Najprostsza i najszybsza zupa z zielonych szparagów ;)

Jeden z najprostszych na świecie przepisów na krem ze szparagów już znalazł się na blogu 🙂 Tym razem jeszcze bardziej ułatwiona i przyspieszona wersja, ponieważ zaoszczędzamy czas poświęcony na obieranie białych szparagów 🙂

Nie zawsze dysponujemy czasem i nie zawsze chcemy letnie popołudnia spędzać długimi godzinami w kuchni. Nie oznacza to jednak, że nie możemy zjeść naprawdę pysznych i zdrowych dań. Poniższy krem jest na to doskonałym przykładem.

Sezon szparagowy zbliża się już ku końcowi, więc wykorzystajmy ostatnie dni by się nimi nacieszyć do przyszłego roku 🙂 O właściwościach szparagów pisałam niejednokrotnie, a smak..sami oceńcie 🙂 Dodatkowo uwielbiam wszystko co kokosowe i pewnie nie da się nie zauważyć ;), że bardzo często dodaję do zup mleko właśnie z kokosa.

Zupa z zielonych  szparagów

Sposób przygotowania:
Umyj szparagi i odetnij lub odłam ich zdrewniałe końcówki. Część właściwą pokrój na mniejsze kawałki i zalej wodą. Gotuj do miękkości pod przykryciem. Następnie dolej mleko kokosowe i zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem.
Do smaku proponuję posypać zupę prażonymi na patelni pestkami dyni.
Gotowe:)

Komentarze 49 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Witam Pani Aniu, z podziwem obserwuję Pani poczynania i staram się czerpać inspirację. Mam gorącą prośbę, może odnieść się Pani do problemu , który dotyczy wewnętrznej powłoki puszek zawierającej grożną substancję chemiczną BISFENOL (BPA) w kórych znajduje się różnorodna żywność. Pytam dlatego, bo w Pani pysznych przepisach niejednokrotnie trzeba dodać składnik z puszki np. mleko kokosowe. Proszę nie odebrać tego za atak, UWIELBIAM Panią pomimo swoich 62 lat, i wiem że od wszystkiego złego się nie uchronimy. POZDRAWIAM BARDZO SERDECZNIE.

Zrobiłam ! Ugotowałam szparagi (500gr) w mleczku kokosowym- bez wody. jedynie taka różnica od oryginalnego przepisu. I… mój mąż widząc w lodówce makaron.. uznał, że to sos do niego. Tak więc przepis super,a z zupy można zrobić sos do makaronu 🙂

Do smażenia najlepiej wykorzystać masło klarowane lub olej kokosowy.

Zupka przepyszna.Ps Cała rodzina się pyta skąd mam przepis?

A mleko kokosowe z kartonika czy mleczko w puszce? To w puszce bardziej gęste

Użyłam mleko z puszki.

Czy inne mleko roślinne, na przykład ryżowe, byłoby odpowiednie do takiej zupy-krem? Czy dobrze by było wtedy dodać coś zagęszczającego i pytanie co? (osobiście nie przepadam za smakiem kokosa, więc szukam alternatywy 🙂

Można użyć innego rodzaju mleka roślinnego. Żeby zupa wyszła bardziej gęsta wystarczy dać więcej szparagów a mniej mleka/wody.

Tak żeby zalała szparagi 😉

Pycha !!! Kokos my Love !!! ❤️ Pozdrawiam cieplutko ?? #rodzewewrześniu ?

Pyszna zupka napewno ugotuje taką a jakiś przepis na jakiś koktajl ?A czy odpisuje Pani na FB lub Instagramie ma wiele pytań związanych ćwiczeniami

Aniu, potrzebuje dobrej jakosci mleka kokosowego. Którą marke polecasz ? 🙂

Polecam z firmy Real Thai, w składzie tylko kokos 80% i woda jeśli dobrze pamiętam 🙂

Używam mleka kokosowego właśnie z puszki 😉

Ja i tak obieram zielone – brzydzę się tych fioletowych trójkącików na łodydze 😛

Super nie moge sie doczekać ??

