać – dzisiaj kolejna odsłona kremu dyniowego – z królową jesiennych warzyw w roli głównej. Świetnie sprawdzi się zarówno dla tych dużych jak i tych małych 🙂

 

Sposób przygotowania:

Dynię przekroiłam na pół i piekłam w piekarniku około 30 minut w 180°C (zależy od wielkości dyni i piekarnika, ale sugeruję sprawdzać podczas pieczenia). Ziemniaka ugotowałam w wodzie. Na patelni podgrzałam masło ghee, dodałam poszatkowaną cebulę z czosnkiem i dusiłam. Do miski włożyłam upieczoną dynię bez skóry, ugotowanego ziemniaka, cebulę i czosnek podduszony na maśle oraz starty imbir i zblednowałam. Dodałam mleczko kokosowe, przyprawy i gotowałam na małym ogniu przez kilka minut. Przełożyłam do miseczki, dodałam sok z połowy pomarańczy i posypałam prażonymi pestkami dyni oraz miodem.

 

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany