Mięsne danie na pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia

Mój świąteczny pomysł na danie mięsne to polędwica wołowa lub jeśli masz dostęp to  polecam polędwicę z jelenia. Mięso przygotowałam na warzywnym spaghetti. Pysznie smakuje i oryginalnie wygląda 🙂

Przygotowanie:

Warzywa:

Obierz warzywa i pokrój je obieraczką na spaghetti, czyli w podłużne, cienkie paski.

Rozgrzej na patelni olej kokosowy i wrzuć na nią warzywa wraz z przyprawami. Podduś na średnim ogniu około 10 minut, tak aby nie były za miękkie.

Mięso:

Umyj dokładnie mięso i wysusz je. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W międzyczasie rozpuść na patelni masło klarowane i podsmaż mięso (cały kawałek) z każdej strony około 1 minuty. Następnie włóż je do rozgrzanego piekarnika na około 7-10 minut.

Po wyjęciu odczekaj około 3 minuty, tak aby mięso nie wystygło. Podawaj z przygotowanymi ciepłymi warzywami.

Komentarze 4 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Jedna minuta smażenie i 7-10 w piekarniku? I mięsko się zrobi? W jaki sposób?
Chętnie bym spróbowała, ale powiem szczerze, że mam obawy… 😉

Aniu a może po świętach jakiś przykładowy jadłospis dla osób z niedoczynnością tarczycy?Byłabym bardzo wdzięczna;)

Super pomysł – w sezonie na cukinię często z niej przygotowujemy makaron 🙂 Taki marchewkowy też jest przepyszny 🙂 Jelenia jeszcze nie próbowałam – jak tylko upoluję – upiekę według Twojego sposobu 🙂 !