Czy was tez boli brzuch po mleku kokosowym z puszki? kilka razy pilam takie mleko i odrazu po wypiciu miałam straszny ból brzucha trwający jakieś 10-15 minut. Czytałam ze mleczko kokosowe reaguje z puszką i wytwarza się jakaś toksyna. Natomiast nigdy nie boli mnie brzuch jeśli sama zrobie sobie mleko kokosowe, więc coś jest na rzeczy…

Nie nie boli. I nie, mleko ani żaden inny produkt nie reaguje z puszka, no chyba że puszka ma wgniecenie wtedy może zajść reakcja,ale to nie problem, wystarczy wybierać puszki bez wgniecen.

Chyba masz rację, mleko kokosowe z puszki na pewno jest mniej zdrowe od domowego. Może rzeczywiście wytwarzają się jakieś niezdrowe substancje?

Aniu napisz proszę, czy pieczenie truskawek (jak w Twoim przepisie z ryżem) eliminuje ryzyko zarażenia się toksoplazmozą? Jestem w ciąży i bardzo mi zależy na odpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie;)

należy truskawki dokładnie umyć, tak samo jak inne warzywa i owoce, aby wyeliminować prawdopodobieństwo zarażenia toksoplazmozą.

Oczywiście, myje przed pieczeniem, ale chodziło mi o samo pieczenie – czy podgrzanie do 150 stopni sprawi, ze ryzyko jest zerowe?

Czy pieczone owoce mogą być źródłem zakażenia, czy tylko surowe?
Pozdrawiam!

O, właśnie miałam Cie o to zapytać!
Zatem u mnie dziś na obiad zupa szparagowa, dziękuję za pomysł

Jeśli mogę spytać, ile porcji mniej więcej wyjdzie tej zupy krem? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 🙂

2-3 porcje 🙂

Zrobiona! Extra! A wersja jesienna-z dyni 🙂 ale narazie nie ma co o jesieni myśleć, kiedy tu takie rarytasy 🙂

Pycha, robiłam w poniedziałek ? Pani Aniu jeśli ćwiczyłam dwa dni i mam takie zakwasy że głowa boli, mam próbować czy zrobić tylko rozciąganie? Albo lepiej jak zniwelować zakwasy, ciepła woda?prysznic? Mowa o 15/7. Z góry dziękuję. Pozdrawiam całą Waszą rodzinkę i Maleństwo ❤️?

Aniu jak wyleczyć się zw wrzodow żołądka i jelit? Czy to prawda że to jest niewyleczalne? Zdrowa dieta nie pomaga. Nie chcę się faszerować antybiotykami

To chyba pytanie przede wszystkim do lekarza ogólnego lub dobrego gastrologa. Dużo zdrowia życzę.

Idź do lekarza, nikt Ci wrzodów przez Internet nie wyleczy bez badania, nawet najlepszy lekarz.

Nie ma wrzodów jelit.Mozesz miec wrzody zoładka albo dwunastnicy i powinnas zaczac od porzadnej diagnostyki,czyli gatroskopii.Najczestsza przyczyna jest bakteria helicobacter pylorii i trzeba sie jej pozbyc antybiotykami.

Droga Health, to nieprawda, że nie można wyleczyć wrzodow żołądka i jelit! Można i to bardzo szybko! 🙂 Swiezowycisnietym sokiem z białej kapusty pitym 3 razy dziennie na czczo przed posiłkiem. Zalecany jest nawet przez mądrych lekarzy. Sok z białej (surowej) kapusty ma moc leczenia dolegliwości traktu pokarmowego w 2 tygodnie! Poszukaj w internecie. Zaczynaj od małych dawek żeby się przyzwyczaić i dojdz do szklaneczki przed każdym posiłkiem. Zdrowia życzę!

Czesc

W jaki sposob najprosciej taki sok z kapusty uzyskac? Jakas sokowirowka? Nie mam wiec musze specjalnie kupic wiec bede wdzieczna za rade;)
Pozdrawiam

Kochana Aniu,
wspanialy przepis, jeszcze dzisiaj ugotuje. Pozdrawiam serdecznie.

Nigdy nikomu niczego nie zazdrość. Ciesz się z tego co masz i dąż do zrealizowania swoich marzeń i celów.

Jak można komuś czegoś zazdrościć, ja tam cieszę się z tego co mam, z każdej drobnostki. I nie przeszkadza mi że ktoś ma więcej kasy ode mnie,nie jestem z tego powodu zawistna czy zgorzkniała bo po co. Niech każdy będzie szczęśliwy z tym co ma.

Brzmi przepysznie! Napewno spróbujemy! Pozdrawiamy cała rodzinkę!