Mięsne danie na pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia

Mój świąteczny pomysł na danie mięsne to polędwica wołowa lub jeśli masz dostęp to  polecam polędwicę z jelenia. Mięso przygotowałam na warzywnym spaghetti. Pysznie smakuje i oryginalnie wygląda 🙂

 

Mięsne danie na pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia

Składniki:

(dla 2 osób)

  • 1 polędwica wołowa lub z  jelenia –  ok. 400 g
  • 2 marchewki
  • 1 burak
  • 1 cukinia
  • 4 cienkie plasterki imbiru
  • sos sojowy
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • oregano
  • masło klarowane
  • olej kokosowy do podduszenia warzyw

Przygotowanie:
warzywa:

Obierz warzywa i pokrój je obieraczką na spaghetti, czyli w podłużne, cienkie paski.

Rozgrzej na patelni olej kokosowy i wrzuć na nią warzywa wraz z przyprawami. Podduś na średnim ogniu około 10 minut, tak aby nie były za miękkie.

mięso:

Umyj dokładnie mięso i wysusz je. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W międzyczasie rozpuść na patelni masło klarowane i podsmaż mięso (cały kawałek) z każdej strony około 1 minuty. Następnie włóż je do rozgrzanego piekarnika na około 7-10 minut.

Po wyjęciu odczekaj około 3 minuty, tak aby mięso nie wystygło. Podawaj z przygotowanymi ciepłymi warzywami.

22 grudnia 2016 / 4 komentarze

Komentarze do wpisu 4 komentarze

  • Kam napisał(a):

    Wygląda pysznie! Na pewno spróbuję 🙂

  • Daria napisał(a):

    Jedna minuta smażenie i 7-10 w piekarniku? I mięsko się zrobi? W jaki sposób?
    Chętnie bym spróbowała, ale powiem szczerze, że mam obawy… 😉

  • Marlena napisał(a):

    Aniu a może po świętach jakiś przykładowy jadłospis dla osób z niedoczynnością tarczycy?Byłabym bardzo wdzięczna;)

  • MiejskoWiejsko napisał(a):

    Super pomysł – w sezonie na cukinię często z niej przygotowujemy makaron 🙂 Taki marchewkowy też jest przepyszny 🙂 Jelenia jeszcze nie próbowałam – jak tylko upoluję – upiekę według Twojego sposobu 🙂 !

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *